ESN SZTE

Az Erasmus Student Network Szeged már majdnem két évtizede a nemzetközi hallgatók segítője

Egyre több ország egyre több hallgatója dönt úgy, hogy a legkülönbözőbb ösztöndíjak igénybevételével egy-egy félévre a Szegedi Tudományegyetemet választja. Nem hiába, hiszen az Erasmus Student Network (ESN) Szeged immár több mint két évtizede mindent megtesz azért, hogy a Tisza-parti városba érkező külföldi fiatalok a lehető legtöbb és legizgalmasabb ismeretre, tudásra és élményre tegyenek szert. A szervezetről, amely az ide érkezőket segíti, Kovács-Jerney Leonával, az ESN Szeged koordinátorával, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Képzések irodavezetőjével, valamint Bíró Ivettel, az ESN Szeged elnökével beszélgettünk.

Az Erasmus Student Network Európa egyik legnagyobb, önkéntesekből álló, ifjúsági szervezete. Olyan nemzetközi ifjúsági szervezet, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a külföldre utazó, vagy külföldről érkező hallgatóknak. Az ESN tagjai programokat szerveznek, hogy a külföldről érkező hallgatók könnyebben be tudjanak illeszkedni a helyi életbe, valamint segítséget nyújtanak nekik a felmerülő problémákban is. Ilyen például a tolmácsolás, az adminisztrációs ügyek intézése vagy az orvoshoz való eljutás. Emellett részt vesznek az Erasmus+ és egyéb nemzetközi ösztöndíjak és lehetőségek népszerűsítésében is. A szervezet rendszeresen képzi saját tagjait. Az Erasmus Student Network jelenleg több mint 1000 felsőoktatási intézményben van jelen, több mint 40 országban. A szervezet folyamatosan fejlődik és növekszik, jelenleg körülbelül 14 ezer Erasmus Student Network aktív mentor dolgozik a világban, emellett az ESN-ben több mint 40 ezren tevékenykednek az európai ifjúság jövőjéért.

Az ESN Szeged 2002-ben jött létre, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem fő mentorhálózata, a szervezet koordinációja az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Képzések Irodájának segítségével valósul meg. Az ESN Szeged a külföldi hallgatók segítését tűzte ki célul, melynek során, önkéntes alapon segítik a Szegedre érkező, valamint a Szegedi Tudományegyetemről külföldre utazó diákokat.

ESN SZTE

Egyre több hallgató jön Szegedre.

– Az Erasmus Student Network Szeged csapatát kezdetben egy baráti társaság alkotta, akik segíteni szerettek volna a külföldi hallgatóknak az integrációban. Ezért elkezdték azokat a Szegedre érkező külföldi hallgatókat „mentorálni”, akik Erasmus+ ösztöndíjjal érkeztek a városba. Idővel aztán a szervezet csatlakozott az ESN Hungaryhez, a csapatnak 2017-ben lehetősége nyílt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatókat is szárnyai alá venni, valamint az „Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak” ösztöndíjasait segítik a beilleszkedésben – kezdte gondolatait Dr. Kovács-Jerney Leona, az Erasmus Student Network Szeged koordinátora, aki kiemelte: a „Stipendium Hungaricum” ösztöndíjas hallgatók közel 70 országból, köztük Nigériából, Pakisztánból, Jordániából, Indiából, Vietnámból vagy Mongóliából érkeznek Szegedre. Az ERASMUS+ ösztöndíjas hallgatók pedig számos európai országból jönnek a Tisza-parti városba. Vannak köztük Törökországból, Olaszországból, Spanyolországból, Belgiumból és Németországból érkező fiatalok is.

ESN SZTE

Dr. Kovács-Jerney Leona

Az, hogy a hallgatók átlagosan mennyi időt töltenek Szegeden, attól függ, hogy melyik ösztöndíj keretében érkeznek. Az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók általában egy vagy két félévet töltenek itt, míg az SH-, ÖKF-hallgatók egy teljes képzési időt is eltölthetnek a városban, amely egy félévtől akár tizenkét félévig terjedő időszak is lehet. A Szegedi Tudományegyetemnek mindebből több előnye is származik.

– A Szegedi Tudományegyetem számára a legnagyobb előny, hogy az ESN Szeged munkájának is köszönhetően, fantasztikus nemzetközi közösség alakulhatott ki Szegeden. Emellett hozzájárul ahhoz, hogy az idelátogató külföldi hallgatók csodálatos élménnyel térjenek haza, melynek köszönhetően saját hazájukban is öregbíteni tudják az SZTE hírnevét – mondta a koordinátor.

Dr. Kovács-Jerney Leonával a 2022 decemberében, az egyetemen első alkalommal megrendezett ESN Bálról is beszélgettünk.

– Az ESN Bál régóta dédelgetett álmom volt, amit még ESN-elnökként álmodtam meg, köszönetképpen a külföldi hallgatóknak, akik az SZTE-t választották. Véleményem szerint egy ilyen este örök emlék maradhat, és méltó lezárása lehet a Szegeden töltött hónapoknak. Éppen ezért a bálon egy kis ajándékkal is kedveskedtünk a hallgatóknak, így azt reméljük, hogy valóban azt érezték, hogy Szeged és a Szegedi Tudományegyetem mindig visszavárja őket. A jövőben szeretnénk majd a meghívottak körét tovább bővíteni, hiszen az első alkalom az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatóknak kedveskedett, idén decemberben azonban már egy szélesebb nemzetközi közösséget szeretnénk megszólítani – osztotta meg Kovács-Jerney Leona.

Az ESN Szeged jelenlegi elnöke, Bíró Ivett több mint 70 mentorral segíti a hallgatók életét.

ESN SZTE

Az ESN két szegedi mozgatórugója.

– 2022 augusztusában választottak meg a társaim elnöknek, aminek nagyon örültem. Ezt megelőzően persze igyekeztem minél aktívabb lenni, hogy lássák, komoly céljaim vannak – mesélte Bíró Ivett.

Mint ismertette: az ESN olyan szervezet, amely alapvetően olyan emberekből tevődik össze, akik egyfajta mentorként önként segítenek a külföldi hallgatóknak a különféle ügyintézésben. Ezek a mentorok mindamellett, hogy jótanácsokkal, konkrét segítséggel és útmutatással látják el a Szegedre érkező hallgatókat, meetingeket szerveznek maguknak, ahol tapasztalatot cserélnek, ötletelnek, emellett fenntartanak egy irodát, és egy félévben legalább egy eseményt szerveznek a külföldi diákoknak. Az, hogy egy mentorra hány hallgató jut, attól függ, hogy az adott félévben hány hallgató érkezik Szegedre.

– Én elsősorban most az elnöki pozícióval járó feladatokat látom el, többek között koordinálom a csapatot; megtartom a heti meetingjeinket; folyamatosan egyeztetek a Boarddal (vagyis a két alelnökünkkel); valamint válaszolok az e-mailekre és más felületeken érkező kérdésekre. A feladataim közé tartozik továbbá, hogy tartsam a kapcsolatot a többi szekcióval és a magyarországi vezetőséggel; emellett figyelemmel követem az eseményeink szervezését és lebonyolítását. Ezen felül ott segítek, ahol tudok – mondta az ESN Szeged elnöke.

ESN SZTE

Bíró Ivett

Zárásként elmesélte azt is, hogy melyek azok a leggyakoribb problémák, kérdések, ügyek, amelyekben a Szegedre érkezők segítséget kérnek tőlük.

– A külföldi hallgatók általában lakhatási és egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdésekkel keresnek fel bennünket. Emellett különböző szerződések aláírásában és ellenőrzésében szoktunk még a segítségükre lenni. Gondoskodunk arról is, hogy ne unatkozzanak, hiszen azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat nálunk. Éppen ezért a szemeszter folyamán számtalan szórakoztató eseményt szervezünk a számukra, legyen szó "bulisabb" rendezvényről, például karaoke, kocsmatúra, vagy "nyugisabbról", ilyen a Cards&Chill night vagy az International Bingo, emellett kiemelném a Jam Session jótékonysági eseményünket is, amellyel már több alkalommal elnyertük az ESN Hungary különdíját – ismertette Bíró Ivett.

Pósa Tamara

Borítókép: Az Erasmus Student Network Szeged már majdnem két évtizede a nemzetközi hallgatók segítője.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


barta-eszterBarta Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

A továbbtanulásnál egyértelmű volt, hogy az SZTE-t jelölöm meg, Szeged szépségével és az egyetem jó hírnevével nem tudja felvenni a versenyt más intézmény. Életem egyik legjobb választásának tartom a GTK-t. A képzés lendületes és fiatalos, az oktatók nyitottak és segítőkészek. Pezsgő élet vár itt a hallgatókra, együtt élvezhetjük fiatalságunk legszebb napjait.




meszaros-adriannaMészáros Adrianna – GTK: kereskedelem és marketing

Vajdasági vagyok, azért is szeretem Szegedet, mert sok mindenben hasonlít Szabadkára. Ismerősöktől rengeteg jót hallottam már az egyetemről, amit most saját bőrömön is tapasztalok. A kar számos ösztöndíjjal támogatja a legtehetségesebb diákokat és lehetőséget biztosít a gyakorlatszerzésre is. Kedvencem a kari sportnap, mert itt nemcsak mozoghatok, de a csapatjátékok segítenek a beilleszkedésben is.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.