SZTE JGYPK

Különleges lehetőség a tanároknak – könyvtárostanár mesterképzés az SZTE-n

A könyvtár tudástár, s az ebben való eligazodás roppant hasznos készség világunkban, amely a gyorsan terjedő információkra épül. A könyvtár világában való jártasságot és ennek a tudásnak a továbbadását tanulhatják a hallgatók a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon a 2023/24-es tanévtől.

„Rend a lelke mindennek” – szól a sokszor hallott mondat, mely tökéletesen leírja a könyvtárak alapelvét. A tudás és információhalmazok közti magabiztos tájékozódás kiemelkedő napjainkban is, s fontos, hogy gyerekkorban megkezdődhessen ennek a képességnek az elsajátítása. Az iskolai könyvtárak erre jó lehetőséget is biztosítanának, ám van-e elég jól képzett tanár e könyvtárak irányítására?

Ebben próbál most változást hozni a könyvtárostanár képzés, amely a már tanári vagy tanítói diplomával rendelkezőket segítené egy új tudományterület megismerésében és felkészítené őket a megszerzett ismeretek továbbadására.

 

A képzés alkalmassá tesz:

– A nevelési-oktatási intézmények könyvtáraiban, a közkönyvtárakban, a kettős funkciójú könyvtárakban, az integrált intézményekben az információs műveltség mentori és pedagógiai munkájának ellátására
– tanári munka szakterületi, pedagógiai-pszichológiai, szakmódszertani, gyakorlati feladatainak hagyományos és elektronikus információ forrásokkal történő támogatására
– könyvtárlátogató gyermekek és fiatalok fejlettségi szintjének megfelelő tananyagrendszerek tervezésére, fejlesztésére
– különböző szakterületi könyvtári tanórák szervezésére.

 

„A képzés a szakmai tárgyakra helyezett nagy hangsúllyal és a szakmai gyakorlat biztosításával gyakorlatilag egy olyan harmadik szak elvégzését jelenti, mely egyben szakmaként is használható a munkaerőpiacon” – mondja a mesterképzésről Molnárné Urbanik Tímea Dr., az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Tanszék főiskolai docense, a szak felelőse. A szak nappali tagozata emellett különféle tanári diplomákkal párosítható, így egy nagyobb terület mellé remek alternatíva lehet, hogy könnyebben elvégezhető szakpárral dolgozhassanak a pedagógusok. Az egyetem nappali képzésén további újdonság még a román, szlovák, digitális kultúra (informatikatanár) tanári szakokkal történő párosítás.

További tendencia a karon a jövőt tekintve, hogy bármely szakkal párosítható legyen a mesterképzés, így biztosítva a tágabb látókör, új nézőpontok megjelenését is az iskolai könyvtárakban.

 

A mesterképzés ideje 4 félév, levelező tagozaton.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Jagri_Adam_kicsiJagri Ádám – ÁOK, általános orvos

Azért választottam az SZTE Orvostudományi karát és azért ajánlom mindenkinek, mert kiváló infrastrukturális keretek között tanulhatunk, emellett szakmailag elismert és hiteles oktatók adják át a tudásukat nekünk nap mint nap. A Hallgatói Önkormányzat által szervezett szabadidős programok, mint például a színház, a mozi, illetve egyéb kulturális események a tanulás melletti kikapcsolódásban segítenek. Számos sportlehetőség is van, amit igénybe vehetünk, mint az esti úszási lehetőség, ami kiváló levezetés lehet a tanulás után.


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.