JGYPK_tanari_szak3

Komplex természettudományos látásmód és tudás szerezhető az SZTE-JGYPK természettudomány-környezettan tanári mesterképzésével

Természettudomány-környezettan szakos tanárképzést indított a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara a 2022/23-es tanévtől. A szak elsősorban Z-generációs fiataloknak és azoknak ajánlott, akik nyitottak a komplex természettudományos szemléletre, valamint a tanári pályára és a környezetvédelemre.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara a 2022/23-es tanévtől indította az osztatlan, kötött szakpáros természettudomány-környezettan szakos tanárképzést. A 2023/24-es tanévtől lehetőség nyílik a természettudomány-környezettan szakos tanárképzés 4 féléves részidős képzésének indítására is, amely levelező formában megvalósítható. A természettudomány-környezettan szakos tanárképzést, azok az intézmények indíthatták, ahol korábban az Oktatási Hivatal jegyzékébe volt foglalva a jogelőd szak, a természetismeret-környezettan tanárszak.

 

– A szakot országosan „Z”-szaknak nevezték el, utalva a Z-generációra, illetve arra a felelős magatartású korosztályra, aki a jövőt a társadalmi- és környezetbiztonság fenntartható folyamataiban képzeli el. A természettudomány-környezettan szak nemcsak a már leírt jellegzetességeiben új, hanem abban is, hogy, komplex probléma- megközelítésekre készíti fel a képzésben résztvevőket. Társadalmunk innovatív megoldásai természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai gondolkodást alkalmazni tudó generáció felnevelését igénylik. Tehát, olyan tanárok jelenlétére lesz szükség, akik a fizika, kémia, biológia, földtudomány tudástartalmait egy-egy fontos probléma megoldásában egyszerre, integráltan képesek alkalmazni. A természettudomány-környezettan szakos tanárképzés során ezt kívánja megvalósítani az SZTE, mégpedig a komplex természettudományos problémamegoldás képességének és a társult kompetenciáknak a kialakításával – mondta el Dr. habil. Gálfi Márta, szakfelelős.

 

Az SZTE-JGYPK szakfelelős főiskolai tanárától megtudtuk, hogy a természettudomány-környezettan szakon végzettek az alapfokú köznevelésben a természettudomány, fizika, kémia és biológia tárgyak oktatását láthatják el, illetve a 11. osztályban és a szakiskolákban taníthatnak természettudományt/természetismeretet. A tanári pálya mellett lehetőség van, olyan területen elhelyezkedni, ahol komplex természettudományos látásmódra és tudásra van szükség. Ilyen terület például a környezetvédelem, amire kiemelt hangsúlyt fektetnek a képzés során.

 

– A képzést ajánljuk minden olyan Z-generációba tartozó fiatalnak, akik felelősséget éreznek a társadalmi fenntarthatóság és környezetbiztonság iránt. Továbbá azoknak a már gyakorló tanároknak, akik természettudományos diszciplináris végzettségűek. Nem utolsó sorban minden olyan természettudományos MSc. diplomával rendelkező szakembernek, akik az integrált természettudományos megközelítéseket a komplex problémakezeléseknél jelentősnek tartják – tette hozzá az SZTE-JGYPK tanára.

Mátó Gábor

Fotó: A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Televíziója

 

A Szegedi Tudományegyetem 2023/24-ben induló új képzéseiről korábban itt írtunk.


Az SZTE új képzései közül a geoinformatika mesterképzésről írt cikkünk itt, a táplálkozástudományi mesterképzéssel kapcsolatos pedig itt olvasható.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_RamonaBalogh Ramóna - TKK, magyar-, média-, mozgókép-, és kommunikációtanár

Ezzel a képzéssel a későbbiek során nagyobb esélyem van a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, és szerintem a kommunikáció bármely munkaterületen kifizetődő. Azért ezt a szakot választottam, mert kisgyermekkorom óta szerelmese vagyok a magyar nyelvnek, a magyar irodalomnak, és ehhez a kommunikáció mint olyan, elválaszthatatlan dolog.




Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.