2024. április 29., hétfő

A 2022. december 20. után érvényes idegen nyelvi követelmények alóli mentesítés osztatlan és osztott tanárképzésben tanulmányokat folytató hallgatókra vonatkozó szempontjai

Mint valószínűleg mindannyian értesültek róla, a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2020. december 20. napján módosult. A módosítás előírja, hogy a felsőoktatási intézmény gondoskodik az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról, a tanterv részeként biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy a hallgató megszerezhesse a tantervben meghatározott, az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismereteket. A felsőoktatási intézmény a tantervben foglaltak szerint biztosítja a tudásmérés lehetőségét a hallgató részére és értékeli az idegen szaknyelvi ismeretek megszerzését. A felsőoktatási intézmény a tantervben meghatározhat az idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést.

I. A képzésüket 2022 szeptembere előtt megkezdő tanárszakos hallgatók esetén:

 

I.1. Azon képzések esetén, ahol az adott felvételi időpontban érvényes KKK szerint a képzésnek speciális megkülönböztető jegyét alkotják az idegen nyelvi követelmények, ott ezek teljesítése továbbra is szükséges.

 

I.2. Az új tantervi idegen nyelvi követelmények minden esetben kiválthatók a felvételi időpontban érvényes KKK szerinti nyelvvizsga (vagy azzal egyenértékű idegen nyelvismeret) teljesítésével.

 

I.3. Az új tantervi idegen nyelvi követelmények teljesítése alól mentesülnek azok a hallgatók, akik az abszolutóriumukat a 2024. augusztus 31-én vagy az előtt szerzik meg*.

 

I.4. Azokon a szakokon, ahol az új tantervi idegen nyelvi követelmények az ajánlott tanterv szerint két félévnél hosszabb idő alatt szerezhetők meg, a fenti dátum annyi félévvel tolódik ki, amennyivel hosszabb ezek ajánlott tanterv szerinti hossza a két félévnél.

 

I.5. Azokon a szakokon, ahol a képzés része a legalább 6 hetes összefüggő szakmai gyakorlat, a fenti határidő annyi félévvel tolódik ki, amennyi félév alatt teljesítendő(k) ez(ek) a szakmai gyakorlat(ok) az ajánlott tanterv szerint.

 

 

 


 

II.  A képzésüket 2022 szeptemberében vagy 2023 februárjában megkezdő tanárszakos hallgatók esetén:

 

II.1. Azon képzések esetén, ahol az adott felvételi időpontban érvényes KKK szerint a képzésnek speciális megkülönböztető jegyét alkotják az idegen nyelvi követelmények, ott ezek teljesítése továbbra is szükséges.

 

II.2. Az új tantervi idegen nyelvi követelmények teljesítése alól mentesülnek azok a hallgatók, akik az abszolutóriumukat a 2024. augusztus 31-én vagy az előtt szerzik meg.*

 

II.3. Azokon a szakokon, ahol az új tantervi idegen nyelvi követelmények az ajánlott tanterv szerint két félévnél hosszabb idő alatt szerezhetők meg, a fenti dátum annyi félévvel tolódik ki, amennyivel hosszabb ezek ajánlott tanterv szerinti hossza a két félévnél.

 

II.4. Azokon a szakokon, ahol a képzés része a legalább 6 hetes összefüggő szakmai gyakorlat, a fenti határidő annyi félévvel tolódik ki, amennyi félév alatt teljesítendő(k) ez(ek) a szakmai gyakorlat(ok) az ajánlott tanterv szerint.

 

 

* Tekintve, hogy a tantervben az új idegen nyelvi követelmények csak a 2023. szeptemberében induló szemeszterben jelennek meg, és ezek tartalma (jellemzően) legalább két félév, a javasolt dátum előtt végzőknek nincs lehetősége ezen követelmények normál úton való teljesítésére.

 

 

 

III. A képzésüket 2023 szeptemberében vagy azt követőn megkezdő tanárszakos hallgatók esetén az átmeneti szabályozás miatti mentesítés nem lehetséges.

 

IV. Speciális eset

 

Az idegen nyelvű képzések esetén a feltételek az oktatás nyelvéből adódóan teljesülnek, kivéve azokat a képzéseket, ahol a magyar mint idegen nyelv (bizonyos fokú) ismerete tantervi előírás (pl. általános orvosképzés). Ezekben az esetekben a magyar nyelv jelenti az idegen szaknyelvi kritériumot.