weboldal_nyito_facebok_insta_miert_szte_Sport_SZTE_WEB

Sport, fesztivál, kulturális programok – Szegeden jó egyetemistának lenni

A Szegedi Tudományegyetemen jól megfér egymás mellett a tanulás, a sport és a szórakozás. Az SZTE sokféleképpen támogatja hallgatóit, akik 300 meghirdetett sportkurzusból, több mint 30 sportágból válogathatnak. Kedvezményes belépőket, bérletet válthatnak színházba, sportmeccsekre, fesztiválokra, és egész évben számos fesztivál várja őket.


A Szegedi Tudományegyetem hallgatói szerencsések, hiszen olyan városban élnek, ahol számos sportlétesítmény működik. Az SZTE Sportközpontban hallgatóink minden félévben 300 meghirdetett kurzusból és több mint 30 sportágból választhatnak. A vívás, az aerobik, az úszás, a tenisz, a jóga, az intim torna, a tánc, a vitorlázás is a felvehető kurzusok közé tartozik, az extrém sportok szerelmesei pedig a falmászás, a búvárkodás vagy a siklóernyőzés szépségeit is élvezhetik. Számos kar rendez házi bajnokságokat is több sportágban: kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, röplabda. A sportközpont szomszédságában található Topolya sori sportcsarnok tornatermei, füves labdarúgó pályája és 300 méteres atlétikai pályája elsősorban a testnevelés, az edző és rekreációs szakos hallgatók képzését szolgálja. Az egyetemnek van sárkányhajó csapata is. Szegeden most épült az új uszoda, így a wellness fürdő, a török fürdő és a sportuszoda mellett ez lesz a város negyedik „vizes” sportlétesítménye. A város számos pontján alakítottak ki az elmúlt években kültéri fitness parkot és egyre bővül a rekortán pályák száma. A futást kedvelők számos amatőr versenybe is benevezhetnek Szegeden és környékén: a városban rendeznek maraton- és félmaraton futóversenyt is. A kerékpározás szerelmesei városnéző vagy túrakirándulásokon vehetnek részt. A városban repülőtér is működik, ahol vitorlázó repülni és ejtőernyőzni is lehet. Az SZTE ösztöndíjjal is támogatja tehetséges sportolóit: a „Jó tanuló, jó sportoló” pályázat például az egyetem nevét viselő egyesületben, szakosztályban sportoló, játéklehetőséget kapott, tanulmányaikat jó eredménnyel folytató hallgatókat támogatja.

A sportos életmódhoz motivációt adhat az egyetem által nyújtott számos kedvezmény: az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és az SZTE Sportközpont támogatásával kedvezményes diákjegy váltható az Anna fürdőbe és a Napfényfürdő Aquapolisba – utóbbiban nemcsak úszni, hanem szaunázni is lehet és a fitnesztermet is használhatják az SZTE-sek. Az SZTE EHÖK Fitnesz Klub termében kedvezményes havi diákbérlettel az órarendi edzések és a konditerem is igénybe vehető. Kedvezményesen használhatják a hallgatók a városi műjégpályát is. Számos sportesemény is kedvező áron várja a Szegedre kerülő egyetemistákat. A Pick Szeged kézilabdásainak meccseire egy külön szektornyi bérlet áll az egyetemisták rendelkezésére, de SZTE-s diákigazolvánnyal kedvezményesen látogathatók a város vízi központjában rendezendő rangos kajak-kenu és evezősversenyek is.

Szeged a fesztiválok és a kultúra városa: a Szegedi Tudományegyetem által megrendezett őszi és tavaszi kulturális fesztiválon több száz helyszínen több száz program várja az érdeklődőket: irodalmi estek, komolyzenei és popkoncertek, kiállítások, konferenciák. A REÖK (Regionális Összművészeti Kulturális Központ), a Szegedi Vadaspark, az egyetemisták számára kedvezményes belépővel látogatható SZTE Füvészkert remek helyek a feltöltődésre, kikapcsolódásra. Izgalmas kiállítások színtere a Móra Ferenc Múzeum, a Vármúzeum, a Fekete-ház, a Kass János nevét viselő galéria. Szegeden három mozi és a Szegedi Nemzeti Színház két játszóhelye várja a közönséget. A MASZK Egyesület a Régi Zsinagóga szakrális terében tavaszi, nyári és őszi fesztiváljain látja vendégül a hazai és a külföldi független alkotókat. Nem véletlen, hogy Szeged egyike Európa 168 kulturális és kreatív városának, hiszen az év 10 hónapjában kulturális rendezvények, fesztiválok érik egymást. A Szeged-napi ünnepségsorozat és Hídi vásár, a Borfesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Nemzetközi Halászlé Fesztivál, a Pálinkafesztivál, a számos gasztronómiai rendezvény, valamint a nyárzáró Szegedi Ifjúsági Napok nemcsak a turistáknak vonzó, hanem az itt élőknek is mind remek lehetőség a kikapcsolódásra.

S bár a járvány miatt a lehetőségek most még korlátozottak, bízunk benne, hogy szeptemberben már újra a lüktető, zsongó, barátságos Szeged várja az egyetem hallgatóit.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Major_AttilaMajor Attila - ZMK, magánének

Azért jöttem erre a szakra, mert itt olyan tanárok tanítanak, akiket nagyra tartok. Maga a szak a tanszékvezető, Temesi Mária tanárnő miatt vonzó, hiszen sok lehetőséget kínál arra, hogy elsősként operában szerepelhessek, ez pedig kezdőként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. A ZMK-n a tanár-diák kapcsolat nagyon szoros, hiszen ez a pálya nagyon tanárfüggő. Én itt megtaláltam Andrejcsik István operaénekes személyében azt a mestert, akivel a legtöbbet tudtam eddig fejlődni.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.