SZTE magazin

Öregdiákjaink sikertörténete: Dóczi Attila

Dóczi Attila - vagy ahogy követői ismerhetik, Attis – alig egy éve gyárt videókat a Youtube-ra, két csatornáján összesen mégis nagyjából 76 000 feliratkozóval büszkélkedhet. Előbb az Animegyetem nevű csatornát hozta létre, majd belekezdett a Tanulom Magam című, főként pszichológiai témákat rövid videókban feldolgozó csatornája szerkesztésébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Milyen szakon tanultál az SZTE-n és mikor végeztél?

2010-ben BA képzésben kezdtem el a tanulmányaimat a Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén. 2013-ban diplomáztam kommunikátorként, majd 2015-től ugyanitt folytattam a tanulmányaimat mesterképzésben. 2015 nyarán ezen a szakon is lediplomáztam immáron kommunikáció- és médiaszakértőként.


Alma_Mater_Doczi_Attila


Hogyan emlékszel vissza a szegedi évekre?

Imádtam a szegedi éveket, nem csak azért, mert életem legszabadabb időszaka volt ez, ahol az egész fiatalságomat megélhettem, hanem azért is, mert végre azt tanulhattam, amit igazán szeretek. Nincs annál jobb érzés, mint hogy nem életunt arccal, kínok közepette vonszolod be magad az órákra, hanem izgatottan, hiszen megint tanulhatsz valami újat, ami érdekel. Emellett a tanulmányaim alatt, az egyetemnek hála, kijuthattam Madridba fél évre az ERASMUS program keretében, amit életem egyik legmeghatározóbb részeként tartok számon. A bulik, az emberek és a tanulás hármasa életem egyik legszebb időszakává tette a Szegeden töltött éveket.


Miért választottad a kommunikáció és média szakot?

Mindig is érdekeltek az emberek, hogy hogyan működnek és hogyan kommunikálnak, már a középiskolás éveimben is szívesen olvastam ehhez kapcsolódó könyveket, bár akkor még tanár szerettem volna lenni. A környezetem azonban lebeszélt erről a pályáról, arra hivatkozva, hogy nem lehet megélni belőle, ezért kissé céltalanul álltam az élet kapujában. Abban viszont teljesen biztos voltam, hogy még ha nem is tanítani, de emberekkel szeretnék foglalkozni, úgyhogy a kommunikáció és média szak kézenfekvő választás volt, és nem is volt kérdés (a pszichológia szakot leszámítva), hogy ide akarok tovább menni.


Hol dolgozol jelenleg?

Jelenleg egy Star Network nevű cégnél dolgozom, ami egy MCN (Multi Channel Network), azaz YouTube Partnercég. Magyarország legnagyobb partnercége vagyunk, és jelenleg már nem csak YouTube tartalomgyártókkal, hanem más influencerekkel is dolgozunk együtt. Az egyetem után 2015 novemberében gyakornokként kezdtem itt dolgozni, 2016 januárjától már főállásban, 2017 januárjától pedig már, mint a közösségi divízió vezetője vagyok itt. Nekem és négy fős csapatomnak a feladatunk, hogy különféle szolgáltatásokat nyújtsunk a több mint kétszáz partnerünknek.


Honnan jött az ötlet, hogy elindítsd a Tanulom Magam csatornát?

Háromnegyed évvel korábban elindítottam az Animegyetem nevű csatornámat, ahol mindenféle animékkel kapcsolatos videókat készítettem, és készítek a mai napig. Miután úgy tűnt, hogy megy nekem a dolog, úgy gondoltam, hogy a másik szerelmem – az önfejlesztés (és kommunikáció) – témakörében is készíthetnék egy csatornát. Úgy éreztem akkor, hogy ezen a platformon megtalálhatja a közönségét az az ezerfajta téma, amiről lehetne érdekesen, szórakoztatóan, tudományos formában beszélni, és ezáltal rengeteg embernek segíthetnék egyszerre. Manapság pedig már tudom is, hogy nem csak a szórakoztatás, hanem az önfejlesztés/tanulás is működhet a YouTube-on.


A Tanulom Magam című YouTube csatornádon főleg pszichológiai témájú videókat készítesz. Tervezed, hogy tovább tanulsz ebben az irányban is?

Egyelőre nem tervezem, hogy tovább tanuljak ilyen irányban, egyszerűen azért, mert szemernyi időm sincs rá. Két csatorna, a hozzájuk kapcsolódó facebook és instagram fiókok kezelése, és az egyetemi tanítás gyakorlatilag 90%-ban felemésztik a szabadidőmet. Helyette igyekszem folyamatosan autodidakta módon képezni magam, hogy egyre szélesebb körű tudásra tehessek szert.


Doczi_Attila


Honnan meríted az ihletet a témákhoz, amiket feldolgozol?

Egészen változatos forrásaim vannak. Alapvetően a saját fejemből pattan ki rengeteg téma, ami eszembe jut, folyamatosan olvasok cikkeket és könyveket, a nézőim is folyamatosan ajánlanak témákat kommentekben, üzenetekben, de van, hogy egy baráti beszélgetés ragadja meg a figyelmem, és rögtön fel is írom, hogy ebből tök jó videót lehetne készíteni. Amennyire összetett a világ és az ember, gyakorlatilag életem végéig van elegendő témám. Egyszerűen csak meg kell találni azokat, amik a közönségemet is érdekelhetik, és olyan formában tálalni, amit könnyedén be tudnak fogadni.


Mi a legfőbb célod a Tanulom Magam csatornával?

Igazából az egyetemi évek alatt jöttem rá, hogy mi is az én igazi nagy álmom, ez pedig nem más, mint a kommunikációs trénerkedés. Egy kommunikációs tréningen azt, annak, és úgy taníthatok, ahogy én szeretném, anélkül hogy bármiféle elavult oktatási rendszer kötné meg a kezem. Ebben a formában az elméleti és gyakorlati elemek variálásával olyan igazán hasznos tudásokat adhatok át az embereknek, amik ténylegesen segítik majd őket, hogy boldogabb és elégedettebb életük legyen.

Viszont felmerült bennem egy kérdés már rögtön az elején: honnan fogják tudni az emberek, hogy létezem, hogy van ilyen tréning, és egyáltalán: miért akarnának eljönni? Ekkor döntöttem el, hogy olyan módon fogok eljutni hozzájuk és válok majd trénerré, ahogy még senki nem csinálta előttem: a közösségi médián keresztül. A csatornám az alapköve a tréneri karrieremnek, hiszen itt fel tudok építeni egy olyan óriási közösséget, akik majd reményeim szerint a tréningekre is eljönnek. Ráadásul az egyes témák feldolgozása közben én is folyamatosan tanulok, csiszolom az előadói képességem, folyamatosan visszajelzéseket kapok a közönségtől, és még ügyesebbé válhatok hétről-hétre. Nagyon fontos számomra, hogy egyúttal már a videókkal is segíthetek az embereknek.

 

A Szegedi Tudományegyetemen most már tanítasz is. Mit tanítasz pontosan? Szereted csinálni?

Imádom! Azáltal, hogy itt taníthatok, egy több, mint tíz éves álmom vált valóra. Nem csak szeretem csinálni, de remek kihívás, egyúttal pedig egy újabb tanulási lehetőség, ahol rengeteget fejlődhetek. Kortárs médiát tanítok, azon belül is kiemelten foglalkozunk a YouTube-bal, hiszen ez az az új média, ahol jelenleg minden történik. Ráadásul nemcsak azért borzasztó fontos, mert akármilyen online területen dolgozzon az ember, ez a felület megkerülhetetlen; hanem azért is, mert a Z és Alpha generációk már szinte kizárólag ezeket az audiovizuális tartalmakat fogyasztják. Borzasztó érdekes téma, egy végzett kommunikáció és médiaszakértőnek pedig elengedhetetlen, hogy tisztában legyen az alapjaival.


Azt hiszem, ha valakiről, rólad el lehet azt mondani, hogy a munkád egyben a hobbid is. Van-e esetleg olyan kedvelt tevékenységed, amiről még nem tudnak a követőid?

A szabadidőm maradék öt százalékába nem sok minden fér bele, noha rengeteg mindent csinálnék, ha tehetném. Tudományos könyvek mellett például regényeket is szeretek olvasni, szeretem a jó filmeket, na meg persze az animéket, hobbiszinten zongorázok, és igyekszem a sportot is az életembe csempészni squash, foci és futás formájában. Kirándulni, társasozni, videójátékozni, borozni a barátokkal, és néha még írni is szeretek, de ezekre sajnos végképp nagyon kevés időm jut. De nem bánom, mert ahogy te is mondtad, a munkám a hobbim, ez pedig csodálatos dolog, ami boldoggá teszi az életem.


Szöveg és fotó: SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01