pexels-chokniti-khongchum-3938023

Idén is kiosztották az „SZTE TTIK Kutatóiskolája” címeket

Hat középiskola érdemelte ki idén az „SZTE TTIK Kutatóiskolája” címet, melyet a nyertesek egy éven keresztül viselhetnek. 2020. november 27-én egy rendhagyó online eredményhirdetésen mutatták be a 2020/2021-es év díjazottjait, illetve a tavalyi év kutatóiskolái ismertették kutatási eredményeiket.

Az SZTE TTIK először a 2007/2008-as tanévben hirdetett pályázatot az SZTE TTIK Kutatóiskolája cím és támogatás elnyerésére. A pályázaton az ország valamennyi középfokú oktatási intézménye és azon határon túli magyar középiskolák vehetnek részt, melyek magyar nyelvű képzést folytatnak a természettudomány, az informatika és a műszaki tudományterületen. A 2020/2021-es felhívásra kilenc középiskolai kutatócsoport adta be pályázatát, akik közül hatan 100.000,-Ft és 200.000,-Ft közötti támogatásban részesültek.

 

Az idei évben a személyes találkozó helyett online konferencián hirdették ki a 2020/2021-es év pályázatának nyerteseit. A konferencia résztvevőit Dr. Papp Tamás, az SZTE TTIK általános és tudományos dékánhelyettese köszöntötte. Az ünnepélyes megnyitó után Dr. Kredics László egyetemi docens (SZTE, TTIK Mikrobiológiai Tanszék) tartott előadást „A Jó, a Rossz és a Csúf a zöld árnyalataiban – avagy a sokoldalú Trichoderma nemzetség” címmel. A konferencián a tavalyi győztes középiskolák is bemutatták az egy év alatt elért kutatási eredményeiket, majd kihirdették a 2020/2021-es év nyerteseit is.


A 2020/2021-es évben az SZTE TTIK Kutatóiskolája címet viselheti a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium (Sopron), a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium (Zenta), a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola (Bonyhád), a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium (Csongrád), a Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Szeged), és a Kecskeméti Katona József Gimnázium (Kecskemét).


Pályázni minden évben olyan kutatási programmal lehet, melynek egyik témavezetője a TTIK oktatója vagy kutatója, illetve a középiskola egyik tanára. A nyertes pályázóknak egy évük van elvégezni a kutatói munkát, az eredményekről a zárórendezvényen kell előadásban beszámolniuk. A címet a támogatottak a pályázat évében viselhetik.

 

A Program a ProTalentis Alapítvány, az SZTE Tehetségpont közreműködésével, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 azonosító számú „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat részeként valósult meg.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Olasz_BalazsOlasz Balázs - ZMK, előadóművész – klasszikus orgona

Mindig is tudtam, hogy zenész akarok lenni, már ötévesen a rádiót hallgatva operákat énekeltem. Később jött a zongora szeretete. Általános iskolában azt mondtam, hogy zongoraművész leszek, ez annyiban módosult, hogy orgona lett belőle. Békéscsabára jártam zenei konzervatóriumba, és a nyári kurzusok során volt szerencsém Szegeden is zenélni, ekkor szerettem bele a városba. Hogy miért pont Szegedet választottam a zenei pályám szempontjából? Mert ezen az egyetemen nagyon magas színvonalúan tanítanak, és közel van a lakóhelyemhez. Plusz megtalálható a városban az a pezsgés (koncertek sorozata), amire egy zenésznek szüksége van.




kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.