SZTE magazin

2016. III. negyedév

2016. szeptember 29.

Dr. Zsigmond Zoltán tanszékvezető főiskolai docens és Dr. Zsigmondné dr. Pap Éva főiskolai docens a Hohhot Inner Mongolia Academy of Arts egyetemen tartott zongora mesterkurzust 20 tehetséges kínai növendéknek. A 10 napos látogatás során nagysikerű szóló és négykezes zongoraestet is adtak.

2016. szeptember 20.

Budapest és Debrecen után most már Szegeden is működik a Bike Maffia, az alapítók között egyetemistákat is találunk. Bringával szállítanak rendszeresen ételt hajléktalanoknak, hónapok óta járják a város perifériáját, ahol fedél nélkül élők húzzák meg magukat.

2016. szeptember 20.

Új szakaszába lépett az ELI és az élettudományok közötti kapcsolat felkészülése, mindinkább formálódik a kutatócsoport és az ÁOK közötti kapcsolat, egyben megmutatkoznak a kutatás lehetőségei. Dr. Bari Ferenc professzort kérdezte Tráser László.

2016. szeptember 15.

Teljes kikapcsolódás, a külső- és megfelelési kényszer hiányát, a szabadságot jelenti a fotózás Fenyvesi Annának, aki legszívesebben kerékpárokat örökít meg.

2016. szeptember 13.

A Szegedi Tudományegyetemen is megkezdődött a 2016-2017-es tanév. Az SZTE ÁOK idei tanévének kilátásairól és várható feladatairól prof. dr. Bari Ferenc dékán beszélt. A kérdező Tráser László.

2016. szeptember 08.

Ötezer gumikacsát indítottak útnak a Tiszán szombaton délután a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. A jótékonysági gumikacsaversennyel a Rotary Club Szeged Dóm gyűjtött adományt az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermeksebészeti Osztályának.

2016. szeptember 02.

A világ egyik legnépszerűbb szabadidős sportját, a sárkányhajózást is kipróbálhatják a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. A legaktívabb SZTE-s hallgatókból álló csapat 2016. augusztusában 1:11:02 alatt teljesítette a 8 km-es szegedi Boszorkány kört. Az egyetemisták rendszeresen mérik össze felkészültségüket az Universitas Regattán és az országos Dunai Regattán is.

2016. augusztus 31.

Márton Anita (JGYPK ’12 - gyógypedagógia), a riói olimpián a volt SZTE-s olimpikonjaink közül a legeredményesebb. Országos csúccsal, 19.87 méterrel lett bronzérmes, ezzel fedettpályás Eb-arany és szabadtéri Eb-ezüstje mellé egy olimpiai bronzot is nyert. Világklasszis sportoló, 1968 óta nem szerzett magyar női sportoló atlétikai érmet olimpián. Telefonon adott nekünk interjút.

2016. augusztus 30.

Hatalmas áttörést hozott a lézeres szemműtétek területén Juhász Tibor és Nagy Zoltán Zsolt találmánya. A szegedi egyetemen végzett szakemberek fejlesztését ma már amerikai vadászpilóták látásjavítására is használják. Az egyedülálló lézeres technológiával már több mint egymillió műtétet végeztek el világszerte.

2016. augusztus 28.

2016. augusztus 29-től új helyen működik az SZTE ÁOK Sebészeti Klinika, ahol igazán korszerű, modern körülmények között gyógyíthatnak, dolgozhatnak prof. dr. Lázár György klinika igazgató munkatársai.

2016. augusztus 22.

A Szegedi Ifjúsági Napok hosszú évek óta jelenti az ország nyárbúcsúztató fesztiválját, azt a négy napot, amikor még gondtalanul élvezhetjük a zene, barátok, vízpart és napsütés tökéletes kombinációját. Augusztus 24. és 28. között még egyszer átélhetik ezt a szabadságot a SZIN látogatói, akik az SZTE Egyetemi Negyedben is számos izgalmas, érdekes programot találhatnak maguknak.

2016. augusztus 05.

A vegánok úgy vélik: az anyagiak nem befolyásolják, hogy valaki mennyire tud vegán értékeket követni – derül ki a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar végzős hallgatójának diplomamunkájából. Lipták Lilla arra is rámutat: a vegánokat legfőképpen az állatok védelme motiválja, és a többség megtagad mindenféle állati eredetű terméket.

2016. augusztus 03.

Harmadik alkalommal jelent meg a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) hírlevele. A hírfolyamban sporteseményekről, sportolási, versenyzési lehetőségekről, felsőoktatásban tanuló élsportolókról olvashatunk.

2016. augusztus 02.

51 szegedi szerző elmélkedik az új magyar alkotmányról. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) jogtudósainak Számadás az Alaptörvényről című tanulmánykötetéről Balogh Elemér professzort, a kiadvány szerkesztőjét kérdeztük, a 87. Ünnepi Könyvhéten is. Az is kiderült, miért tartja mérvadónak Thomas Mann mondatát: „Csak az nem unalmas, ami alapos”.

2016. július 29.

Izgalommal várja a tanévkezdést a hazai és külföldi gólya egyaránt, miként oktatóik. Bari Ferenc professzort, orvoskari dékánt Tráser László kérdezte.

2016. július 29.

Mit jelent egy-egy lájk a fiataloknak? A 18 éven aluliak, vagyis a Z generáció tagjainak körében a lájk mélyebb jelentéssel bír, mint az Y (19-32 év) generációsok körében. A Z-sek esetén a sok kedvelés egyenlő a népszerűséggel és azzal, hogy az embert sokan szeretik - derült ki Nguyen Thi Hai Yen, az SZTE GTK marketing mesterszakos hallgatójának kutatásából.

2016. július 28.

A Szegedi Tudományegyetem pszichológia mesterképzésén folytatja tanulmányait szeptembertől Várkonyi Andrea. A műsorvezető nemcsak hallgatóként, hanem a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagjaként is támogatja az egyetemistákat.

2016. július 27.

„Nemes küzdelem a tarokkjáték, amiben még rossz lappal is lehet nyerni” – vallja Karsai Krisztina. Az SZTE ÁJTK tanára, egyetemünk oktatási rektorhelyettese könyvet írt a játékról, Európa Kupát szervezett Szegeden és az általa alapított Licit Akadémián tanítja a játékot.

2016. július 26.

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában tanul angol szakon Kriveczky Villő a 2016-os Anna-bál szépe. A 17 éves fiatal évek óta modellkedik, ennek ellenére nagyon meglepte, hogy őt választották a bál szépének.

2016. július 12.

Kosara Géza, az SZTE TTIK első éves matematika szakos hallgatója bronzérmet szerzett a 2016-os görögországi egyetemi uszonyosúszó-világbajnokságon. A kétszeres junior Európa-bajnok búvárúszó 6. helyezett világbajnoki címmel is dicsekedhet.

2016. július 06.

Betegágyak Őrzői címmel jelent meg Szekszárdi Miklós szerkesztő, tv riporter és sajnos tapasztalatait klinikai betegként is gyarapító szerző könyve, a szegedi egyetemi klinikák ápolóiról.

2016. július 06.

A harmadik legeredményesebb lett az SZTE MK és TTIK közös STECO csapata a hat magyar induló versenyautó közül a londoni Shell Eco-marathon Europe futamon. 29 ország több mint 200 diákcsapata mérte össze tudását.

2016. július 06.

Taligás című új regényéről Szilasi László irodalomtörténész, az SZTE oktatója kérdezte az írót, az egykori szegedi főiskolai hallgatót, Darvasi Lászlót – a 87. Ünnepi Könyvhéten, a szegedi egyetem épülete előtti Dugonics téri színpadon.

2016. július 05.

A szerbiai Topolyán megtartott nyílt vízi országos úszóbajnokságon mind az 5, mind a 10 kilométeres távon megszerezte az országos bajnoki címet Farkas Tamás, az SZTE JGYPK rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos hallgatója. Az óbecsei származású fiatal már két világbajnokságra is kijutott, jelenleg az Európa Bajnokságra készül.

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01