nyito_Gyula

Több száz diák az I. Egyetem-tér-Gyula programon

A Szegedi Tudományegyetem, a Gyulai Tankerületi Központ és a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium közös tudománynépszerűsítő programjára több száz középiskolás érkezett a régióból és határon túlról. A június 2-i program találkozási lehetőséget biztosított az egyetem neves előadói, a gyulai és békés vármegyei fiatalok és a város szakemberei számára.

A Szegedi Tudományegyetem és a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium 2022. szeptember 30-án kötött együttműködési megállapodást, ennek értelmében a szegedi egyetem, a gyulai gimnázium és Gyula város szempontjából is kiemelt jelentőségű rendezvényeket, szabadegyetemi programokat valósítanak meg. Az együttműködésnek köszönhetően idén már tematikus heteket szervezett az egyetem a gimnáziumban, ahol az SZTE Mérnöki Kar oktatói tartottak előadást a fenntarthatóság témakörében.

A június 2-i I. Egyetem-tér-Gyula program találkozási lehetőséget teremtett az egyetem neves előadói, gyulai, békés vármegyei hallgatók, kutatók, Gyula város szakemberi és középiskolásai számára. A rendezvényen különböző diszciplínákat felölelő előadásokon ismerkedhettek meg a résztvevők a történelem, az agykutatás, a kvantumfizika és a fogyasztói döntések tudományos kérdéseivel.

A programot Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere nyitotta meg a Vigadó épületében. Köszöntőjében kiemelte, hogy a program fontos állomása az intézmények közötti együttműködésnek. – Az együttműködés arra épült, hogy a gyulai diákokra rendkívüli vonzerőt gyakorolt a szegedi egyetem és annak jogelődjei. A mai szabadegyetem rendkívül tartalmas programot kínál. Több olyan előadó is felszólal ma, vagy vesz részt a kerekasztal-beszélgetéseken, akik gyakorlati oldalról is meg tudják közelíteni a különböző tudományos kérdéseket. Ők vagy Gyulához kötődnek, vagy pedig jelenleg is Gyulán élnek, dolgoznak – fogalmazott. Hozzátette, hogy a szerződésben közös szándékként jelölték meg a tehetséges fiatalok és a szakemberek helyben tartását, hogy a diploma megszerzése után a lehető legtöbben térjenek vissza Gyulára.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója Albert Einstein gondolatait idézte: „Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, hogy nincsenek csodák. Vagy pedig abban, hogy a világon minden egy csoda.” A Nobel-díjas tudós gondolatai kapcsán elmondta, hogy egy tudománynépszerűsítő programon a csodát maguk a gyerekek jelentik, akiknek nevelése, oktatása közös felelőssége az intézményeknek. – Kiemelt jelentősége van ebben azoknak a programoknak, ahol a tudományos tartalom és a személyes példaadás kapcsolódik össze, ahol az egykori és jelenlegi tanítványok aktív szereplővé válva fedezhetik fel a megismerés határait. Az elmúlt évben a Szegedi Tudományegyetemmel megkötött együttműködési megállapodás, a megerősített sok évtizedes együttműködés adja mindehhez a biztos és stabil alapokat. A tanév során megvalósult szakmai előadások, workshopok, az egyetemlátogatás mind segíti a fiatal felnőttek tudatos pályaválasztását, életcéljaik megvalósulását – tette hozzá.

Gyula1
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.

Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese azt emelte ki, hogy a magyar egyetemek csak akkor működhetnek jól, ha a közoktatás jól működik, ha kapcsolat van az oktatás különböző szintjei között. – A mai rendezvény hidat képez a gimnázium és az egyetem világa között. Bízom benne, hogy a tudománynépszerűsítő program fontos lépés lesz afelé, hogy minél többen rájöjjenek: tudományos kérdésekkel foglalkozni nem unalmas; ellenkezőleg, ha valaki unatkozni szeretne, ne válasszon tudományos pályát – mondta.

A program plenáris előadását Prof. Dr. Hermann Róbert történész, az MTA doktora tartotta Civil a harctéren – Petőfi mint katona címmel. Előadásában a költő katonai pályafutását mutatta be részletesen, megemlítve szabályszegő magatartását. Megtudtuk, híres költőnk többször összetűzésbe került feletteseivel, sőt, egy alkalommal be is börtönözték. Elviselhetetlen természete miatt szinte mindenkivel összeveszett, egyedül Bem tábornokkal értett szót. A születése és halála kapcsán kialakult bizonytalanságok kapcsán azt is elmondta, hogy nem bizonyítható sem a születése, sem a halála pontos helye, és nagy valószínűséggel soha nem is fogjuk megtudni.

A színvonalas tudományos program délután szekcióülésekkel folytatódott, ahol három tudományterülettel találkozhattak az érdeklődők. Az előadók közt több erkeles és SZTE-s öregdiák is bemutatta tudományos munkáját. A kvantumos és a klasszikus fizika határáról Dr. Hack Szabolcs, az SZTE TTIK Fizika Intézet Elméleti Fizika Tanszék adjunktusa beszélt, majd Dr. Dávid Péter magyar nyelv és irodalom, történelem szakos középiskolai tanár és Kolozsi Zoltán a Békés Vármegyei Központi Kórház klinikai sugárfizikusa beszélgetett vele a témában.

Gyula2
A szekcióüléseken készült képek itt elérhetőek.

Dr. habil. Prónay Szabolcs, az SZTE GTK Üzleti Tudományok Intézetének egyetemi docense azt részletezte, hogy milyen szerepe van az online közösségeknek a fogyasztók döntéseiben. Ezt követően Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és Honti Tamás SZTE-s PhD-hallgató kérdezte a témában.

A női és a férfi agy különbségeit pedig Prof. Dr. Párducz Árpád, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont agykutatója mutatta be, majd Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus, főiskolai docens és Orbán Kata PhD-hallgató beszélgetett vele.

Szöveg és fotó: G.E.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Stricz_Walter_kicsiStricz Walter – ÁJTK, jogász

Hogy miért az SZTE? Egyrészt kézenfekvő választás volt dél-alföldi lakosként, másrészt nagyon jókat hallottam magáról az intézményről is. Úgy gondolom, hogy világszínvonalon is ez egy kiemelkedő egyetem, nagyon jó szakmai képzést nyújt a hallgatóknak. Véleményem szerint, aki a mi egyetemünket választja, az egy piacképes diplomát szerezhet, ezután pedig nagyon jó állásokra pályázhat. Kiemelném saját tapasztalataim alapján, hogy magas szakmai kvalitásokkal rendelkező tanári kar áll a hallgatók rendelkezésére, az oktatók többsége készséggel segít azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek az adott téma, terület iránt.


Toth_Fanni_felveteliTóth Fanni - TTIK, programtervező informatikus

Az SZTE programtervező informatikus szakján igazán minőségi oktatást kapunk. Ami számomra pozitív, hogy tényleg azt kaptam, amire számítottam, amit hirdettek a nyílt napokon is. Ráadásul, ha valaki ügyes a programtervezésben még esélyt is kaphat, hogy a tanszékünkön dolgozzon. Sokan nem is tudják, de duális képzésben is lehet tanulni, ami nagyon sokat segít a gyakorlatias tapasztalatok megszerzésében, és az egyetem után komoly előnyt jelenthet ez a munkaerőpiacon.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.