2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2005  --  5. szám - 2005 március 21.  --  Egyetemi élet
Több mint 2300 főt bocsátanak el a felsőoktatási intézményekből

A felsőoktatási intézményekben 2318 státus szűnik meg, mivel a kötelező béremelés fedezete teljes egészében nem áll rendelkezésre - közölte az oktatási tárca helyettes államtitkára. Stark Antal elmondta: a leépítés a foglalkoztatottak 4,3 százalékát érinti. 
Az elbocsátottak közül 518 az oktató, ami a jelenlegi oktatói létszám 3,4 százaléka – mondta Stark Antal az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának ülésén. A felsőoktatási intézményekben 605 főt nyugdíjaznak, 88 álláshely betöltetlenség miatt szűnik meg. A végkielégítések 5,4 milliárd forintot tesznek ki, amelyből 4,1 milliárd forintot igényeltek az intézmények a költségvetéstől.
A helyettes államtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy a leépítéseket végre kellett hajtani, és elismerte, hogy a felsőoktatási intézmények nehéz helyzetben vannak. A 2005. év költségvetése feszültségekkel terhelt - mondta, ugyanakkor megjegyezte: a Bokros-csomag idején 6800 főt kellett elbocsátani. 
A helyettes államtitkár adatai szerint az idei költségvetésben a felsőoktatási intézmények támogatására 159, 6 milliárd forintot különítettek el, ami 4,2 százalékkal több, mint az előző évi. Ha ebből az összegből leszámítják a kötelező egyszázalékos tartalékképzést, az intézményeknek 4,1 milliárd forint többlettámogatás áll rendelkezésükre.
A január 1-jétől 7,5 százalékos kötelező béremelés forrásigénye 9 milliárd forint, amelynek 60 százaléka áll rendelkezésre a költségvetésben, 40 százalékot az intézményeknek pótolniuk kell. Ehhez szervezeti intézkedésekre van szükség, és elkerülhetetlenek bizonyos létszámleépítések – jelentette ki a helyettes államtitkár. Megjegyezte, hogy 13 egyetemen jelenleg 93 kar működik, és 1619 tanszéken oktatnak, olyan mértékű tehát a szétaprózottság, amely szükségessé teszi az átalakítást. 
Stark Antal a szeptemberi 4,5 százalékos béremelésről elmondta: ennek fedezetére 5,4 milliárd forintra lesz szükség, ebből 1,2 milliárd hiányzik a jelen pillanatban. Hozzátette: ha az államháztartás tartalékképzése felszabadul, ez az összeg rendelkezésre áll, gond akkor lehet, ha a zárolást nem oldják fel. Ebben az esetben lehetőségként felmerülhet az emelés fakultatívvá tétele. 
A szakember szerint a felsőoktatás finanszírozását illetően hosszú távon megoldást jelenthet a felsőoktatási törvény elfogadása, amely rögzíti, hogy a normatív támogatás alapja a havi átlagkereset lesz. Korábban a javaslatban a támogatás minimálbérhez kötése szerepelt. A Magyar Rektori Konferencia, amely a minimálbérhez kötést támogatta, várhatóan március 29-i ülésén tárgyal ismét a felsőoktatási törvényről.
Bezár