SZTE magazin

kiemelt_zsonglor

Érdekes kurzusok az egyetemen

A zsonglőrködéstől kezdve a léghajtányépítésen át a Nobel-díjas életutak kivesézéséig számos érdekes kurzus közül választhat a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Az SZTE-s diploma értékéhez a kötelező tantárgyak mellett hozzájárulnak az „általánosan művelőként” meghirdetett kurzusok is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként a Szegedi Tudományegyetem hirdetett zsonglőrködést kurzusként. A hallgatók öt zsonglőreszközzel ismerkednek meg: zsonglőrtányér, zsonglőrlabda, poi, virágbot és diaboló sorolta a foglalkozásokat vezető két tréner, Jeddi Ágost és Tóth Kitti. Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ azért indította a kuriózumnak számító kurzust, hogy a tanulási nehézséggel, részképességzavarokkal küzdő hallgatók, mint például a diszlexiások vagy a diszgráfiások, zsonglőreszközök használatával javítsanak állapotukon.


A választás szabadsága


A különleges mozgásforma ugyanis fejleszti az egyensúlyrendszert, a két agyfélteke összehangolt működését, javítja a koncentrációs képességet. A negyedik féléve meghirdetett kurzust eddig 90 hallgató végezte el; a jövő félévben is felvehető lesz.


Az SZTE a diplomaszerzéshez vezető tantárgyak esetében is a választás szabadságát kínálja.


Versenyre treníroz


A tervdokumentáció részletes elbírálásával kezdődik minden pneumobil-verseny, majd a helyszínen az első esemény az úgynevezett gépátvétel, ahol a zsűri körbejár, és megnézi a léghajtányokat az utolsó kis alkatrészig. Pontozzák a technológiát, az elemek megmunkálását, hogy mennyire figyeltünk oda a kivitelezésre tudtuk meg Kóczi Dávidtól, az Airrari pneumobilt, vagyis a sűrített levegővel hajtott járművet készítő, szegedi mérnökhallgatókból álló csapat kapitányától. Az SZTE Mérnöki Karán a léghajtányok tervezésére és megépítésére, a versenyre készülés és szereplés menedzselésére egyre több hallgató áldoz időt és energiát a kötelezőn túl, vagyis a szabadidejéből is.


A szakmai ismeretek elmélyítését szolgáló kötelező tárgyak között unikum, hogy az SZTE Általános Orvostudományi Karán azt is megtanítják, hogyan beszélgessen a pácienssel az orvos a pontos diagnózis felállítása érdekében, de azt is gyakorolják a medikusok, hogy miként közöljenek rossz hírt a hozzátartozókkal.


A Unity egy videójáték-motor, segítségével két- és háromdimenziós videójátékokat lehet fejleszteni. Egyre népszerűbb a felhasználása az iparban, ezért az érdeklődés is a hallgatók irányából, hiszen ezzel még piacképesebb tudásra tehetnek szert magyarázta Varga László. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszékének adjunktusa az egyik ötletgazdája a retró játékfejlesztő kurzusnak. Bármilyen szakos hallgatónak adott a lehetőség olyan számítógépes játékot alkotni, amellyel gyerekkorában ütötte el az időt. A kurzus felvételéhez nincs szükség játékfejlesztői előismeretekre, az objektumorientált szemléletmód viszont elvárás.


Anekdotákkal fűszerezve


„Beülős kurzus netes vizsgával.” Így jellemzi az egyik blogger a kémiai Nobel-díjasokról tartott előadásokat. A TTIK-sok Aranykréta-díját elnyert Hannus István professzor anekdotákkal fűszerezett sorozatát a vegyészeken vagy biológusokon kívül a medikusok is látogatják.


Egyetemtörténeti dokumentumok a dualizmus korából címmel heti két órában hirdet szemináriumot a 2016 őszén kezdődő félévben is Vajda Tamás. Az SZTE Egyetemi Levéltár igazgatója nemcsak a bölcsészeknek mesél érdekességeket, mert az SZTE bármely szakos hallgatója felveheti az egykorvolt diákéletbe is beavató kurzust.


Ez ugyanúgy általánosan művelő tárgy, mint a töretlen népszerűségű Szabadegyetem Szeged-sorozat, amelynek most zárult 17. szemeszterében hazai és világcégek sikerembereitől tanulhattak a szegedi egyetemisták.



SZTEinfo - Újszászi Ilona

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01