jakucs_laszlo_szte

A Szegedi Tudományegyetem rendezi a Kárpát-medence legnagyobb nemzetközi középiskolai földrajzversenyét

Rekordszámú jelentkezés érkezett a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. Idén 88 iskolából 580 tanuló (290 csapat) vág neki a megmérettetés első fordulójának, amelynek középdöntőjét március 31-én, fináléját április elsején rendezik Szegeden. A legjobb 24 csapat tanulói az értékes nyeremények mellett, pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez.

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék 2023-ban már tizenkettedik alkalommal rendez földrajzversenyt középiskolásoknak. A jelentkezés január 25-én lezárult és minden eddiginél sikeresebb volt, hiszen rekordszámú nevezés érkezett. Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből és Délvidékről, összesen 88 iskolából jelezték részvételi szándékukat a két fős középiskolai csapatok, akiket tanáruk segít a versenyre való felkészülés során. A szervezők térképen is megjelenítették a magyarországi jelentkezők vármegye szintű eloszlását.

jakucsterkep

A szervezők elmondták, hogy a járvány alatt online formában is megtartották a versenyt, tavaly újra jelenléti versenyt hirdethettek, ekkor már nagyobb volt az érdeklődés. A rendezvényektől függetlenül is sok osztály, fakultációs csoport felkeresi az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének tanszékeit, akiknek színes programokat kínálnak földrajzi és földtudományi témákban. A szervezőknek nagy segítséget jelentett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar szervezésében működő nagyköveti rendszer is.

A Jakucs verseny első fordulóját online rendezik 2023. február 16-án, 14:00-16:30 óra között. Az első megmérettetés feladatait minden csapat saját iskolájában, tanári felügyelettel, az SZTE közoktatási CooSpace rendszerében oldja meg. A szervezők a korábbi 30, majd 40 csapat helyett, idén már 48 csapat számára biztosítják a személyes a részvétel lehetőségét Szegeden 2023. március 31-április 1-én a középdöntőben, a Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékén. A bejutott csapatokat és kísérőtanáraikat vendégül látják, szállást és étkezést biztosítanak számukra.

tansz

A versengés mellett nagy hangsúlyt kap az egyetem és a Földrajzi és Földtudományi Intézetben folyó kutatások és oktatás megismertetése. A szakmai kísérőprogram keretében gyűjteményeket, izgalmas előadásokat, kutatási programokat mutatnak be az SZTE oktatói és a szervezésben közreműködő egyetemisták. A felkészüléshez a résztvevők használhatják a verseny honlapjáról letölthető korábbi versenyek feladatokat és azok megoldókulcsait.

A péntek délutáni írásos középdöntőből a szombaton zajló országos döntőbe idén újításként már nem 8, hanem 24 csapat jut tovább. A döntőben versenyző csapatok három fordulóban mérik össze tudásukat: laborfeladatokat oldanak meg, egy szóbeli vitafeladatot adnak elő és kvíz is várja a versenyzőket.

A döntőbe jutott csapatok és felkészítő tanáraik értékes nyereményeket kapnak díjazásul. A legjobb határainkon túli középiskola csapata különdíjban részesül. Az első helyezést elért csapat Jakucs László emlékplakettet kap.

jakucs_plakett

A 2024-től érvénybe lépő felvételi szabályok szerint 100 intézményi felvételi pont jár az első 20 helyezett csapat tagjainak, 75 pont a döntő további résztvevőinek az SZTE TTIK alapszakjain. Az ebben a versenyben nyerhető többletpontok 2024-ben érvényesíthetők.

A Jakucs László Középiskolai Földrajzversenyhez kapcsolódóan első ízben kerül megrendezésre 2023. július elején a GEOCAMP Szeged. A résztvevők izgalmas kirándulásokon vehetnek részt, földrajzi és földtudományi kutatásokkal ismerkedhetnek meg, interaktív bemutatókat nézhetnek meg és kalandos élményekkel lesznek gazdagabbak. A verseny résztvevői helyezésüktől függően ingyenesen vagy nagy kedvezménnyel vehetnek részt a GEOCAMP programjain.

jakucsdij

A verseny támogatói: Szegedi Tudományegyetem, Nemzeti Tehetségprogram, Kulturális és Innovációs Minisztérium. Az eseményt szponzorálja a GLI Solution Kft.

Lévai Ferenc

Fotó: SZTE FFI Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék

ntp

min

gli


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



Zadori_BenceZádori Bence – BTK – Kommunikáció-és médiatudomány

Szeged az Alföld fővárosa. Nem olyan nagy és túlcifrázott, mint Budapest, és ez az élmények, az ismerkedés javára szolgál. AZ SZTE pedig sokkal gyakorlatiasabb képzést ad a legtöbb egyetemnél, ami a választott szakom (kommunikáció- és médiatudomány) számára elengedhetetlen. És hogy miért a #sztekomm? Mert túlságosan érdekel a világ és ezt itt különösen díjazzák.

 

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.