SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2019. július

Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Újabb három évig irányítja kancellárként az SZTE-t Dr. Fendler Judit
2019. augusztus 1-jétől újabb három évig látja el a Szegedi Tudományegyetem kancellári teendőit Dr. Fendler Judit. A több milliárd forint nagyságrendben megvalósuló egyetemi fejlesztések folytatódnak, így a Szegedi Tudományegyetem továbbra is méltó helye a világszínvonalú oktató, kutató és gyógyító munkának.

Tovább >>>

„Ponthúzó Parti” után – több mint 7500 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a szegedi egyetemen
Pont Ott Parti-n várták majd ünnepelték a 2019. évi felvételi ponthatár húzást a Szegedi Tudományegyetemre pályázó fiatalok. A 2019. július 24-i SZTE POP-ot követő esti sajtótájékoztatón kiderült: 6 százalékkal növelte hallgatói létszámát a 2019-es központi felvételi eljárásban az SZTE.

Tovább >>>

Mintegy 200 szakon hirdet pótfelvételit a Szegedi Tudományegyetem
Az SZTE 11 kara és Tanárképző Központja hirdet pótfelvételit alap, mester, osztatlan és felsőoktatási szakképzéseken. Azok, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, 2019. augusztus 7-ig jelentkezhetnek az SZTE képzéseire. A ponthatárokat augusztus 26-án hozzák majd nyilvánosságra.

Tovább >>>

Nemzetközi csillagászati diákolimpia az SZTE szervezésében
47 ország több száz diákja, a világ legtehetségesebb csillagászai vesznek részt a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpián (IOAA) Keszthelyen. A hazai esemény főszervezője a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, fővédnöke pedig Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Tovább >>>

Atlétikai centrumot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen
A Szegedi Tudományegyetem Hattyas sori sportközpontjában 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból alakítanak ki modern atlétikai centrumot, amelynek része egy 400 méteres 8 sávos rekortán borítású atlétika pálya és egy 80x10 méteres fedett futófolyosó. A kivitelezési munkálatokat várhatóan jövő év elején kezdik. Az intézmény az Egészségfejlesztő Egyetem projekt részeként további fejlesztéseket tervez.

Tovább >>>

Személyre szabott orvoslás az SZTE „3D nyomtató központjából”, ahol tanulni és kutatni is lehet
A térbeli nyomtatás orvosi alkalmazásában rejlő óriási lehetőségek megismerésében, fejlesztésében és kiaknázásában hol tart a Szegedi Tudományegyetem? Többek között ezt is kérdeztük az „Egyénre szabott orvoslás élettudományi struktúrák 3D nyomtatás révén” elnevezésű GINOP-projekt szakmai vezetőjétől, prof. dr. Bari Ferenctől, aki a LAMELIS elnökeként az SZTE e nyári iskolája programjába is beépítette a 3D nyomtatók témakörét.

Tovább >>>

Hat Európa-bajnoki bronzéremmel tértek haza a szegedi, pécsi és kaposvári egyetemisták
Hat bronzérmet szerzett a magyar egyetemi válogatott a sárkányhajósok Európa-bajnokságán Moszkvában. A hajóban a Szegedi Tudományegyetem 8 hallgatója mellett pécsi és kaposvári egyetemisták küzdöttek az érmekért. A csapat ma érkezett haza a 2019 European Dragon Boat and Club Championship elnevezésű versenyről.

Tovább >>>

1,7 milliárd forintot kap kutatásra az SZTE a Tématerületi Kiválósági Programból
Az idegszövet-gép interfész fejlesztéséhez, a népegészségügyi jelentőségű betegségeket érintő kutatásokhoz, továbbá az intelligens rendszerek alkalmazásaihoz, illetve a magyar tudásvagyon újratermeléséhez kapcsolódó kutatásokra 1,7 milliárd forint támogatáshoz jut a Szegedi Tudományegyetem – jelentették be a 2019. július 23-án tartott sajtótájékoztatón. Az SZTE a Tématerületi Kiválósági Program keretében kap állami finanszírozást.

Kinevezéseket, díszokleveleket adtak át a Szegedi Tudományegyetemen
Ünnepélyes rendezvényen köszöntötték július 4-én a Szegedi Tudományegyetem új kari vezetőit és kitüntetettjeit. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Fendler Judit kancellár adták át a Szegedi Tudományegyetem központi épületének dísztermében.

„Erdők” a kémények melletti cellákban: a füstben lévő szén-dioxidot hasznosítják az SZTE kutatói
Kilépnek a laboratóriumból a káros és egyre gyarapodó mennyiségű szén-dioxid hasznos anyaggá alakításán dolgozó SZTE-kutatók. Janáky Csaba és csapata ipari méretben is alkalmazható elektrokémiai „nóvumjait” a Joule és az ACS Energy Letters szaklap is tálalja. E sikerről, a laborból a gyakorlati hasznosítás felé tett mérföldnyi lépés hátteréről kérdeztük e publikációk „utolsó szerzőjét”, a kutatócsoportot vezetőjét.

Áttörést hozhat a száraz szem betegség gyógyításában az SZTE-n folyó kutatás
Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinikájának igazgatója, Dr. Tóth-Molnár Edit a világon elsőként dolgozott ki a könnymirigy vezetékrendszer működésének tanulmányozására alkalmas vizsgálómódszereket, ezek segítségével pedig számos, a mirigy működés megértéséhez közelebb vivő folyamatot sikerült leírnia. Ezek az eredmények is közelebb vihetnek a nagyszámú beteget érintő száraz szem betegség sikeres kezeléséhez.

Tovább >>>

Izgalmakkal teli Shell Eco-marathon versenyt tudhatnak maguk mögött az SZTE-s diákok
Harmadik alkalommal vett részt Európa legnagyobb energia-hatékonysági versenyén az SZTE STECO csapata. Idén az új fejlesztéseknek köszönhetően 214 kilométert tett meg 1 kWh energiával a saját építésű jármű.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2019
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © 2019. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leiratkozás
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*