2024. május 18., szombat English version
Archívum  --  2005  --  11. szám - 2005. május 17.  --  Egyetemi élet
A MÚZEUMI VILÁGNAPRÓL (MÁJUS 18.) Szegeden is megemlékeznek. A szegedi Móra Ferenc Múzeumban május 17-én (kedden) 11 órától világnapi köszöntőt tartanak és felavatják az új raktárbázist. Május 21-22-én (szombat-vasárnap) régi szegedi filmeket vetítenek 10 és 17 óra között a múzeum dísztermében. Vasárnap 18 órakor „A szubjektív objektív” címmel rövidfilmek a szegedi filmezés hőskorából. Wirt István rövidfilmrendező beszélgetőpartnere a Móra Ferenc Múzeumban Tóth István muzeológus. A Fekete Házban május 18-án (szerdán) a „Rajta! Rajta!" című, I. világháborús kitüntetéseket és jelvényeket bemutató kiállításban 11 és 15 órakor Hajdú Béla magángyűjtő tart tárlatvezetést.
 
A SZEGED NAPJA ÜNNEPSÉGSOROZAT keretében május 18. és 22. között rendezik meg a Széchenyi téren a XI. Szegedi Borfesztivált. A hétvégén tartják a VI. Hídivásárt. A részletes programot lásd a 10. oldalon.
 
BARTUCZ LAJOS EGYETEMI TANÁR emléktábláját avatják fel születésének százhuszadik évfordulója alkalmából május 18-án (szerdán). Az ünnepség 13 órakor kezdődik a Kálvin tér 2. szám alatti háznál. Avató beszédet mond Farkas L. Gyula nyugalmazott egyetemi tanár (SZTE Embertani Tanszék).
 
A SZEGEDI SZIMFONIKUS ZENEKAR ad koncertet a Szegedi Nemzeti Színházban május 19-én (csütörtökön) 19.30-tól. Műsoron: Schumann: Zongoraverseny, Mahler: V. szimfónia. Vezényel: Fürst János. Közreműködik: Mara Dobresco (zongora).
 
„TÁNCOL A VILÁG” – a Szegedi Kamarazenekar ad koncertet a Szegedi Nemzeti Színházban május 22-án (vasárnap) 11 órától. A műsor: Telemann: Nemzetek régi és új táncai, Farkas Ferenc: Régi magyar táncok, Weiner Leó: I. Divertimento. Hangversenymester: Kosztándi István, műsorvezető: Meszlényi László.
 
AZ OSZTRÁK ÁLLAMSZERZŐDÉS 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL rendez ünnepséget a Szegedi Tudományegyetem Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke május 30-án. Az ünnepség első része 18 órakor kezdődik a Móra Ferenc Múzeum dísztermében, a második részre és a fogadásra az Olasz Kulturális Központ Dugonics téri épületében kerül sor. Osztrák részről az ünnepségen részt vesz Reinhold Mayrhofer-Grünbühel, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete, Emil Brix, a Külügyminisztérium Kultúrpolitikai Szekciójának vezetője, Wilfried Seipel, a bécsi Kunsthistorisches Museum főigazgatója, Brigitte Böck, az Oktatási, Tudományos és Kulturális Minisztérium Kultúra Szekciójának vezetője, valamint Elke Atzler kulturális attasé, a budapesti Osztrák Kulturális Fórum igazgatónője. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát Koncz Erika helyettes államtitkár asszony képviseli a rendezvényen.
 
Deér József professzor születésének századik évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendeznek május 24-én emlékkonferenciát rendeznek az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában. A tudományos tanácskozást 10 órakor Berta Árpád, a Bölcsészettudományi Kar dékánja nyitja meg, majd a történész professzor munkáságáról hangzanak el előadások. A konferencia végén a BTK III. emeletén átadják A szegedi középkorkutatás professzori emlékfalát.
Bezár