SZTE magazin

A nemzeti rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagja az SZTE hallgatója

Kónya Zsófia a Szegedi Tudományegyetem sportpszichológia szakos hallgatója csatlakozott a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatotthoz és máris a világcsúcs közelébe jutáshoz segítette a váltót. Edzője szerint Zsófia hosszú távon is kulcsfontosságú tagja lehet a magyar válogatottnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott a világkupa- sorozat első állomásán két-két arany- és bronzérmet szerzett. Ez már önmagában óriási dolog, de Szeged még büszkébb lehet a sikerre, hiszen a harmadik helyen záró négyfős női váltó fele a város különítménye. A Szegedi Korcsolyázó Egyesületet ugyanis már nemcsak az előző szezonban is fantasztikusan szereplő Jászapáti Petra képviseli, Kónya Zsófia is a nemzeti csapat tagja - írja a delmagyar.hu.


Az SZTE-n sportpszichológusnak készülő, 21 éves fiatal a visszatérés előtt másfél szezont hagyott ki. - Több oka volt a szünetnek. Egyrészt sérüléssel bajlódtam, másrészt elveszett a motivációm, harmadrészt pedig elkezdtem egyetemi tanulmányaimat. Mindezek tükrében szegedi nevelőedzőmmel, Szabó Krisztiánnal úgy láttuk, jót tehet a pihenő. Nem tudtam, hogy folytatom-e egyáltalán a sportot profi szinten, de végül a 2018-as olimpia továbbra is foglalkoztatott, nem akartam kihagyni. Ráadásul láttam, ahogy az előző szezonban a magyarok berobbannak a világelitbe, és már akkor is úgy éreztem, jó lenne velük lenni – mondta.


konya_zsofia6_vagott_640x480_vagott_640x480


Zsófia a kihagyás után versenyre jelentkezett és csatlakozott a válogatotthoz. Calgaryban elért eredménye a nemzeti csapat trénereit is meglepte. - Válogatott edzőnk, Bánhidi Ákos a verseny előtt azt mondta, érzi, valami jó lesz ebből. Meglepetések viszont még így is akadtak, a legváratlanabb talán pont a mi bronzérmünk volt. A negyeddöntőben majdnem országos csúcsot mentünk, amit a döntőben meg is döntöttünk, de érdekes módon az elődöntőben voltunk a legjobbak, hiszen egy másodpercre voltunk a világcsúcstól. Ha azt a teljesítményt később is megmutatjuk, vagy közelebb kerülünk a rekordhoz, még előbbre léphetünk - nyilatkozta a Délmagyarországnak.


Szabó Krisztián tanítványáról így beszélt: Jót tett a szünet, abszolút érzem Zsófin a motivációt, a bronz csak segíthet ebben. Már most látszik, hogy hosszú távon is kulcsfontosságú tagja lehet a válogatottnak, pedig még nem is érte el maximális teljesítményét, most nyolcvan-nyolcvanöt százalékon pöröghet. Egyéniben is nagy lehetőségek állnak előtte, hiszen ötszáz és ezer méteren is csak egy apró hiba választotta el az egyéni csúcstól. Tipikusan olyan hibák voltak ezek, amelyek versenyrutinnal rövid időn belül kizárhatók.


(Fotó: MOB/Kovács Anikó)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01