SZTE magazin

2017. III. negyedév

2017. október 06.

Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy? – tette fel a kérdést Dr. Fekete Marianna a Kutatók Éjszakáján. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Szociológia Tanszék oktatója érdekes tényekkel fűszerezve mutatta be új kutatási területét, a divatszociológiát. Megtudhattuk például, hogy miért alakult ki a paróka, vagy az abroncsszoknya nagy divatja.

2017. szeptember 25.

Szép eredménnyel tértek haza a szegedi Tornádó Team Korcsolyázó Sport Egyesület tagjai a 29. Nyári Universiadéról, Tajvanról. Az ötfős csapatból hárman a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

2017. szeptember 14.

A túlsúly és annak következményei – a cukorbetegség, a belső szervek, az ideg- és mozgásrendszer érintettsége – súlyos, testi-lelki egészséget károsító, életminőséget csökkentő tényezők. Az ide vezető út hosszú, a legeredményesebb módszer a megelőzés, a szűrés és a korai visszafordítás.

2017. szeptember 11.

Magyarország leghíresebb macskájának, Erzsébet Fenevadovának majd 50 ezer követője van a Facebookon. Az oldal adminisztrátora, Erzsi gazdája egy volt szegedi bölcsészhallgató, Homonnay Gergely, aki szerint szórakoztatva lehet a legkönnyebben tanulni. Az oldal követői így mélyülnek el Petrarca és Shakespeare szonettjeiben.

2017. szeptember 07.

Hogyan tanul az agy? Ezt a folyamatot egyedülálló állatkísérletük eredményeit összegezve írta le a Neuron folyóiratban a Szegedi Tudományegyetem professzora, Tamás Gábor akadémikus és kutatócsoportja. A felfedezéshez páratlan módszerükkel jutottak: szabad mozgásuk közben vizsgálják az állatmodelleket. Most arra fókuszálnak, hogy kiderítsék: az állatokban megismert mechanizmusok mennyiben érvényesek az emberre.

2017. szeptember 04.

Operaénekes a Kincsemben, Melinda a szegedi színpadon, győztes az énekversenyeken, koncertező a tengerentúlon, adományt gyűjt beteg gyerekeknek a jótékonysági estjein. Ki ő? A 25 éves Baracskai Judit, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar magánének szakon végzős, mester képzéses és a Sófi Alapítvány fődíjas hallgatója, aki sokat tud a siker titkáról.

2017. augusztus 31.

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

2017. augusztus 29.

A népi gyógyászatban használt növényekről gyakran kiderül, hogy – habár nagyanyáink ajánlották – mégsem hatásosak. A gyógynövényekkel kapcsolatos hitekről és tévhitekről Tóth Barbarát, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar tudományos segédmunkatársát kérdeztük.

2017. augusztus 25.

25 éve foglalkozik a digitális kultúrával és technológiával Z. Karvalics László, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék egyetemi docense. Kérdéseinkkel arra kerestük a választ: miért jó, ha kulturális örökségünk digitálisan is elérhető?

2017. augusztus 01.

A stroke világnapja alkalmából az agyvérzés megelőzésének lehetőségéről is beszélt Vécsei László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karhoz és az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz tartozó neurológiai klinika professzora.

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01