Kiemelt_Nonap_Miklosa

Nőnapi ajándék: az SZTE alumnusa, Miklósa Erika operaénekes a tehetségről

„A tehetségeket ki kell emelni” – hangsúlyozta Miklósa Erika, a szegedi egyetem egykori hallgatója, a világhírű operaénekes. A 2019. évi nőnap „ajándékaként” néhány adattal fűszerezve idézzük az SZTE Alma Mater Magazinból az SZTE hallgatói tehetségeit támogató művésszel készült interjú részleteit.

Szegedi és az egyetemhez kapcsolódó nőknek – dr. Maday Lillának és a Berdál Valériának – is köszöni tehetsége felfedezését és támogatását Miklósa Erika. A ma már a nemzetközi zenei élet meghatározó koncerttermeiben és operaházaiban is fellépő művésznő bámulatos pályája a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar jogelődjének számító szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumból indult. A világhírű operaénekes, Miklósa Erika az alma matere, a Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozó erőfeszítéseit támogatva díszvendégként adta át az elismeréseket a legjobbaknak az SZTE hallgatói díjakat kiosztó ünnepségén, 2018. december 5-én.


ME_H_SzM_FG
Az SZTE díjátadó egy pillanata: Miklósa Erika (operaénekes) mellett - balról jobbra - Péter Lea (SZTE BTK hallgató), Prof. Dr. Széll Márta (az SZTE rektorhelyettese), Fekete Gizi (színművésznő, az SZTE versmondó verseny zsűrijének az elnöke).

 

 

Ünnepség 123 év tükrében

 

Az SZTE hallgatói közül a legtehetségesebbeket elismerő legutóbbi díjátadó tükrözte adatokkal is fűszerezhetőek a 2019. évi nőnapi ünnepségek. Mint cseppben a tenger, egyetlen alkalom is megmutatta az egészet: általános a XXI. században, hogy a felsőfokú oktatási intézményekbe jelentkező és oda felvételt nyert fiatalok között többségbe kerültek a nők. Magyarországon például 2003-ban a felsőoktatásba jelentkezők 58, az ott gólyává válók 59 százaléka tartozott a gyengébbnek mondott nemhez. Ez a számpár 2018 szeptemberében 56 és 55 százalék. Mindez 123 évvel azt követően, hogy törvény engedélyezte Magyarországon a nők továbbtanuláshoz való jogát néhány egyetemi képzésen.


hallgatoi_dijkioszto_2018_4

 

Ellentmondást tükrözött vissza a hallgatói tehetségek díjátadó ünnepsége. Az SZTE Kulturális Irodája által az egyetemistáknak meghirdetett irodalmi és zenei versenyek díjazottjainak és a 2018 decemberében elismert legkiválóbb sportolóknak a 76 százaléka tartozik a női nemhez, míg a tudományos teljesítményt elismerő Sófi Alapítvány ott elismert díjazottjainak csak 16 százaléka.

 

Kevesebb a nő a tudományban, holott a továbbtanulók között nagyobb az arányuk a férfiakénál. Ez az országos trend érvényesül a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a 2018-2019. tanév első félévében az egyetemisták 56 százaléka nő. Ugyanakkor az SZTE kutatóinak 39, míg oktatóinak 46 százaléka lány vagy asszony.

 

 

A mentor szerepe

 

„…Mindig segítettek bizonyos nehéz pontokon továbblendülni” – emlékezett támogatóira Miklósa Erika. Az SZTE alumnusa szerint egy mentornak az is a „feladata, hogy ezeken a sorsváltó pontokon, amikor az ember nem tudja, mi lehet a helyes út, valaki, akinek már nagyobb tapasztalat van a háta mögött, rávilágítson a lehetséges kimenetekre…”

 

Aki segítséget kapott, az visszaadja azt az utána jövőnek. Így gondolja ezt Miklósa Erika, aki az SZTE tehetséges fiataljait elismerő ünnepséget követő elárulta: „…Nagyon sokrétű fiatalsággal foglalkozom, a zenészek közül a könnyűzenétől kezdve a népzenészen át a komolyzenészig, plusz a sport világában is tevékenykedem, fogyatékkal élő sportolókat mentorálok, támogatom őket erkölcsileg és anyagilag egyaránt; valamint egy utánpótlás akadémiának is az alelnöke vagyok, így már a kezdetektől követhetem a fiatal sportolók életét…”

 

 

Kellenek az ikonok

„A tehetség abszolút született, szerintem ez nem tanulható… és ki is kell emelni a tehetségeket! – hangsúlyozta az SZTE alumnusa az Alma Mater Magazinnak adott interjúban. – A mai világ hajlamos arra, hogy automatizálja, gyárivá, futószalag-szerűvé tegye az embereket és az életet. Nekem az a meggyőződésem, hogy nagy szükség van a kiemelt tehetségekre, olyanokra, akik valóban őstehetségek, őket ki kell emelni, kitüntetni, hogy jó példával járjanak az emberek előtt...”


Mentor

 

Az SZTE-hez is kötődő első egyetemista lányt, a matematikai és természettudományi karon tanuló Weisz Margitot a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári egyetem diákújságja, az Egyetemi Kör hivatalos lapja 1897. október 2-án megjelenő számában mutatta be. Az SZTE Hírportálról elérhető Szegedi Egyetem Magazin Nők a tudományban című rovatában bemutatott portré-sorozat itt olvasható.

 

A Miklósa Erikával 2018. december 5-én készült interjú, Kósa Boglárka írása teljes terjedelmében az SZTE Alma Mater Magazin online változatában érhető el.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Gal_ErikaGál Erika - FOK, fogorvos

Nem bántam meg, hogy az SZTE Fogorvostudományi Karára járhatok. Az oktatás nagyon magas színvonalat képvisel, ráadásul nagyon jó kis közösségbe csöppentem. A tanárok korrektek, a tananyag elérhető, csak tanulni kell. Ráadásul minden év végén van nyári gyakorlat, ami kötelező jellegű. Az egyetem gyakorlati helyet is biztosít itt a szegedi klinikán, ezen felül minden államilag támogatott diákjának tömegközlekedési bérletet és jegyzettámogatást biztosít, amit rendkívül hasznosnak tartok.




Farkas GellértFarkas Gellért – TTIK – kémia

A karon és a szakomon kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy olyan programokat szervezzenek, amik összekovácsolnak minket a csoporttársakkal. Ilyen például a kémiásoknak szóló Vegyetem tábor is. Emellett olyan programokat is szerveznek nekünk, amelyek az elhelyezkedés szempontjából különösen hasznosak. A tanárok kedvesek, rendkívül segítőkészek, így igazán családias hangulat alakult ki az évek során.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.