SZTE magazin

IMG_2707

Díjnyertesen alakította Zsuzsa néni szerepét

A zsűri különdíjában részesült a pécsi X. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon A Démon Gyermekei című előadásban nyújtott teljesítményéért Nyéki Tamás, a Szegedi Egyetemi Színház tagja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A szerep pikantériája, hogy egy nőt játszom, Zsuzsa nénit, akivel elég nehéz azonosulni, mert annyira negatív karakter – hallottuk Nyéki Tamástól, aki a Szegedi Egyetemi Színház tagjaként játszotta a főszerepet Pintér Béla darabjában. A mű egy elképzelt magyar-japán valóságban játszódik. A klasszikus japán színház egyik sajátossága, hogy a női karaktereket is legtöbbször férfiak alakítják. A „démon szülő”, ez esetben Zsuzsa néni, egy pszichológiai kifejezés, olyan szülőt – leginkább anyát - jelöl, aki elnyomja a gyermekét.


 

- Nagyon kellett figyelni, hogy ne játsszam túl a karaktert – magyarázta Tamás, akinek a nézők közül többen is bevallották, hogy saját szülőjükre, rokonukra ismertek Zsuzsa néni személyében.

 

- Azért is hatalmas elismerés ez a díj, mert ez volt az első nagyobb szerepem. De nem csak nekem, hanem játszótársaimnak és Varga Norbertnek is szól, aki a társulat művészeti vezetője és a darab rendezője is egyben. A próbafolyamat alatti közös, egymást segítő munkával formálódott a karakter – magyarázta Tamás, akitől nem áll messze a színházi lét. Közel tíz évig volt az SZTE Kulturális Iroda munkatársa, ez idő alatt, 2004-ben az István, a király, 2006-ban az Utazás című rockoperák rendező asszisztense volt. Szerepelt a 2014-2015-ben nagy sikerrel játszott 12 dühös emberben is, amiben egy kis epizódszerepet, az Őrt alakította. Arca ismerős lehet az egyetemi polgároknak, hiszen éveken át ő volt az egyetemi pedellus – évnyitókon, diplomaosztókon, doktoravatásokon és egyéb egyetemi ünnepségeken koppantott a bottal és harangozta be az egyetemi vezetőket. Jelenleg a szegedi önkormányzat kulturális ügyintézője.


 

A Démon Gyermekei című darabot legközelebb ma este játsszák a Pinceszínházban, de decemberben még két előadást láthatnak a nézők.

 

Bővebb információ a társulatról itt.


SZTEinfó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01