SZTE magazin

2016. IV. negyedév

2016. december 21.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar 2016-2017. tanév első félévére tekint vissza Prof. Dr. Bari Ferenc dékán, akit Tráser László kérdezett.

2016. december 20.

Úgy szeretek a közönség elé állni, hogy miközben bemutatom a szerzőt és a címet, az első mondat után ne tudjam, hogy mi következik. Ez valahol félelmetes, de megéri a kockázatot, mert ilyenkor megszületik bennem a vers – vallja Lengyel Klementina az Egyetemi Vers- és Prózamondó verseny díjazottja. Az SZTE hallgatójával a versmondásról beszélgettünk.

2016. december 19.

A karácsonyi ünnepkörről a teológus plébános Benyik Györgyöt kérdezte Tráser László.

2016. december 14.

Számít a tehetség, de a zeneszeretet a legfontosabb - vallja Csonka Balázs, a 2016-os Egyetemi Zenei Verseny népzene kategória aranyérmese. A bácskai magyar népdalokat, nótákat prím tamburán megszólaltató fiatal a Fölszállott a páva tehetségkutatóban is bemutatkozott már.

2016. december 13.

Vacsora Zsuzsival - ez a neve Szeged legfrisebb kultzenekarának. Először 2013-ban léptek fel, egy évvel később jelent meg saját kiadásban Könnyű című EP-jük. A zenekar tagjainak zöme a szegedi egyetemen szerzett diplomát. A zenekar énekes-zeneszerző szövegírójával, Fazekas Gáborral beszélgettünk, aki az SZTE-BTK-n szerzett diplomát, most pedig a Biotic Gyógyszerészeti Kft. kreatív vezetője.

2016. december 12.

Kékegyi Szimonettát, az SZTE hallgatóját, az Egyetem Arca 2016 cím birtokosát választották Szeged Szépének a kilencedik alkalommal megrendezett Szeged Szépe gálán. Az SZTE testnevelő-edző szakos hallgatója szerint a természetesség mindennél fontosabb.

2016. december 12.

Színészi pályáról álmodott, mégis sportújságíróvá vált, majd újabban szórakoztató műsorokat vezet – és minderről úgy gondolja, így történt jól. A három gyermekes családapa a Reformáció 500. évfordulójának nagykövete. Gundel Takács Gábor a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában válaszolt Czagány Gábor református lelkész, az SZTE óraadó oktatója kérdéseire. A Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet programja volt a Tágas Tér Fesztivál harmadik előrendezvénye.

2016. december 06.

A kutatói utánpótlást szolgálja az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíja. A Szegedi Tudományegyetem 122 ÚNKP-ösztöndíjasa közül a medikus Faragó Helgát és mentorát, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályát vezető Pető Zoltánt az oklevél átadó ünnepségen arról is kérdeztük, mit jelent számukra az új kiválósági elismerés.

2016. december 06.

Minárovics János, a Szegedi Tudományegyetem fogászati klinika professzorát a szájüregi rák korai felismerését célzó kutatási programról kérdezte Tráser László.

2016. december 05.

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere... Új sorozatunkban a Szegedi Tudományegyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Pekár Tamással beszélgettünk, aki egy genfi multicégnél jogtanácsos.

2016. november 29.

A Dél-Alföldön élő mozgásszervi és belgyógyászati immunbetegségekben szenvedő betegeknek nyújt magas szintű ellátást a Szegedi Tudományegyetem újonnan alapított Reumatológiai és Immunológiai Klinikája.

2016. november 27.

Pártbizottság döntött a szakorvos sorsáról. Tráser László egy 1956-os történet főszereplőjét kérdezte.

2016. november 24.

Három kilométerrel kezdte, azóta jó pár ezret hagyott a háta mögött Sija Éva. Az SZTE vegyésze szerint mindenkinek szüksége van egy „kikapcs gombra”, ahhoz hogy hosszútávon megtalálja az örömet és az egyensúlyt a munkában, vagy a napi rutinfeladatokban.

2016. november 21.

Kreatívan bemutatni tudományos ötleteiket, projektjüket a nagyközönség számára – ez a feladata a Sci-ndikátor Országos Tudománykommunikációs verseny résztvevőinek. Nyerki Emilre és Mihalkó Józsefre, az SZTE két hallgatójára a közönség is szavazhat.

2016. november 20.

A legendás mellkasi sebész, Kulka Frigyes munkásságát emlékkiállításon mutatták be az SZTE TIK-ben.

2016. november 16.

„…Szabad élet, szabad madár…” Ezzel a címmel hirdetett a hallgatóknak fotópályázatot a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda. A felhívásra készült fényképek között beszélgetve nyertes pályázókat is kérdeztünk arról, mit jelent számukra az önkifejezés képi formája, mit jelent a szabadság.

2016. november 16.

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnökhelyettesét a Magyar Tudomány Ünnepének nyitányán Tráser László kérdezte.

2016. november 16.

A zsűri különdíjában részesült a pécsi X. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon A Démon Gyermekei című előadásban nyújtott teljesítményéért Nyéki Tamás, a Szegedi Egyetemi Színház tagja.

2016. november 11.

Az SZTE klinikai központja és 4 egészségtudományi kara 23. alkalommal rendezte meg a Szent-Györgyi Napokat.

2016. november 11.

Kónya Zsófia a Szegedi Tudományegyetem sportpszichológia szakos hallgatója csatlakozott a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatotthoz és máris a világcsúcs közelébe jutáshoz segítette a váltót. Edzője szerint Zsófia hosszú távon is kulcsfontosságú tagja lehet a magyar válogatottnak.

2016. november 11.

Az eladónők furcsán néztek rá, amikor egy nap már harmadszor ment vissza a rövidáru boltba fonalat venni. Csak rontott a helyzeten, amikor Görbe Tamás megpróbálta elmagyarázni, hogy a matematika ihleti a fonalgrafikáit.

2016. november 10.

Szent-Györgyi Albertre, a sokoldalú tudósra, az SZTE Nobel-díjas rektorára több jubileumi évforduló kapcsán emékezhetünk 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is.

2016. november 10.

Kiválóan teljesítenek a szegedi egyetem Mezőgazdasági Kar hallgatói: Dobos Dorina az országos bajnok SZTE-s gazdászcsapat tagja és Jéri Tamás világbajnok sportlövő a Rádió 7 „Házunk Táján” című új műsorában mutatkoztak be.

2016. november 08.

A kulcsátadásra kész szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpontról Szabó Gábor fizikust, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék kutatóját, az SZTE rektorát kérdezte Tráser László.

2016. november 04.

A Csongrád Megyei Levéltár munkatársa olyan emlékeket mutatott a szegedma.hu újságírójának, amelyek nagy részét korábban még nem publikáltak. A levéltárosok a forradalmi események közepette is gyűjtötték a szórólapokat – tudták, ezek pótolhatatlan emlékek lesznek évtizedek múltán.

2016. november 04.

Akvatinta nyomatokat, akrilfestményeket és archaikus alkotásokat is láthatnak a művészetek kedvelői a Millenniumi Kávéházban. A 21. Őszi Kulturális Fesztiválon az SZTE JGYPK Rajz és Művészettörténet Tanszék volt hallgatói, Pálmai Viola és Szekretár Enikő, valamint a rajzszakos Volford Viktor közös kiállítása nyílt meg.

2016. november 04.

A Kalifornia állambeli Stanfordból segít magyar kóbor kutyákon Tombácz Dóra, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének munkatársa. A jótékony munkában olimpiai bajnok pólósok, Kovács Ágnes olimpikon úszó és Kemény Dénes a vízilabda-szövetség elnöke is segíti.

2016. november 03.

„Tanásatásból tangyűjtemény. Válogatás a szegedi Régészeti Tanszék leleteiből” címmel nyílt tárlat az SZTE BTK Régészeti Tanszékén. Az állandó kiállítás az intézet gyűjteményébe nyújt betekintést, a paleolitikumtól a középkorig kalauzolja a látogatókat.

2016. október 26.

A halottak napja alkalmából Julesz János, az SZTE belgyógyász professzorának versei nyújtanak vigaszt.

2016. október 26.

A gravitációs hullámokat és sci-fi filmekbe illő fogalmakat - fekete lyukakat, féreglyukakat, az Univerzum fejlődését és szerkezetét, magasabb dimenziós világokat - tanulmányoz Gergely Árpád László,az SZTE Fizikai Intézetének professzora, akit gyakori utazásai során a természet szépsége is ugyanannyira magával ragad, mint munkája.

2016. október 26.

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport kutatói új térszerkezet-diagnosztikai eljárást fejlesztettek ki. A kutatási eredmény közelebb vihet többek között a 2-es típusú cukorbetegség hatékonyabb terápiájának kialakításához is.

2016. október 25.

A szabad enciklopédia, a Wikipédia hasznáról és közösségéről is kérdeztünk szegedi egyetemistákat, könyvtárosokat. A mérlegkészítésre az kínált alkalmat, hogy az 1956-os szócikkek gyarapítására szervezett szerkesztő maratont az SZTE Klebelsberg Könyvtár 12 óra 56-ért címmel. Az egyetemi bibliotéka továbbra is segíti az internetes lexikon használóit és szerkesztőit.

2016. október 21.

A Vers délben programsorozat részeként 2016. október 19-én Reményik Sándor Eredj ha tudsz című versét is szavalta Kelcz Dávid egyetemi hallgató.

2016. október 18.

"Miért fogtam fegyvert?" Először beszél 1956-os "titkáról" Baradnay Gyula, az SZTE sebész professzora.

2016. október 18.

Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, munkaidejében a zene szárnyán, szabadidejében a fiával repül. Marcell utasszállító repülőgép pilóta szeretne lenni, édesapja minden gyakorló útjára elkíséri.

2016. október 18.

Az ötletpályázat célja, hogy egy sorozatgyártásra alkalmas, több helyszínen is elhelyezhető, közösséget és emberi személyes kapcsolatokat építő Okospad szolgáltatásokra adjanak felhasználói ötleteket egyetemi és főiskolai hallgatók. A pályamunkákat november 11-ig várják.

2016. október 18.

Rövid videóüzenetek a Szegedi Tudományegyetem közgazdász hallgatóinak mindennapjairól: a Gazdaságtudományi Kar három diákja a Snapchat közösségi média felületen osztja meg élményeit a követőkkel.

2016. október 15.

A Magyar Fül- Orr-, Gége és Fej- Nyaksebész Orvosok Egyesülete a Szegedi Tudományegyetemen tartotta kongresszusát.

2016. október 15.

A közoktatás korszerűsítését azzal segíti a Magyar Tudományos Akadémia, hogy szakmódszertani pályázatának nyerteseit 4 éven keresztül 200-200 millió forinttal támogatja programjuk megvalósításában. Az SZTE 6 nyertes szakmódszertani projektjével megismerkedhetnek az egyetemi érdeklődők és közoktatási szakemberek.

2016. október 13.

Faludy György Monológ életre halálra című versét szavalta Dr. Kosztolányi József egyetemi docens 2016. október 12-én a 21. Őszi Kulturális Fesztivál Vers délben programján.

2016. október 11.

Bekerült a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjába a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Gillich Anna vizsgafilmje, amelyet a kalocsai Kovács László fazekasmesterről forgatott. A filmet október 12-én vetítik a fesztiválon.

2016. október 10.

Bárány Boglárka, az SZTE GTK volt hallgatója Svédországban él és dolgozik, egy multicég pénzügyeseként. A furcsaságokról, a nehézségekről és a kellemes élményekről is mesélt a szeretlekmagyarorszag.hu újságírójának.

2016. október 10.

A 21. Őszi Kulturális Fesztivál Vers délben programján, 2016. október 10-én Beslin Anita, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője Simai Mihály Költő most kell szólanod című versét szavalta.

2016. október 06.

Gyermekkora óta a western filmek szerelmese Datki Zsolt. Az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika neurobiológusa a tótkomlósi lövészklub tagjaként eleveníti fel a misztikus vadnyugatot szabadidejében. A munkás órákban pedig az Alzheimer-kór és biokémiai hátterének feltárása, megértése, modellezése a feladata.

2016. október 05.

A Kutatók Éjszakáján a Pokémon Go sikerének titkát vizsgálták a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán. Kiderült: nem feltétlenül azok játszanak, akik látták a rajzfilmet, és a játékosok között a legnagyobb arányban a „gamerek” találhatók meg, akik amúgy is aktívak a számítógépes játékok világában, így elmondható, hogy a „telefonos őrületként” titulált mobilalkalmazás korántsem jelentett „valós veszélyt” a társadalomra.

2016. október 04.

200 korongból 198 találattal világbajnoki címet szerzett és világkupa győztes lett Jéri Tamás mezőgazdasági mérnöki szakos hallgató gyorsított korongvadászatban. Gyors reflexek, akaraterő, jó szem-kéz koordináció és sok gyakorlás kell a sikerhez – vallja a tehetséges fiatal, aki a 2020-as olimpiára készül.

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01