Bezár
Hírek  --  2023
Fokozott felhasználói tudatosságot kér az ISZI

Fokozott felhasználói tudatosságot kér az ISZI

2023. április 27.
2 perc

itsecurity


Egyre kifinomultabb technikát alkalmaznak, az elmúlt időszakban a felsőoktatási intézményeket is célzó, hackertámadások, valamint adathalász e-mailek. A hacker a megszerzett adatokkal támadást kezdeményeznek a felhasználó ellen, valamint az egyetem szerverei, számítógépei ellen. Ezért napjainkban méginkább felértékelődik a felhasználói tudatosság szerepe.


Az adathalász levél tartalmi elemeit a támadó egyre tudatosabban építi fel (ismert feladó neve vagy szervezete, meglévő szolgáltatással kapcsolatos beavatkozás kérése, látszólagos helyismeret, jogi záradék, stb.), így intézve célzott támadást a célpont ellen. Jellemzően személyes adatok, többek között jelszó megadását kérik, valamint sok esetben vírusos levélmellékletet csatolnak az e-mailhez.


A támadók minden kampányuk során változtatnak azokon a paramétereken, amely alapján jól szűrhető egy ilyen támadás. A feladó neve, e-mail címe, a levél tárgya, valamint tartalma jellemzően minden támadás során más és más. Az Informatikai és Szolgáltatási Igazgatóság ezek ismeretében képes megakadályozni további támadásokat, valamint időben megfelelő információhoz jutva akár az éppen zajló tömeges levélküldést is képes megállítani.


Ennek okán Igazgatóságunk kiemelt figyelmet szentel az ilyen incidensek megelőzésének, tudatosításának. A védekezés leghatékonyabb eszköze azonban továbbra is a megfelelő felhasználói tudatosság. Amennyiben adathalász levelet kapott, vagy csak bizonytalan egy adott levél esetén, mellékletként küldje azt el az ithelp@szte.hu e-mail címre, ahol szakértő munkatársaink intézkednek a védelem kialakításáról.


Fontos, hogy amennyiben VPN kapcsolattal csatlakozik az egyetemi hálózathoz, győződjön meg arról, hogy az eszközre telepített vírusirtó naprakész, valamint a szükséges rendszerfrissítések is telepítve lettek.

Az ennek kapcsán felmerülő kérdésekkel keresse bizalommal kollégáinkat az ithelp@szte.hu elérhetőségen.

Kapcsolódó hírek