erettsegi_nyito

Hogyan váltható ki az emeltszintű érettségi a felvételi eljárásban?

Az emelt szintű érettségi, mint felvételi követelmény nagy kihívás elé állítja a jelentkezőket 2021-ben is. Segítségül összefoglaljuk, milyen lehetőségek közül választhat, aki nem rendelkezik emeltszintű érettségi vizsgával.

Felsőoktatási szakképzés


A felsőoktatási szakképzés jó lehetőség azok számára, akik az alapképzésnél rövidebb, a munkaerő-piaci igényekhez igazított speciális szaktudást kívánnak szerezni mindössze 4 félév alatt. Ennél a képzési formánál nem követelmény az emeltszintű érettségi vizsga, bármely két érettségi tárgy választható a pontszámításhoz, sőt háromféle pontszámítási mód alapján lehet bekerülni. További könnyítés, hogy a jogszabály minimum 240 pont a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára. Felsőoktatási szakképzést hirdető karok a Szegedi Tudományegyetemen: Állam- és Jogtudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Mezőgazdasági Kar.

a 2021. évi felvételi eljárástól kezdődően a Felsőoktatási Szakképzésben végzettek pontszáma alap vagy osztatlan képzésre jelentkezés esetén az oklevél minősítésének értékelésével is kiszámítható.


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pontszámot az emelt szintű érettségi követelményektől való eltekintéssel, a felsőfokú végzettséget igazoló oklevél minősítése alapján határozza meg az intézmény.


Erről bővebben a Felvételi Tájékoztató Pontszámítás fejezetében olvashat.


Az egyes karok által meghatározott pontszámítási módokat a Tájékoztató Intézményi fejezetek oldalán találja meg, az adott szak leírásánál.


Diplomás pontszámítás – felsőfokú oklevéllel rendelkezőknek


A Szegedi Tudományegyetem várja azokat a diplomásokat, akik bővíteni kívánják már meglévő tudásukat. Számukra a felvételi eljárás során a pontszámot oklevelük minősítése alapján számítják, az oklevél eredménye alapján előre megadott pontszámítási mód szerint. Tájékozódjon a diplomás pontszámítást alkalmazó képzéseinkről a Felvételi Tájékoztató intézményi oldalain!

 

Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga (FFSZV)


Azok a jelentkezők, akik még a kétszintű érettségi vizsgarendszer bevezetése előtt tettek érettségi bizonyítványt (2005 előtt), illetve külföldi intézményben szerzett érettségivel rendelkeznek, az emeltszintű érettégit kiválthatják a Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga teljesítésével. Erre a vizsgára a jelentkezési lap kitöltésekor, a megfelelő adatok megadásával lehet jelentkezni. Ez a vizsga kizárólag olyan tárgyból teljesíthető, amelyből a jelentkező rendelkezik érettségivel. A feladatlapot a korábbi emeltszintű érettségi tesztekből állítják össze, és a felvételi követelmény, valamint a plusz 50 pont teljesítéséhez legalább 45%-os eredményt kell elérni.

További információkat a Felvételi Tájékoztatóban olvashat.

 

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseit a felveteli@rekt.szte.hu e-mail címen várjuk!


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


meszaros-adriannaMészáros Adrianna – GTK: kereskedelem és marketing

Vajdasági vagyok, azért is szeretem Szegedet, mert sok mindenben hasonlít Szabadkára. Ismerősöktől rengeteg jót hallottam már az egyetemről, amit most saját bőrömön is tapasztalok. A kar számos ösztöndíjjal támogatja a legtehetségesebb diákokat és lehetőséget biztosít a gyakorlatszerzésre is. Kedvencem a kari sportnap, mert itt nemcsak mozoghatok, de a csapatjátékok segítenek a beilleszkedésben is.




Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.