Mit kell tennem a sikeres felvételihez? Dokumentum pótlás, érettségi eredmények, felsőfokú oklevelek

Tisztelt Felvételiző!

Köszönjük, hogy a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezett! A felvételi eljárás alatt hírleveleinkkel folyamatosan tájékoztatjuk az aktuális információkról és tennivalókról. Tartson velünk, készüljünk együtt az egyetemi tanulmányokra!

Felvételi információk

Dokumentumok pótlása

 

A február 15. után megszerzett és a pontszámításhoz szükséges, vagy a többletpontokat igazoló dokumentumokat legkésőbb 2023. július 12-ig lehet pótolni. Szintén eddig határidőig van lehetőségük a jelentkezőknek az általuk megjelölt szakok sorrendjének módosítására.

A beszkennelt (esetleg lefotózott) iratok az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában tölthetők fel: a Jelentkezésekhez szükséges dokumentumok táblázatból vagy a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban található Új dokumentum csatolása gombra kattintva. Sikeres feltöltés után a fájl megjelenik a jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatában.

Egy-egy feltöltött fájl csak egyféle dokumentumot tartalmazzon, így mindent rögtön a megfelelő kategóriába tudunk feltölteni (nagyban meggyorsítva ezzel a feldolgozást, azaz mi is előbb láthatjuk majd az elbírálás eredményét). Ebben segítségünkre vannak az említett táblázatok is, itt ugyanis felsorolva látjuk, mit töltöttünk már fel és milyen dokumentumunk hiányzik még.

Érdemes úgy szkennelni/fotózni a bizonyítványunkat, oklevelünket, hogy az egyes oldalpárok egy oldalra kerüljenek, és teljes terjedelmükben (az eredmények, esetleges egyéb információk, záradékok, aláírások, bélyegző is) látszódjanak!

Több fájlból álló dokumentummásolat (pl. középiskolai bizonyítvány vagy leckekönyv, amelynek minden oldaláról külön pdf vagy jpg készült) feltöltésekor csak akkor kattintsunk A dokumentumtípusba történő feltöltések befejezése gombra, ha biztosak vagyunk benne, hogy valóban minden oldalt feltöltöttünk a Fájl kiválasztása/Feltöltés műveletekkel, mert ezt követően új fájlt (például egy-egy kifelejtett oldalmásolatot) már csak akkor tölthetünk fel hozzá, ha a dokumentum feldolgozásra került. Ennek átfutása nem hosszú idő ugyan, de a határidő közeledtével lényeges lehet.

Ha egy már meglévő dokumentumhoz szeretnénk új fájlokat feltölteni (pl. középiskolai bizonyítvány még hiányzó oldalait), akkor a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban az adott dokumentumtípus melletti Művelet ikonra kell kattintani. A már benyújtott dokumentum képét szintén a Művelet ikon segítségével lehet megtekinteni.

Amire még figyelni kell

  • Elegendő mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, függetlenül a jelentkezési helyek számától.
  • A dokumentum legyen jól olvasható, illetve tartalmazza a személyes adatokat.
  • A dokumentum hitelességét igazoló aláírás, pecsét és a dátum (pl. okleveleknél) legyen látható a feltöltés után is.
  • Elektronikusan aláírt dokumentum mellé csatoljuk az aláírás hitelességét igazoló tanúsítványt is (amennyiben az külön fájlban található).
  • A beszkennelt és feltöltött dokumentumokat nem kell még külön e-mailben is elküldeni. Ez csak lelassítja a feldolgozás folyamatát, hiszen kétszer kell velük foglalkozni.

Technikai tudnivalók

Az E-felvételi rendszere jpg vagy pdf formátumokat tudja fogadni. A dokumentum lehet színes vagy fekete-fehér. A feltölthető fájlok mérete és felbontása max. 5 Mbyte, illetve jpg esetében min. 500x500 és max. 4500x4500 képpont felbontás.

Legjobb, ha a digitalizálás szkennerrel történik, de telefonnal is lefotózható, viszont az lényeges, hogy csak a feltöltendő dokumentum látszódjon, de az teljes egészében, és itt is figyeljünk a fent írtakra (olvashatóság stb.). Érdemes appot telepíteni hozzá, amelyek közül bőven válogathatunk ingyenesen a nagy alkalmazásáruházakban.

Milyen dokumentumokat nem kell benyújtani?

 

A felvételi eljárásban nem kell feltölteni az E-felvételibe

  • a 2003. január 1. után szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványokat,
  • a 2006. január 1. után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványokat, tanúsítványokat ,
  • a 2006. február 1. után szerzett magyar felsőfokú végzettséget igazoló oklevelet vagy felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevelet.

Ezen adatok hitelességét a megfelelő nyilvántartásból ellenőrzik, vagy eleve onnan kerülnek be a felvételi adatbázisba. Az átvett adatok az ügyintézési időszakban folyamatosan nyomon követhetők: az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában.

Érettségi eredmények

Az érettségi vizsgaeredményekre a felvételi pontok számításakor többször is szükség van: az érettségi pontok, a tanulmányi pontok, valamint az emelt szintű érettségiért járó többletpontok meghatározásakor.

Azoknak a jelentkezőknek, akik 2006. január 1. után érettségiztek, nem kell feltölteniük a bizonyítványuk, tanúsítványuk másolatát az E-felvételibe, hanem az ő eredményeiket az Oktatási Hivatal automatikusan átveszi a köznevelés információs rendszeréből és azok bekerülnek a felvételi nyilvántartásba.

Az eredményekkel együtt a bizonyítványban szereplő egyéb információk, pl. a záradékok is átkerülnek. Ez utóbbi különösen azoknak lehet fontos, akik idegen nyelvből tettek emelt szintű érettségi vizsgát. Az ő érettségi bizonyítványuk vagy tanúsítványuk megfelelő eredmény elérése esetén ugyanis nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű dokumentumnak minősül – azaz járhat érte többletpont az eljárásban. (Az E-felvételiben természetesen a záradékok is megnézhetők.)

A 2023-ban érettségizők eredményei nem jelennek meg rögtön az E-felvételiben a bizonyítvány vagy tanúsítvány átvétele után, hanem csak nagyjából két héttel később. Ennek oka, hogy a vizsgáztató intézmények egyes adminisztrációs és hitelesítési feladatai miatt szükség van némi átfutási időre. Nekik sem kell aggódniuk, ezek az eredmények is megérkeznek, ezért nem kell feltölteniük a bizonyítványt vagy a tanúsítvány(oka)t sem – ez ugyanis nem gyorsítja meg a folyamatot.

Fel kell tölteni:

  • a 2006. január 1-je előtt kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványt (minden oldalát),
  • a középfokú szakképzettséget igazoló oklevelet,
  • a külföldi érettségi bizonyítványok és mellékletük minden oldalát


Felsőfokú oklevelek

A 2006. február 1. után szerzett magyar felsőfokú végzettséget igazoló oklevelek adatait a felsőoktatás információs rendszeréből veszik át. Fel kell viszont tölteni az idegennyelvi műveltségi területen szerzett tanítói oklevelet, illetve azokat az okleveleket, ahol a képzést és a záróvizsgát idegen nyelven végezte a jelentkező.

A 2006. február 1. után kibocsátott felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevelek adatai szintén a felsőoktatás információs rendszeréből kerülnek be a felvételi adatbázisba.

Üdvözlettel:

Szegedi Tudományegyetem



esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Sipos Mark KristofSipos Márk Kristóf – ÁJTK, politológia

Mivel szegedi vagyok, nem volt kérdés, hogy ragaszkodom a városomhoz és a helyi egyetemhez. Azért a politológiát választottam, mert nagyon érdekel a politika. Emellett nem titkolt célom, hogy majd színésznek tanuljak, de ez előtt szeretném, hogy legyen egy biztos diploma a kezemben. A szakon nagyon kedvesek a tanárok, jó a kapcsolat velük, igazán családias a hangulat. A közösségi élet is élénk, igazán jó kedvezmények vannak külön az egyetemistáknak, így például ingyen lehet buliba menni, vagy olcsóbban lehet egy kávét inni.






meszaros-adriannaMészáros Adrianna – GTK: kereskedelem és marketing

Vajdasági vagyok, azért is szeretem Szegedet, mert sok mindenben hasonlít Szabadkára. Ismerősöktől rengeteg jót hallottam már az egyetemről, amit most saját bőrömön is tapasztalok. A kar számos ösztöndíjjal támogatja a legtehetségesebb diákokat és lehetőséget biztosít a gyakorlatszerzésre is. Kedvencem a kari sportnap, mert itt nemcsak mozoghatok, de a csapatjátékok segítenek a beilleszkedésben is.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.