SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2019. június

Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Az SZTE is részt vesz az európai felsőoktatás jövőjének alakításában
A Szegedi Tudományegyetemet is beválasztotta az Európai Bizottság azon felsőoktatási intézmények közé, amelyek az első „európai egyetemi” szövetségek részét képezik. Ezen intézmények révén az európai felsőoktatás vonzóbbá válik, fokozódik az intézmények, a diákok és a dolgozók közötti együttműködés. Az SZTE az európai egyetemek élvonalába tartozó négy partnerintézményével a globális egészség kihívásaira keresi a választ.
 

Tovább >>>

Továbbra is az SZTE a legjobb hazai egyetem
Ismét a világ vezető egyetemei közé került a Szegedi Tudományegyetem. A Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as ranglistáján az 501-510. helyen végzett az intézmény. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb.

Tovább >>>

Kiválóra értékelték a Szegedi Tudományegyetemet a hallgatók
Öt területen kapott kiváló minősítést a Szegedi Tudományegyetem a hallgatók elégedettségét mérő Global Student Satisfaction Awards nemzetközi felmérésben.

Tovább >>>

Az SZTE kutatói a mikroműanyagok mennyiségét mérik a hazai folyók üledékeiben
A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén elkezdett átfogó kutatások rávilágítanak, hogy a hazai folyók üledékében is jelentős mennyiségű mikroműanyag szennyeződés lehet. Például a Marosban egy kilogrammnyi, mederből származó üledékmintában esetenként akár 40 ezer darab mikroműanyag szemcse is található. A szennyezés feltérképezését folytatják a szegedi kutatók.

Nanotechnológiás víztisztító berendezést terveznek SZTE-s kutatók
A nanotechnológia és a fotokatalitikus eljárások ötvözésével olyan víztisztító berendezésen dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem és az indiai Amity (Noida) Egyetem kutatói, amely milliók életére lehet kihatással a jövőben. A berendezés képes lehet a nyugati világban a mezőgazdaság és a harmadik világban például a textilipar szennyező anyagait eltávolítani az édesvizekből.

Tovább >>>

Bababarát program indul az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán
„Bababarát kórházzá” szeretne alakulni az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, ezért a Korábban érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány együttműködésével elindítják a klinika dolgozói számára azt a képzést, amely az anyatejes táplálást segíti. A program egyes elemei már a klinikai ellátás részét képezik, ezt a folyamatot azonban tovább fejlesztik.

Tovább >>>

Újabb nemzetközi rangsorban szerepelt eredményesen az SZTE
Az Európai Unió által támogatott U-Multirank rangsorban ismét jó helyezést ért el a Szegedi Tudományegyetem. A nemzetközi rangsor 96 ország felsőoktatási intézményét, köztük 15 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a tudástranszfer területén teljesített a legjobban.

A vöröshasú unkát, a réti csíkot és a zsombéksást is mentik az SZTE kutatói
Az emberi hatásra bekövetkező klímaváltozás és a biológiai sokféleség drámai csökkenése következtében egyre növekszik a veszélyeztetett fajok száma és csökken a fajok élőhelye. Az SZTE Ökológiai Tanszéke határon átnyúló projektjében a Palics–Ludas vízgyűjtő vizes élőhelyeinek fenntartható kezelésére dolgoz ki módszereket, ezzel is megakadályozva vagy lassítva olyan ritka, veszélyeztetett fajok kipusztulását, mint a réti csík, a lápi póc és a vidrafű.

Trójai falóként hatol át a vér-agy gáton az SZTE-n fejlesztett nanomedicinás kapszula
Kutatások igazolták annak a vér-agy gáton átjutó gyógyszermolekulákat tartalmazó nanomedicinás kapszulának a hatékonyságát, amelyet a Szegedi Tudományegyetem professzorai fejlesztettek ki. Az elsősorban neurológiai problémákra ható gyógyszermolekulák nanokapszulás bejuttatása a központi idegrendszerbe több millió ember életére lehet pozitív hatással. A szabadalmaztatás alatt álló fejlesztéshez hasznosító partner kerestetik.

Az SZTE két kutatója, Czakó Gábor és Enyedy Éva Anna nyert 2019-ben az MTA Lendület programján
A kémiai reakciók dinamikájának, illetve új, rákellenes fémkomplexek kölcsönhatásainak a megértése a célja az SZTE 2 legújabb Lendület pályázatos kutatójának, Czakó Gábornak és Enyedy Éva Annának. Az MTA Lendület programja 2019-től 16 új kutatócsoportot támogat.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2019
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © 2019. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leiratkozás
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*