2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Egyetemi élet
Magánalapítvány a szegedi biológusokért
Idén második alkalommal adják át a Sófi József a Szegedi Tehetséges Biológusokért Alapítvány díjait. Április 6-án 8.30-tól, a Rektori Hivatal Aulájában tizenhat biológus alapképzésben és doktori képzésben résztvevő hallgató adja elő pályázatát, amely alapján a zsűri dönt az összesen egymillió forintnyi ösztöndíj odaítéléséről.
Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már régóta léteznek olyan magánalapítványok, amelyek az állami juttatásokat meghaladó mértékben támogatják az egyetemi oktatást és a tudományt. Az elmúlt másfél évtizedben hazánkban is a magántulajdon vált dominánssá a gazdasági életben, azonban az oktatás és a kutatások támogatása elmaradt. Az állam a fejlettebb országokhoz képest jóval kevesebbet fordít a tudományra, a magánszféra pedig gazdasági erejéhez képest szinte semmit. Természetesen a több évtizedes lemaradást nem lehet egyik napról a másikra behozni, de az ország jövője szempontjából szerencsés lenne, ha a magántőke is szép lassan bekapcsolódna a kutatások és fejlesztések támogatásába.
Sófi József az egyetem egykori diákjaként személyes indíttatásból hozott létre egy magánalapítványt 2001-ben, amely az elsők között kísérli meg ennek a folyamatnak a beindítását. Célja a Szegedi Tudományegyetemen tanuló biológus és biológia szakos hallgatók tudományos tevékenységének, kutatómunkájának anyagi támogatása. Az alapítvány ezen kívül aktív tevékenységet végez azért, hogy a hallgatók minél jobb kutatási eredményeket érjenek el. Ennek egyik első lépése volt az elmúlt évben megszervezett diákköri börze, ahol a hallgatók elsőkézből ismerhették meg a városban működő tudományos műhelyek kutatási témáit.
Sófi József lapunknak elmondta, 2004. májusában még egyetlen cég sem támogatta az alapítványt, de így is 400 ezer forint ösztöndíjat nyerhetett el két pályázó egyetemista. Ebben az évben nyolc támogató magáncég állt a nemes ügy mellé, s így egymillió forint ösztöndíjban részesülhetnek a legtehetségesebb hallgatók.
„Saját pénzemből eddig 10 millió forintot áldoztam erre a célra, és a jövőben is évi 2 millió forinttal szeretném növelni az alapítvány vagyonát. Reményeim szerint, ha a támogató magáncégek is követik példámat, akkor néhány évtized alatt létrejöhet egy olyan oktatást és tudományt támogató bázis, amely jelentős szerepet játszhat abban, hogy a magyar tehetségek ne kényszerüljenek végleg elhagyni az országot” – mondta az egykori biológus hallgató, aki ma már az üzleti szférában kamatoztatja képességeit.
Véleménye szerint így tudásuk itthon hasznosulhatna, s a magyar gazdaság fejlődésével hozzájárulhatna a hazai életszínvonal növeléséhez. Az alapítvány példája azt bizonyítja, hogy pénzhiány esetén, nehéz helyzetben saját erőből, civil kezdeményezéssel és összefogással is meg lehet oldani a problémákat, hiszen nem lehet mindig csak külső segítségre, az állam és az Európai Uniós támogatásra, várni. Magyarországon az élet számos területén – egészségügy, oktatás, mezőgazdaság, szociális ellátások – vannak nagyon súlyos nehézségek és pénzhiány, melyek megoldásában az állami segítség mellett saját magunknak is aktív szerepet kell vállalnunk – hangsúlyozta Sófi József.

DSC_6710_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár