SZTE magazin

2016. II. negyedév

2016. július 01.

Az „SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 87. Ünnepi Könyvhéten a Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című könyv szegedi szerzőivel, Kovács Lajossal (SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet) és Csupor Dezsővel (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet) Újszászi Ilona beszélgetett.

2016. június 23.

Ha nincs a sorkatonaság, talán az olimpiáig jutott volna Osvay Károly, így a tudomány területén ért el a csúcsra. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont kutatási technológiai igazgatója ma már csak hobbiból kajakozik.

2016. június 23.

A módosított hormonszármazékok hogyan fejtik ki tumorellenes hatásukat? Ezt vizsgálja a Szegedi Tudományegyetem Szerves Kémiai Tanszékének vegyésze, Mernyák Erzsébet. Az SZTE Zemplén Géza-díjas tudományos munkatársának a cikke a Magyar Kémikusok Lapjában is siker.

2016. június 23.

A régi egyetemi jegyzeteket végre felváltotta a Sós Katalin által szerkesztett, több egyetemi oktató közreműködésével létrejött Környezetfizika című tankönyv. Az új kiadvány segítségével jobban megismerhetjük a mindennapi életünket befolyásoló környezeti tényezőket.

2016. június 22.

Egyedi tervezésű és építésű, extrém alacsony fogyasztású autóval indulnak a Shell Eco-marathon Europe londoni versenyén a Szegedi Tudományegyetem mérnök és fizikus hallgatói.

2016. június 14.

Kölcsönható részecskék elméleti vizsgálatával és integrálható rendszerek kutatásával foglalkozik Görbe Tamás Ferenc. Az SZTE doktorjelöltje szabadidejében sem nélkülözi a matekot: absztrakt matematikai objektumokat ábrázoló fonalgrafikákat készít és egy matematikai-fizikai témájú blogot vezet.

2016. június 13.

A zsonglőrködéstől kezdve a léghajtányépítésen át a Nobel-díjas életutak kivesézéséig számos érdekes kurzus közül választhat a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Az SZTE-s diploma értékéhez a kötelező tantárgyak mellett hozzájárulnak az „általánosan művelőként” meghirdetett kurzusok is.

2016. június 07.

Remekeltek a szegedi egyetemi médiumok és a médiaszakos hallgatók a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete idei médiapályázatán. Felsőoktatási kategóriában az év diáklapja a SZTE-reo, az év egyetemi diákrádió versenyben 3. a SZER. Az év diákvideósa kategóriában 2. Bartus Bella, 3. Hamza Vanessa.

2016. június 06.

Tanszereket, füzeteket, íróeszközöket gyűjt ghánai kisiskolásoknak a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Vangel Márk. A hobbi DJ-ként tevékenykedő egyetemista a jótékonykodást zenével népszerűsíti.

2016. június 03.

Olcsó és a piacon egyedülállónak mondható laktóz szenzor fejlesztésén, műretina modell kialakításán és az orvos migráció okainak feltárásán dolgozik Nyerki Emil, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatója. A mentálisan megterhelő labormunkát zászlóforgatással, antik művek olvasásával és egy fantasy trilógia írásával piheni ki.

2016. június 01.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoportja az aktivitásmérők mindennapi használatát és a sportra gyakorolt hatásait vizsgálta.

2016. május 31.

Kuriózumként a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Altajisztika Tanszékén mutatták be a Százegy azerbajdzsáni népmese című 3 kötetes gyűjteményt. A török nyelvből fordító hallgatók és oktatóik beszélgetésén a keleti népek gondolkodásáról és a mese jelentőségéről is szó esett.

2016. május 31.

Az iparban is jól alkalmazható az SZTE Formula Student csapata által kifejlesztett speciális fejkialakítású csavar, amelynél a meghúzáskor, a szerszám által közölt erő a fej sugarára merőlegesen hat, ezzel kiküszöbölve a káros erőhatásokat. A mindössze 1.9 gramm súlyú M6x22-es csavar speciális hőkezeléssel akár 2.1 tonnát is elbír.

2016. május 26.

Mi legyen a zöld árammal, ha a szélerőmű többet termel, mint amire éppen szükség van? Alakítsuk gázzá! A német ötlet olcsó és hatékony megvalósítását rangos folyóiratbeli cikkben írják le az SZTE biológusai. A részletekről Kovács Kornél professzort kérdeztük.

2016. május 26.

Vonalak és versek, egyetemisták és alkotók. A Szegedi Tudományegyetem 7 hallgatója mutatkozhatott be a Somogyi-könyvtárban a Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány támogatásával. Öt éves a Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban sorozat, amelynek 5 tárlata közül az egyikre, az ötödik programra kukkantottunk be.

2016. május 26.

Munkaidejükben gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem kutatói? Új rovatunkban ezt a témát járjuk körbe. Elsőként Boldogkői Zsolttal beszélgettünk.

2016. május 24.

Mérlegre teszik a tehetségeket a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő Sófi magánalapítvány és az SZTE Tehetségpont pályázatai. Számvetésre kértük a sikeres kutatóból tehetős vállalkozóvá lett, 15 éve magánalapítványt működtető, a szegedi tehetségeket támogató 3 gyermekes családapát, Sófi Józsefet.

2016. május 24.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán másodéves Bognár Anna. A pszichológia szakos hallgató az Orfűn megrendezett Középtávú Quadratlon Világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

2016. május 23.

Óraadóként dolgozik a szegedi egyetemen Sefcsik Tamás pszichológus. A törökszentmiklósi oktató úgy hét évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni a kávéval és kávézással – írja a szoljon.hu. Nem csak hogy utána olvasott, de otthoni kávéfőzőjét is jobbra cserélte, sőt, kávéőrlőt és kávé pörkölőt is vásárolt otthonra.

2016. május 23.

Dr. Ambrus Ritával, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar adjunktusával a Halas Rádió műsorvezetője beszélgetett arról, hogyan lehet a boldog családi életet és a tudományos karriert összehangolni.

2016. május 20.

Macska, fuvola, toll és számológép. Négy jellegzetesség, mely Szénási Eszter, az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának másodéves matematika szakos hallgatójának egy-egy attribútuma lehetne.

2016. május 19.

Három dobogós díjat és két különdíjat is elhoztak a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar pneumobilosai a IX. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyről.

2016. május 19.

Kapi Pétertől, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar történelem-latin tanár szakos hallgatójától nem áll távol sem a tudomány, sem a konyha. E furcsának ható kettősségről, és a két foglalatosság összekapcsolódásáról beszélgettünk.

2016. május 13.

Munkaidejében a szén-dioxid újrafelhasználhatóságának lehetőségeit kutatja, szabadidejében robotokat épít, innovatív napkollektor rendszert fejleszt, vagy épp animációs filmeket gyárt. Hobbijait a tudományos munkával is összekapcsolja Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK tudományos segédmunkatársa.

2016. május 12.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, május 12-én Egyed Erika az SZTE Kulturális Iroda kulturális szervezője szavalta az Egyetemi Verspályázat első három helyezettjének műveit.

2016. május 11.

Immár három könyvvel a háta mögött készíti újabb írásait jelenleg is Pásztor Pálma, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának negyedéves hallgatója. Történelem és személyes konfliktusok keverednek történeteiben, előtérbe helyezve, csak úgy, mint az orvoslásban, úgy írásaiban: az embert.

2016. május 10.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, május 10-én Mc Salty és Mc Gres magyar költők verseiből és saját szövegeikből állítottak össze egy remek produkciót.

2016. május 09.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, május 9-én József Attila: "József Attila "című versét kilenc nyelven szavalták.

2016. május 09.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, május 4-én Domonkos István műveit szavalta Balog József újságíró, a MASZK Egyesület művészeti vezetője.

2016. május 04.

Rövid idő alatt ért el jelentős sikert a hazai pop piacon a Belau: a zenekarra az HBO már akkor felfigyelt, amikor kijött az első klipjük. Most jártak Szegeden, a JUGYU-napokon adtak koncertet. A zenekart alapító Kedves Péter azt mondta: meglepően jó volt a fogadtatásuk, és máskor is szívesen visszajönnek Szegedre fellépni.

2016. május 03.

Életről és halálról ír Hegedűs Anna, a BTK fordító – tolmács szakos hallgatója. Az Egyetemi Verspályázat nyertese műveiben keresi az ember alapvető magányából kivezető utat, hogy valahol, valaki mellett szabadságra leljen – mindezt a világmindenség gyűrűjében.

2016. április 29.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján József Attila Tiszta szívvel című versét adta elő gitár kísérettel Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője 2016. április 29-én.

2016. április 28.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, 2016. április 26-án Beslin Anita, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője Szabó Lőrinc Szakítás és Simai Mihály Megbékélés című műveit szavalta.

2016. április 27.

A Dániel Pince Szekszárd Cuvée-je lett prémium vörösbor kategóriában a Szegedi Tudományegyetem bora. Tulajdonosa, Dániel Zsolt villamosmérnökből lett borász, maga a pince pedig 2003-ban alakult, szekszárdi kézműves borászat, amely kizárólag vörösborokat készít.

2016. április 26.

Egy jó kép elkészítéséhez elhivatottság, kitartás és a fotózás iránti szeretet szükséges – vallja Bártol Brigitta, az SZTE marketing-kommunikáció szakos hallgatója. Az Egyetemi Fotópályázat első helyezettjét a fényképezésről és nyertes munkáiról kérdeztük.

2016. április 22.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján Kassák Lajos Holdtölte című versét szavalta Barnák László, színművész 2016. április 21-én.

2016. április 22.

A matematika sokszínűségét és alkalmazhatóságát mutatja be a középiskolásoknak az SZTE „Egyetemi Tavasz a Bolyai Intézetében” programja. A 2016. április 23-i rendezvényről Horváth Esztert, az ott középpontba kerülő matematikai problémák közül a véletlenről Nagy-György Juditot kérdeztük.

2016. április 19.

Szösszenetekkel kezdte, mára sikerkönyvekkel népszerűsíti a tudományt Nyáry Krisztián. A bestseller íróvá lett irodalomtörténész az SZTE Metor(h)áló programjának vendégeként tartott „továbbképzést” a pedagógusoknak.

2016. április 19.

Selfie című vándor-fotókiállításával vált ismerté Tóth Tamás Sándor, az SZTE tanító szakos hallgatója. A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó egyetemistával a fotózásról és a társadalmi problémákat feltáró tárlatáról beszélgettünk.

2016. április 13.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programja keretében 2016. április 12-én Ragány Zoltán, ügyvéd Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért című versét szavalta.

2016. április 12.

A problémamegoldásra ösztönöz az SZTE Jakucs László földrajzversenye. Az ötödik alkalommal megszervezett vetélkedő döntőjét, 2016. április 9-én a bonyhádi evangélikus gimnázium csapata nyerte. 4 ország 36 iskola 104 csapata, összesen 208 diák kapcsolódott be a tehetséggondozást szolgáló idei programba.

2016. április 12.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programját 2016. április 11-én Martinek Tamás, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg József Attila Ki-be ugrál című versével.

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01