diakhitel

Diákhitel újdonságok 2020. május 1-től

Május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Az új termék a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1 200 000 forintos összegben lesz elérhető. A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitel megszüntetésre kerül. A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.


A jogszabálymódosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló többszázezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350 000 forint értékben, továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.


Külön döntést hozott a Kormány a szabadfelhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70 000 forintos keretének 150 000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1 500 000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabadfelhasználású diákhitelt igényelhetnek.


Az új szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz termék egyaránt szolgálja majd a felsőoktatási hallgatók és a felnőttképzés kiemelt területein tanulók finanszírozását azzal, hogy az érintetteknek 1 év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető, költség és díjmentes hitellehetőséget biztosít. A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, illetve a felnőttképzés esetén 18. évüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott területen. Az új terméket igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül.



  • Május 1-től december 31-ig bevezetik a Diákhitel Plusz-t, ami kamatmentes, szabad felhasználású hitel
  • A Diákhitel Plusz által felvehető összeg: felsőoktatási hallgatóknak max. 500 000 Ft, a meghatározott felnőttképzésben résztvevők számára maximum 1.200.000 Ft
  • A Nyelvtanulási Diákhitelt megszűntetik, a már felvett Nyelvtanulási Diákhitel május 1-től szintén kamatmentes lesz
  • Május 1-től a felsőoktatásban tanulók az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhetik a Diákhitel1-et, akár 350 000 Ft értékben
  • A Diákhitel1 igénylési és keretemelési határideje: június 15. és december 31.
  • 2020. augusztus 15-től a Diákhitel1 havi maximális kerete 150 000 Ft lesz (korábban 70 000 Ft volt), így évente akár 1 500 000 Ft kedvező kamatozású, szabadfelhasználású hitelt igényelhetnek a diákok
  • A Diákhitel Plusz 1 év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető, költség és díjmentes hitellehetőséget biztosít
  • A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, felnőttképzés esetén pedig 18. életévüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb hallgatók vehetik igénybe.
  • A Diákhitel Pluszt igénylők is jogosultak a családtámogatásra (a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül)

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Balog_AnnaBalog Anna – BTK, magyar

Abban biztos voltam, hogy magyar szakra szeretnék jelentkezni, de sokáig nem tudtam, melyik egyetemre. Eredetileg úgy terveztem, hogy elmegyek az SZTE és az ELTE nyílt napjára. Végül az ELTE-jére el sem mentem, mert mire hazaértem Szegedről, már döntöttem. Annyira megtetszett a környezet, a hangulat, az emberek, hogy rögtön tudtam: nekem ott a helyem. Azóta sem bántam meg ezt a döntésemet.


Hegedus_AgnesHegedűs Ági - BTK, anglisztika

Azért választottam Szegedet, mert nagyon szeretem ezt a várost, jó érzés itt leni. A BTK-t azért ajánlom másoknak, mert nagyon rendesek és segítőkészek a tanárok, jó velük megismerkedni, s itt van mellette a gyönyörű TIK, ahol nyugodtan lehet tanulni. Sokat kell ugyan tanulni, főleg egy gimnázium után, de szívesen ajánlom a kart mindenkinek.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.