IMG_3743_2

Hálózatos művészetpártolás – bővíti együttműködését az SZTE BBMK és a Szegedi Szabadtéri

Mesterkurzusok a zene- és a képzőművésznek készülő hallgatók számára, 24 kamarakoncert évente és Best of Diploma kiállítás. Minderre lehetőséget kínál az a stratégiai együttműködés, amit a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánja és a Szegedi Szabadtéri igazgatója ismertetett a nyilvánossággal. A partnereket arról is kérdeztük, hogy milyen eredményekkel kecsegtet e hálózatosodás a művészeti képzésben.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bartók Béla Művészeti Kar (BBMK) és a Szegedi Szabadtéri stratégiai megállapodást kötött. Az erről szóló szerződést a napokban aláírta dr. Nátyi Róbert dékán és dr. Herczeg Tamás, a Szabadtéri igazgatója. A két vezető a szegedi Reök-palotában 2019. október 11-i sajtótájékoztatóján számolt be az SZTE BBMK és a Szegedi Szabadtéri között már meglévő kapcsolat bővüléséről.


IMG_3749

 

 

Túl a tantermeken

 

Az ország meghatározó és a régióban legmagasabb szintű zeneművészeti oktatással foglalkozó képzőhelye a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar. A korábban csak zeneművészettel foglalkozó képzőhely 2019-es művészeti karrá alakulást követően további területeken is indít majd szakokat. Így az SZTE BBMK vizuális művészeti és előadó-művészeti tanszékekkel bővül.

 

– A REÖK – Regionális Összművészeti Központtal már létezik az SZTE Bartók Béla Művészeti Karnak egy lazább együttműködése: a zenész növendékek évek óta próbálhattak az itteni szabad termekben. Ezt a kapcsolatot jóval magasabb szintre emeli a 2019. október 11-i sajtóeseményen bejelentett stratégiai együttműködési megállapodás – ismertette az előzményeket dr. Nátyi Róbert. A Szegedi Tudományegyetem BBMK dékánja ide kapcsolódó példaként előre vetítette, hogy a kari épület felújításának időszakában a tan- és próbatermekkel kapcsolatos gondjaik megoldásában változatlanul igénybe szeretnék venni a Reök-palota gyönyörű tereit. Sőt: itt – új programként – havonta 2 alkalommal kamarakoncerteken mutatkozhatnak be az SZTE BBMK tanszékei, növendékei és művésztanárai.


IMG_3747

 

Valamennyi előadóművészeti műfajban, s nem csupán nyáron – például a Szegedi Szabadtéri Játékok időszakában – hoz létre produkciókat a Szegedi Szabadtéri, az ország legnagyobb és egyik legjelentősebb kulturális intézménye. A Szabadtéri üzemelteti a régió legjelentősebb képzőművészeti kiállítóhelyét, a REÖK – Regionális Összművészeti Központot is.

 

– Jelentős lépést teszünk a művészeti oktatás és felsőfokú képzés támogatása felé, amelynek alapja, hogy művészeti kurátorunk, dr. Nátyi Róbert az SZTE művészeti kara dékánjaként a zene-, a vizuális- és az előadóművészeteknek is megcélozta azon tengelyét, amely olyan hiányzó tudást és szakmákat emel be a felsőoktatásba, mint például a hang-, vagy a világítástervező, vagy a színházi előadások grafikai-vizuális tervezője – fogalmazott dr. Herczeg Tamás. – Infrastrukturális és szellemi erőforrás a Szegedi Szabadtéri. Az SZTE BBMK képzéseit támogatja, de profitál is az együttműködésből a Szabadtéri – hangsúlyozta az igazgató, aki szerint a szegedi egyetem művészeti kara a régión túlmutató művészeti-szellemi innovációt képvisel.

 

 

Az összművészet jegyében

 

– A művészeti ágak összekapcsolására remek teret és lehetőségeket kínált eddig is a REÖK – Regionális Összművészeti Központ. Az analógia a Szegedi Szabadtéri és az SZTE BBMK együttműködésére a regionális intézmény és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közötti keretszerződés – ismerte el kérdésünkre válaszolva dr. Nátyi Róbert. Az SZTE BBMK dékánjaként és a Reök-palotában kurátoraként is dolgozó művészettörténész újságírói kérdésre válaszolva elmondta: e két szerepkör egymást erősítheti. Példaként említette a MOME növendékeinek Best of Diploma kiállítását. Az SZTE BBMK jövőbeli képzőművész diplomásainak ugyanúgy teret ad majd a REÖK, mint például a magánének tanszék különböző diplomakoncertjeinek. Sőt: az SZTE BBMK diplomás zenészei és énekesei fölléphetnek a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadán is.


IMG_3752

 

A közönséget és az SZTE BBMK hallgatóit, művésztanárait érintő, a Reök-palota tereiben megvalósuló programokkal kapcsolatos információk eljuttatását a Szegedi Szabadtéri vállalta.

 

– A mesterkurzusok hozzájárulnak a zeneművészeti képzés színvonalának a növeléséhez. E tapasztalat alapján – a gyakorlati képzés erősítésének jegyében – a képzőművészettel foglalkozó leendő hallgatók számára is szervez majd mesterkurzusokat az SZTE BBMK – mondta a dékán. Példaként említette, hogy ennek az ügynek a Reök-palotában kiállító olyan jelentős művészeket szeretnének megnyerni, mint mondjuk Aknay János Kossuth-díjas festő és szobrász.

 

A stratégiai együttműködés mögötti lehetőségek, a részletek kidolgozásához és finomításához a következő hónapokban hozzájárulhatnak az SZTE BBMK tanszékei is.


IMG_3754

 

– Közös művészeti konferenciák, kiadványok születhetnek Szeged e két intézménye közötti stratégiai megállapodásnak köszönhetően – tette hozzá dr. Herceg Tamás, aki 2013, a Szegedi Szabadtéri igazgatójává választása óta folyamatosan foglalkozik művészetelméleti kérdésekkel is. – Együttműködő partnereink közül például a MOME díszlet és jelmeztervező, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói bekapcsolódnak a nyári Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióinak a megvalósításába.

 

 

Távlati célok

 

– Bővíthető az együttműködés hálója – jelentette ki dr. Nátyi Róbert. – Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatói közül a kurátornak tanulók eddig is csatlakozhattak a REÖK-kiállítások önkéntes tárlatvezetői közé. A gyakorlati képzés erősítésének jegyében az SZTE BBMK meglévő együttműködéseit – például Szeged és a térség kulturális intézményeivel, köztük a Szegedi Nemzeti Színházzal, a Szegedi Szimfonikus Zenekarral – formalizálja, hálózattá szervezi.


IMG_3734

 

Szeged mint egyetemi város nemzetközi szinten is egyedülálló eredményeket érjen el a művészeti oktatás és képzés területén, elősegítve a régió versenyképességét és kulturális fejlődését! – fogalmazták meg óhajukat, összegezték a sajtótájékoztató főszereplői az általuk vezetett intézmények közös távlati céljait.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.






Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.