Bezár

Prof. Dr. Kemény Lajos

Prof. Dr. Kemény Lajos elmúlt 20 éve a szegedi bőrgyógyászati klinikán

Prof. Dr. Kemény Lajos elmúlt 20 éve a szegedi bőrgyógyászati klinikán

2023. július 03.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának elmúlt 20 éve – kalandozásokról, eljárásokról és együttműködésekről is szó esett 2023. június 30-án azon a szakmai konferencián, amely jórészt arról a két évtizedről szólt, amikor Prof. Dr. Kemény Lajos vezette a szegedi bőrgyógyászati klinikát. Az eseményen szó esett a múltról, a jelenről és a jövőről is.

A szakmai konferenciát Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Prof. Dr. Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja és Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke nyitotta meg.


A bőrgyógyászat 20 éve, SZTE

 Kemény Lajos mesterei is jelen voltak.


– Az egyetem legfontosabb funkcióihoz, vagyis az oktatáshoz, a kutatáshoz, a gyógyításhoz és a társadalmi felelősségvállaláshoz szorosan hozzátartozik az utánpótlás nevelés és a nemzetközi kapcsolatok kiépítése is. Jó szívvel mondhatom, hogy Prof. Dr. Kemény Lajos az elmúlt két évtizedben mindegyik területen kiválóan megállta a helyét, és remek példaképként szolgált. Sikerült kialakítania a bőrgyógyászati klinikán egy jól működő, rugalmas, tehetséges szakemberekből álló munkacsoportot, minek köszönhetően a klinika nemzetközi tekintetben is megállja a helyét. Részt vett a transzlációs medicina és nem utolsó sorban az egyetem stratégiai és tudományos területén való fejlesztésében is. Prof. Dr. Kemény Lajos számomra is személyes példakép – emelte ki köszöntőjében Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.


Prof. Dr. Rovó László

 Prof. Dr. Rovó László


Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja beszédében előbb visszaemlékezett arra az időszakra, amikor megismerkedett a bőrgyógyász professzorral. Ez akkor volt, amikor megkezdte kancellári munkáját, amelyet Prof. Dr. Kemény Lajos, 2016-ban, mint tudományos rektorhelyettes nagyban segített és támogatott.

 

– Prof. Dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos rektorhelyetteseként annak idején megalapozta azt a tevékenységet, amit azóta is végzünk. Ez volt az az időszak, amikor több olyan pályázatot is elnyertünk, – melyek csak kevéssé kapcsolódtak a bőrgyógyászathoz – amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetemet ma Magyarország legjobb egyetemeként tartsák számon. Nem beszélve a HCEMM (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine) létrehozásáról, melynek az volt a célja, hogy a molekuláris biológiai alapkutatásokból a gyógyításban közvetlenül felhasználható eredmények szülessenek, ami mára egy nagyon előremutató és eredményes projektté vált és lehetőséget teremtett arra, hogy nemzetközi kapcsolatokat építsünk és fejlesszünk – hangsúlyozta Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

Dr. Fendler Judit

 Dr. Fendler Judit


Prof. Dr. Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja különlegesnek nevezete az eseményt, melynek véleménye szerint már a mottója is sokatmondó, hiszen egy Churcill idézet volt, ami rámutatott arra a különleges kapcsolatra, amely a múltat a jelennél és a jövővel összeköti:

„Minél távolabbra tekintünk hátra, annál messzebbre látunk előre.”


A bőrgyógyászat 20 éve, SZTE

A konferencia jó hangulatban telt.


Véleménye szerint ez az az erő, ami biztosítja a szellemi fejlődésünket – adott esetben egy szakma fejlődését. Hangsúlyozta: az a bőrgyógyászati iskola, ami Szegeden, többek között Kemény Lajos professzor közreműködésével létrejött, nemcsak a városban, az országban, hanem Európában és a világon is egyedülálló, és ezt azok az eredmények is alátámasztják, amelyek az egykori tanszékvezetőnek köszönhetők, aki karmesterként fogta össze és irányította a klinika szakembereit, hogy mindez sikerüljön. Az SZTE SZAOK dékánja ezt követően Szent-Györgyi Albert-ezüstéremmel tüntette ki Kemény Lajos professzort.


Prof. Dr. Lázár György

 Prof. Dr. Lázár György


Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke köszöntőjében kifejtette, hogy véleménye szerint mi is a siker titka, amiből az elismert szegedi bőrgyógyásznak bőven kijutott. Ismertette, hogy Prof. Dr. Kemény Lajos nevéhez mennyi tudományos publikáció, szabadalom, citáció és hír fűződik, amelyek igazolják, hogy a tudománynak, a kreativitásnak és a kitartásnak igenis van alapja. Elmondása szerint ezek egyben egy teljességre törekvő szakembert, elmét is jellemeznek. Zárásképp arról beszélt, hogy Prof. Dr. Kemény Lajos mennyire fegyelmezett, precíz, jó és szerethető vezető, és megosztotta azt is, hogy milyen vele együtt dolgozni.


Prof. Dr. Lengyel Csaba

 Prof. Dr. Lengyel Csaba


A szakmai konferencia, a leköszönő tanszékvezető, Prof. Dr. Kemény Lajos prezentálásával kezdődött, aki a Kalandozásaim a bőrgyógyászatban és azon kívül című előadásában emlékezett vissza a kezdetekre, méltatta mentorait, Dr. Dobozy Attilát, Dr. Simon Miklóst és Thomas Ruzickát. Majd beszélt arról, milyen egy jó vezető, hogy neki, milyen vezetővé sikerült válnia, hogy miként sikerült átalakítani 2004 és 2023 között az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikát, hogy a szakma milyen fejlődésen ment keresztül, ahhoz hogyan sikerült alkalmazkodnia és lépést tartania vele, zárásként köszönetet mondott családtagjainak, akik mindvégig segítették őt karrierje építésében, útravalóként pedig kiemelte: az ember jó, ha kipróbálja magát több területen is.


Prof. Dr. Kemény Lajos

 Prof. Dr. Kemény Lajos


Őt követte Thomas Ruzicka, Dermatologie zwischen Szeged, München und Düsseldorf című előadása, majd Wikonkál Norbert a Képalkotó eljárások a bőrgyógyászatban című elődása következett, utána adta elő Szegedi Andrea A bőr mikrobiom és kapcsolata bőrgyógyászati kórképekkel prezentációját. Holló Péter a Mesterséges intelligencia a bőrgyógyászatban című előadását ismertette, végül bemutatkozott Gyulai Rolland, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának új tanszékvezetője, aki Az onkodermatológia fejlődésének legfontosabb állomásai az elmúlt 20 évben című elődását mutatta be.


Pósa Tamara

Borítókép: Ilyen volt Prof. Dr. Kemény Lajos elmúlt 20 éve, a szegedi bőrgyógyászati klinikán.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám