Felvételi hírek

[1] 2 3 (4)> (7)>| 
2024. március 14.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 8395-en jelölték meg első helyen az SZTE-t. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

2024. február 07.
2024. február 05.

A kiegészítésből tájékozódhatnak a jelentkezők, hogy milyen képzésekkel bővült a 2024 szeptemberében induló szakok listája az SZTE-n. Olyan szakokra is lehet jelentkezni, amelyeket decemberben még nem hirdetett meg intézményünk. A kiegészítésben megjelent új szakok a következők:

2024. február 02.

Akár 150 ezer forintos ösztöndíjban is részesülhetnek azok, akik 2024-ben megpályázzák a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémia által meghirdetett SZTE START ösztöndíjat. A támogatásra azok a tehetséges diákok pályázhatnak, akik első helyen jelölik meg a Szegedi Tudományegyetemet, és oda felvételt is nyernek. Az agrár-, mérnöki és természettudományokra épülő szakokra felvételizőket a munkaerőpiaci elvárásokkal összhangban az elbírálás során idén is kiemelten kezelik.

2024. február 02.

„Brit tudósok” és az SZTE hallgatói bebizonyították, hogy a tanulás, a vizsgák is jobban mennek, ha időnként felfrissíted maga egy jó testmozgással. A Szegedi Tudományegyetemen erre számos lehetőséged nyílik, így biztosan megtalálod, a hozzád illő sportolási lehetőséget, helyszínt, társakat.

2024. február 01.

A nagy sikerre való tekintettel 2024 elején újra lehet jelentkezni a Szegedi Tudományegyetem részismereti képzéseire. A részismereti (más néven alapozó) képzések célja, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék az érdeklődési köréhez vagy karriercéljaihoz illeszkedő tudást – ezért ajánljuk a korábban végzetteknek is!

2024. január 30.

„A jó továbbtanulási döntés alapja a stratégia, vagyis a célok és az azok eléréséhez szükséges lépések meghatározása” – hangsúlyozta a Szegedi Tudományegyetem 2024. január 27-i nyílt napján az oktatási rektorhelyettes. Prof. Dr. Gellén Klára mellett az Oktatási Hivatal szakemberei adtak friss információkat a 2024-től érvényes felvételi rendszerről. Az SZTE karai és képzései, az ösztöndíjak és a kollégiumok, a hallgatói élet nyújtotta lehetőségek iránt ezernyi fiatal érdeklődött. A szülők és a pedagógusok is iránytűt kaptak ahhoz, hogy miként segíthetik a diákokat a felvételi stratégia kialakításában.

2024. január 23.

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája kiemelt hangsúlyt fektet az egyetemisták bevezetésére a kultúrába, mind a magyar, mind az európai művészet terén. Az egyetemi művészeti, kulturális élet pedig a város lakossága számára is felpezsdíti a mindennapokat.

2024. január 22.

Szeged, Magyarország harmadik legnépesebb települése nemcsak a Dél-Alföld központja, hanem egy igazi fesztiválváros is. Az egyetem otthona egész évben üdvözli a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat, gazdag kulturális és sokszínű programokkal várja látogatóit.

2024. január 20.

Végezd el a Coursera for SZTE programon belül A tanulás tanulása című online kurzust, és szerezz 5 intézményi pontot a Szegedi Tudományegyetemen!

2024. január 19.

A középiskola végéhez közeledve fontos választás előtt állnak a diákok. Számos kérdés felmerülhet a jövővel kapcsolatban. Ebben segít az SZTE Karrier Iroda pályaválasztási tanácsadása.

2024. január 18.
2023. december 10.

Miközben hazánk tudomány iránt érdeklődő közönsége a Nobel-díj átadó ceremóniát követte, a Szegedi Tudományegyetem a jövő kutatóit hívta csapatvetélkedőre. A december 10-én, a JATE Klubban tartott eseményen együtt tapsoltak általános és középiskolás versenyzők Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek. A tudáspróba megszervezésében az SZTE Junior Akadémia is részt vett, illetve bemutatkozott a Csányi Alapítvány, amely mentorált diákokat is hozott a versenyre.

2023. december 08.

Ahogyan arról a 2023/24-es tanév elején beszámoltunk, elindult a Szegedi Tudományegyetemen 2024-es felvételi eljárásához fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/. Az egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését. A kalkulátor több új funkcióval is bővült.

2023. december 01.

A budapesti Városmajori Gimnázium és a Baár-Madas Református Gimnázium, valamint a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai végeztek az első három helyen a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyet november 30-án és december 1-én rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem. Nagy tétje volt a versenynek, hiszen a 2024-es felvételin a szegedi egyetem bizonyos karai intézményi plusz pontokat adnak a legjobb csapatok tagjainak. Díjazták azokat a pedagógusokat is, akik már évek óta felkészítik és elkísérik tanulóikat a versenyre. Kreatív kategóriában is lehetett pályázni, idén a slam poetry műfajában nyújthatták be alkotásaikat a fiatalok.

2023. november 13.

A nagy sikerű, többszáz érdeklődővel bíró szolnoki nyílt nap után a bajai Bácskai Kultúrpalotában folytatja roadshowját a Szegedi Tudományegyetem. Az eseményen, 2023. november 18-án 10:00 és 14:00 óra között bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

2023. november 13.

A Stanford oktatója, Andrew Ng új kurzusa kaput nyit az AI világa felé. Az átfogó tananyag az alapismeretektől a gyakorlati használatig számos tippet, trükköt és információt tartalmaz – így segítve a mesterséges intelligencia működésének megértését és a felhasználói szintű tudás elmélyítését.

2023. november 09.

Mintegy 80 millió forinttal támogatja a Szegedi Tudományegyetem a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő fiatalokat különböző ösztöndíjak révén a 2023/24-es tanévben. Idén először a Start és Start Plusz ösztöndíjak mellett a pedagógushallgatóknak kiírt Zirzen Janka ösztöndíjat is átadták, de az OKTV versenyen elért eredményeket is jutalmazták.

2023. november 06.

Egyre több ország egyre több hallgatója dönt úgy, hogy a legkülönbözőbb ösztöndíjak igénybevételével egy-egy félévre a Szegedi Tudományegyetemet választja. Nem hiába, hiszen az Erasmus Student Network (ESN) Szeged immár több mint két évtizede mindent megtesz azért, hogy a Tisza-parti városba érkező külföldi fiatalok a lehető legtöbb és legizgalmasabb ismeretre, tudásra és élményre tegyenek szert. A szervezetről, amely az ide érkezőket segíti, Kovács-Jerney Leonával, az ESN Szeged koordinátorával, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Képzések irodavezetőjével, valamint Bíró Ivettel, az ESN Szeged elnökével beszélgettünk.

2023. november 06.

A szolnoki Aba-Novák Agóra ad otthont 2023. november 11-én, 10:00 és 14:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett nyílt napjának. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

2023. október 31.

A Szegedi Tudományegyetem országos beiskolázási kampánya keretében széles képzési kínálatának bemutatása mellett a 2024-es felvételi változásokról is átfogó tájékoztatást kínál az érdeklődő középiskolásoknak, szüleiknek és tanáraiknak. A 47 állomásos, nagyszabású roadshow-n ismertetik Magyarország legjobb egyetemének képzésein felül a felvételi követelményeket és a pluszpontok megszerzésének lehetőségeit is.

2023. október 24.

A több egyetemi kart is érintő rakétaépítő-projekt fontos állomás azon az úton, amely komoly légkörkutatási probléma megoldásához is vezethet. A hallgatók a rakétatervezés és -építés során az egyetemen tanultakat is hasznosíthatják, illetve a gyakorlatban próbálhatják ki elméleti ismereteiket.

2023. október 20.

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában Európai Uniós támogatással 2013-ban felavatott SzeReTeD labor (SZEgedi REgionális TErmészettudományos Diáklaboratórium) 10 éves fennállásának tiszteletére az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszterének támogatásával egy természettudományos fókuszú regionális műhelykonferencia-sorozatot szerveznek.

2023. október 19.

A Szegedi Tudományegyetem 6 kara, 29 mesterképzést hirdet a 2023-as keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, állami ösztöndíjas, és költségtérítéses képzések közül választhatnak. Az érdeklődők november 15-ig a felvi.hu oldalon jelentkezhetnek.

2023. október 18.

Továbbra is töretlen az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetemen az ERASMUS program iránt: a 2023/2024-es tanév első félévében 127 külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait Szegeden, míg az SZTE-ről 113 diák utazott az 575 európai partnerintézmény egyikébe. A fél- és teljes tanéves képzések mellett a rövid idejű mobilitások (doktori mobilitás, Blended Intenzív Programok) lehetőségét is kínálja a ki- és beutazó hallgatók számára az SZTE.

2023. augusztus 08.

A Szegedi Tudományegyetemen 2023 őszétől a hagyományos képzéseken túl alapozó képzéseken is lehet tanulni. Az alapozó, más néven részismereti képzések célja, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék az érdeklődési köréhez vagy karriercéljaihoz illeszkedő tudást. A képzésekre augusztus 28-ig lehet jelentkezni.

2023. augusztus 03.

A Szegedi Tudományegyetemen nőtt a legnagyobb arányban a felvett hallgatók száma Magyarország vezető nagy egyetemei közül. Az idei eljárásban 7896-an, azaz 1820 fővel többen jutottak be az intézménybe, mint 2022-ben. A harminc százalékos növekedéssel olyan felsőoktatási intézményeket előz meg az SZTE, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

2023. július 28.

2023. július 26-án, a hagyományokhoz híven a Dugonics tér adott otthont a Szegedi Tudományegyetem Pont Ott Parti-jának. Az eseményen az egyetem leendő, jelenlegi és egykori hallgatói, Szeged város lakói, és az itt turistáskodók közül is sokan részt vettek.

2023. július 27.

Harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2023-as központi felvételi eljárásban – 7896 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait 2023 szeptemberében az SZTE-n.

2023. július 13.

Sportolási lehetőséggel, ügyességi játékokkal, kihívásokkal és rengeteg ajándékkal várja a fesztiválozókat a Szegedi Tudományegyetem július 16-ig az EFOTT-on.

2023. július 12.

Bizonyára már nagyon sokan izgulnak azon, hogy megkezdhetik-e tanulmányaikat szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen. A ponthatárok kihirdetését július 26-án tartják, amit az SZTE szokásához híven idén is fergeteges Pont Ott Partival ünnepel. Fellép a Honeybeast, a Hűvös és a Blues 4 You Band is.

2023. július 11.

Pedagógusképzésre jelentkezők számára hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem. A Zirzen Janka Ösztöndíjprogrammal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény. A havi 100 000 forintos ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azon felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely nappali tagozatos, szakmai gyakorlatot tartalmazó pedagógusképzésére.

2023. július 03.

A jelentkezők számára néhány nap van még hátra a felvételi ügyinézésben: 2023. július 12-én éjfélig tölthetik fel a még hiányzó dokumentumaikat, módosíthatják adataikat és a korábban megjelölt szakok sorrendjét.

2023. június 20.
2023. június 05.

A Szegedi Tudományegyetem, a Gyulai Tankerületi Központ és a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium közös tudománynépszerűsítő programjára több száz középiskolás érkezett a régióból és határon túlról. A június 2-i program találkozási lehetőséget biztosított az egyetem neves előadói, a gyulai és békés vármegyei fiatalok és a város szakemberei számára.

2023. május 31.
2023. május 25.

2023. Június 30-án megrendezésre kerül a régió egyedülálló érettségi záró eseménye az SZTE Érettségi After az IH Rendezvényközpontban!


Az esemény középiskolásoknak(16+) ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Ne habozz hiszen limitáltak a jegyek (600db)!

2023. július 28.
2023. április 04.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet különböző programokat kínál mind a környékbeli, mind az osztálykirándulás keretében érkező iskolai csoportoknak.

2023. április 02.

Kíváncsi vagy, milyen lehet a Szegedi Tudományegyetemen tanulni? Milyen ösztöndíjak, tehetséggondozó programokkal segítjük a szakmai előmeneteled? Milyen kulturális és szabadidős tevékenységek várnak Szegeden?

2023. március 30.

A 2017-ben indított kezdeményezés lehetőséget biztosít az érettségiző diákoknak, hogy áttekinthetőbbé váljanak számukra az egyetemi szakok által támasztott elvárások. A természettudományos anyagok (matematika, fizika, biológia, kémia) mellett elérhetőek a humán terület (magyar nyelv és irodalom, történelem) segédletei is az SZTE Alma Mater YouTube-csatornáján.

2023. március 27.

Gyűjtsük együtt a felvételi pontokat!

2023. április 22. szombat - 11.00-18.00

Szeged, Dugonics tér 13.

 

A 2024-es felvételi eljárástól kezdődően a felsőoktatásba jelentkezők a felvételiben megszerezhető 100 többletpontot az intézmények kínálatából gyűjthetik össze, tehát a lista intézményenként eltérő lehet, emiatt az intézményi pont elnevezést kapta 2024-től. A Szegedi Tudományegyetem 12 karon több, mint 380 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton országos beiskolázással.

2023. március 16.

Az SZTE által hirdetett program, egy egyedülálló lehetőség a 11. évfolyamos középiskolások számára: egy napra ők is egyetemistává válhatnak, betekintést nyerhetnek a mindennapjaikba.

2023. március 13.

Huszonhárom százalékkal nőtt azoknak a száma, akik első helyen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre az általános felvételi eljárásban. Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 9015-en jelölték meg első helyen az SZTE-t, ami a tavalyi 7350 diákhoz képest kiemelkedő növekedés. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre, a távoktatás munkarendre és a mesterképzésekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

2023. február 14.

Rekordszámú jelentkezés érkezett a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. Idén 88 iskolából 580 tanuló (290 csapat) vág neki a megmérettetés első fordulójának, amelynek középdöntőjét március 31-én, fináléját április elsején rendezik Szegeden. A legjobb 24 csapat tanulói az értékes nyeremények mellett, pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez.

2023. február 14.

Egyedülálló szabadon választható kurzust hirdetett az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék és az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék. A sci-fi: Reál és humán olvasatok (XA0021-Sci-fi_ReHuO-sci-fi) nevű kurzus bármely nappali képzésben résztvevő hallgató számára felvehető. A két tanszék összefogása azt a célt tűzte ki, hogy a science fiction művek segítségével fejlessze a hallgatók interdiszciplináris gondolkodását.

2023. február 14.

Egészségügyi szolgáltatást nyújtó gazdasági társaság, vagy közfinanszírozású szervezet vezetője, orvosigazgató és akár ápolási igazgató is válhat abból, aki elvégzi a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociálisképzési Kar új, egészségügyi menedzser címen, levelező tagozaton meghirdetett mesterképzését. Az új szak céljáról, hogy milyen ismeretekre tehetnek szert a felvételt nyert hallgatók, és hogy miként kamatoztathatják a tudást, Dr. Buzás Norbert, az SZTE SZAOK docense, az ETSZK tudományos főmunkatársa, a szak felelőse mesélt.

2023. február 13.

A könyvtár tudástár, s az ebben való eligazodás roppant hasznos készség világunkban, amely a gyorsan terjedő információkra épül. A könyvtár világában való jártasságot és ennek a tudásnak a továbbadását tanulhatják a hallgatók a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon a 2023/24-es tanévtől.

2023. február 10.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar angol nyelvű gazdálkodás és menedzsment alapszakja elnyerte a képzések minőségének fejlesztését és fenntartását célzó European Foundation for Management Development (EFMD) elit szervezet nemzetközi akkreditációját.

2023. február 10.

A beiskolázást segíti az az ötrészes podcast sorozat, amelyet a Szegedi Tudományegyetem az év elején indított útjára. A „Hallgatókról hallgatóknak” című beszélgetéssorozat olyan témákat ölelt fel, amelyek az Erasmus program előnyeit, a hallgatók lakhatási lehetőségeit, a munkaerőpiacon való elhelyezkedést, a kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmas lehetőségeket és az ösztöndíjakat is érinti. A témakörök kibontásában az SZTE jelenlegi és egykori hallgatói segítettek.

[1] 2 3 (4)> (7)>| 

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Kocsik EdinaKocsik Edina – BTK – anglisztika

Szerintem Szeged sokkal barátságosabb város, mint Pest. Nagyon közvetlenek az emberek, és mindenhol ismerősökkel találkozok. Tetszik, hogy az egyetem elkötelezett a környezettudatosság iránt. Emellett az oktatás színvonala is kiemelkedő a hazai egyetemek viszonylatában is.





Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.





További hallgatói vélemények >>>