Nyito_Dr_Paul_Janssen_Award_KK_DW

Influenszerekkel is beszélgetett Karikó Katalin, a Dr. Paul Janssen-díjas tudós

„Heuréka! – Megvan!” Ezt mikor érezte először kutatóként Karikó Katalin, aki az mRNS orvosi alkalmazási lehetőségéről először szegedi egyetemistaként hallott? Erre a kérdésre is válaszolt a Dr. Paul Janssen-díja bejelentésének napján, amikor a kitüntetést alapító J&J cég programján influenszerekkel és vakcinafejlesztőkkel találkozott.

„Terápiára és nem vakcinának akartam fejleszteni az mRNS-t” – árulta el Karikó Katalin. Az SZTE díszdoktora és alumnája mosolyogva hozzátette, hogy sokszor kívánja kutatóként: „Bár idősebb lennék egy héttel, mert akkor már tudnám a kísérlet végeredményét!”


EUREKA_MOMENTS_Kariko_K_j

 

 

A világnak nagy szüksége van a tudományra

 

A Covid-19 pandémia idején kipróbált mRNS-alapú vakcinák bebizonyították: óriási lehetőségeket rejt a hírvivő RNS, amelyre újabb betegségek elleni oltóanyagok és terápiák épülhetnek. Az mRNS-hez kötődő fejlesztéseket megalapozó kutatópárost – Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvániai Egyetem professzorát – a Dr. Paul Janssen-díj adományozásával ünnepli a kitüntetést alapító Johnson & Johnson. A gyógyszercég a „vakcinatudományi szuperhősök” elismerését 2021. szeptember 28-án késő délután a legnagyobb videomegosztó portálról elérhető „Heuréka pillanatok” című élő műsorában jelentette be.

 

EUREKA_MOMENTS_j


Virtuális ünnepségen, kérdés-felelet interjúval mutatta be az EURÉKA MOMENTS a Karikó – Weissman kutatópárost. A műsorvezető, Seema Kumar, a Johnson & Johnson innovációs irodájának globális vezetője szerint „a világnak nagyobb szüksége van a tudományra, mint valaha”. A SARS-CoV-2 vírus által okozott világjárvány megfékezésében szerepet játszó vakcinák közül szinte mindegyiknek a fejlesztője szót kapott a „Heuréka pillanatok” című műsorban.

 

„Miközben átveszem a Dr. Paul Janssen-díjat az orvosbiológiai kutatásért, elgondolkodom szerény kezdeteimen, családom, tanáraim, mentoraim és kollégáim támogatásán, akik segítettek az utamon. Azokra a szorgalmas tudóstársakra gondolok, akik olyan szenvedélyesen végzik a munkájukat, és jelentős mértékben hozzájárultak a Covid-19 mRNS vakcina sikeréhez" – idézi Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorát és alumnáját, a BioNTech alelnökét sajtóközleményében a Johnson & Johnson.

 

 

Az innováció és a teljesítmény szimbóluma

 

Az amerikai multinacionális cég az innováció és a teljesítmény szimbólumának tekinti az egykori munkatársáról, Dr. Paul Janssenről elnevezett díjat. A 2004-ben alapított kitüntetéssel 200 ezer dollár jár.


Paul_Janssen_j

 

A Janssen-család históriája összefonódik több gyógyszergyártó cég – köztük a magyarországi Richter és az amerikai Johnson & Johnson – történetével. „Dr. Paul Janssen a 20. század egyik legtehetségesebb és legszenvedélyesebb kutatója volt. Több mint 80 gyógyszer felfedezéséhez és kifejlesztéséhez való hozzájárulásával életek millióinak megmentéséhez járult hozzá.” E gyógyszerek közül négy ma is szerepel az Egészségügyi Világszervezet alapvető gyógyszereket bemutató listáján – tudatja a Johnson & Johnson közleménye. A nemzetközi vállalatcsoport globális ismertségét tovább növelte a Covid-19 elleni, egydózisú, Janssennek nevezett oltóanyaga.

 

19 kiemelkedő tudóst ismertek el eddig a Dr. Paul Janssen-díjjal. A kitüntetettek közül öten Nobel-díjat kaptak. E körbe tartozik Jennifer Doudna, aki a világ legbefolyásosabb embereinek 2021. évi „Time 100” listájára méltatást írt Karikó Katalinról.

 

 

Üzenet az Instagramra, a Tik-Tok-ra

 

A kitüntetett kutatóknak a J&J egy egész napos programot szervezett, amelyre 30 influenszer fiatalt is meghívott. A véleményvezérek és a Covid-19 elleni oltóanyagok kifejlesztésében kulcsszerepű tudósok együtt reggeliztek, fényképezkedtek, beszélgettek. A fiatalok mindent telefonra vettek és szinte azonnal továbbították az Instagramra, a Tik-Tok-ra és más közösségi platformokra. Például?


EUREKA_MOMENTS_DW_KK_spiker_j

 

„Csalódott lettem, amikor láttam, hogy az mRNS-sel 1989-ben elkezdett alapkutatás a terápiás alkalmazásra nem hoz kellő eredményt – nézett vissza az időben Karikó Katalin. – Közös munkával, sok különböző próbálkozást követően újabb és újabb lépéssel kerültünk közelebb ahhoz, hogy az emberek ténylegesen használni tudják az mRNS-t, elsőként a Covid-19 elleni vakcinaként.”

 

A közösségi platformok influenszerein keresztül szeretné a J&J megnyerni a fiatalokat az oltás felvételére. A véleményvezérek segíthetik a tájékoztatást a kutatok életéről. A Dr. Paul Janssen-díj 2021. évi nyerteseit ünneplő nap nagy részében a J&J múzeumában nézelődtek a cég vendégei, új információkat gyűjtöttek a sok érdekes és modernül elrendezett kiállítási tárgy között. Így hát 2021. szeptember 28-án egész nap a tudomány és a kutatók vették körül a véleményvezéreket.

 

Mit üzen a fiatal kutatóknak „az mRNS vakcina anyja”? „Fontos, hogy élvezzétek a munkátokat. Hinnetek kell magatokban! – hangsúlyozta Karikó Katalin. – Olykor ijesztően nehéz túllépni egy kudarcos kísérleti eredményen. Mégis: hinned kell, hogy felfedezhetsz valamit, amiről más azt gondolta, hogy nem lehetséges, de te mégis képes vagy rá.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Illusztráció: internet

 

*

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

 

*

 

Korábban írtuk Karikó Katalin kitüntetéseiről:

 

Karikó Katalin a francia Grande Médaille-díjat is elnyerte

 

 

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

 

Karikó Katalin és kutatótársa megkapja az „amerikai Nobel-díjnak” nevezett Lasker-díjat is

 

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

 

Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai

 

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

 

Karikó Katalint a legjobb japán magánegyetem a Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki

 

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

 

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

 

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

 

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

 

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

 

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

t


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


jiang_xuezhiJiang Xuezhi - GTK: gazdálkodás és menedzsment

Az SZTE a világban és Magyarországon is jó hírű egyetem. Nagyszerű élmény itt tanulni. Az oktatók szakmailag kiválóak, a hallgatótársak kedvesek és nyitottak a külföldi kultúrák felé. A kellemes hangulatú kari rendezvények segítik a beilleszkedést és lehetőséget nyújtanak új barátságok kialakítására.




Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.