SZTE magazin

kiemelt_tothtamas_selfie

Fényképekkel beszél a társadalmi problémákról az SZTE-s hallgató

Selfie című vándor-fotókiállításával vált ismerté Tóth Tamás Sándor, az SZTE tanító szakos hallgatója. A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó egyetemistával a fotózásról és a társadalmi problémákat feltáró tárlatáról beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged és Orosháza után a Selfie vándorkiállítás határainkon túlra is eljutatott, jelenleg a szabadkai Tanítóképző Intézetben várja a látogatókat. A tárlat megálmodója Tóth Tamás Sándor, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar végzős hallgatója a tanulás és fotózás mellett a hátrányos helyzetű gyerekek és a sérült felnőttek ápolásából is ki veszi részét.


„Számomra a fotózás mások elérését jelenti”


toth_tamasAz SZTE-s hallgató 2013-ban az egyetemen tanult fotózást. A technikai képalkotás kurzuson megismerte a fényképezés módszertanát, a fotózás csínját-bínját. Tamás lelkes, de – saját bevallása szerint – nem profi fotós, a fényképezés azonban hobbinál több számára. - Nekem a fotózás mások elérését jelenti, megszólítom a nézőt a képeken keresztül. Nem magamnak készítem a fotókat, szeretnék valakinek, valakiknek, valamit üzenni velük. Leginkább meglepő, nem szokványos dolgokat fotózok – fogalmazott Tamás, aki egyik példaképének Németh György fotográfust tekinti.


A Selfie és ami mögötte van


„A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám. Azonban a retusált arcok mögötti világ közel sem ennyire gondtalan – vallja Tamás, aki napjaink társadalmi problémáira egyedülálló fotósorozattal hívta fel a figyelmet. - A kiállítás anyagát a tevékenységeim ihletik. Mivel hátrányos helyzetű fiatalokkal és fogyatékkal élő felnőttekkel is foglalkozom, rengeteg emberi sors tárul elém, így például a szegénység, a nem egyenlő bánásmód, a megbélyegzés, az empátia hiánya. Azoknak az embereknek az élete, akikkel kapcsolatban vagyok, sok esetben könnyebb lehetne, ha több empátia lenne az őket körülvevőkben. Ezt szerettem volna egy fotósorozatban bemutatni – mondta.


Tamás kiállítása tíz képpárból áll, amelyek olyan fontos társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet, mint a nemi és párkapcsolaton belüli erőszak, adósság és kilakoltatás, gyermekéhezés, perverzió, fogyatékosság és különböző szenvedélybetegségek.

selfie_kapcsolat– Pontosan tíz darab képpár se több, se kevesebb, mivel a kiállítással nem az a célom, hogy végigvegyem a társadalmunkat övező problémákat, hanem hogy elindítsak egy beszédtémát, hogy a kiállításban a nézők is megtalálják a saját felelősségüket. Minden selfie-hez társul egy fotó, amely megmutatja hogyan készült az önportré. Az egész kiállítás a képmegosztós világ ellentettje, nem like-okat, hanem dislike-okat tartalmaz. Minden kép annyit, ahány embert egy adott probléma érint Magyarországon. A hashtagek sem a megszokottak, például: #én is ember vagyok, #fázok, #rám is szükség van, #éhezés, #kilakoltatás, #bank szavakat használtam. Emellett mindegyik kép jobb alsó sarkában egy elrejtett QR kód található, ami a felvetett problémával foglalkozó szervezetek honlapjára mutat – mondta a kiállítás megálmodója. Tamás reméli, hogy tárlatával hozzájárulhat a társadalmi gondolkodás formálásához, és ösztönözni tudja az embereket arra, hogy figyeljenek oda egymásra, segítsenek azoknak, akiknek szükségük van rá.

„Ahol szükség van rám, oda megyek”


- Elég kalandos módon kerültem Szegedre, véletlenek sorozata, hogy tanító lettem. Az eredeti szakmám fodrász, esti tagozaton érettségiztem, ezután jött a továbbtanulás ötlete. Sokat gondolkodtam azon, milyen csodálatos dolog valakit megtanítani írni, olvasni és számolni, így lettem tanító. A jelentkezésnél csak a szegedi pedagógusképzőt jelöltem meg – mesélte az egyetemi évek kezdetéről az orosházi fiatal.


Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar végzős hallgatója Supermanként tevékenykedik, Batmanként tanul, hiszen a szakdolgozat írás mellett alsó tagozatos hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik. A szegedi Motiváció Oktatási Egyesületnél diákokat oktat, fotózásra is, emellett önkéntesként sérült emberek ápolásában vesz részt. Mindezt az ország több pontján: Szegeden, Székesfehérváron, Tiszaszigeten.


- Ahol szükség van rám, oda megyek. Az emberekbe vetett hitem mindig visszatér, ha hátrányos helyzetű, vagy sérült személyekkel vagyok. Nehezen leírható az a szeretet, amivel a hátrányos helyzetű gyerekek viszonozzák a velük való törődést. Ez minden alkalommal feltölt, sokszor többet adnak ők nekem, mint én nekik. A fogyatékkal élő emberek közösségében nem relevánsak olyan – a többségi társadalomnál mérvadó dolgok, mint például a ruhájuk márkája, vagy, hogy kinek milyen telefonja van. Csak az számít, hogy kit miért lehet szeretni. Ez szintén nagy löketet ad. Nem vagyok gyógypedagógus, segítő szakember, inkább odafigyelő barát. Minden elismerésem azoké az elkötelezett gyógypedagógusoké, akik ezt életvitelszerűen csinálják. Az egyik legtiszteletreméltóbb hivatásnak tartom az övékét – fogalmazott Tamás. A nappali napirendbe a szakdolgozat írás már nem fér bele, marad az éjszakai tanulás. Tamás diplomamunkája is hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkozik: azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a motiváció a tanulók szövegértését.


toth_tamas_szegedi_kiallitas
Tóth Tamás Sándor Selfie című vándor-fotókiállításának szegedi megnyitóján.

„A kiállítás nem csak enyém”


 - Annyian mellé álltak már a kezdeményezésnek, hogy a kiállítás már nem csak az enyém. Azé is, akinek valamilyen formában köze van hozzá. Egyrészt a kiállítás nem jöhetett volna létre, ha a képek előhívását, bekeretezését nem támogatja az SZTE Tehetségpont, Csikós Tímea, Prof. Dr.Badó Attila, Sófi József és rajtuk keresztül még sokan mások. Nagyon sokat köszönhetek Tajti Gabriellának és az SZTE Kulturális Irodának. Nélküle egyik szegedi megnyitó sem jöhetett volna létre. Emellett számos szegedi szervezet is segítette a munkámat, amiért nagyon hálás vagyok.


Tóth Tamás kiállítása májusban Vonyarcvashegyen, a Festetics család borászati galériájában, majd nyáron a székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválon lesz megtekinthető.

 

Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01