2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Hangsúly
Korszerűsítik a kollégiumokat
A Szegedi Tudományegyetem kollégiumainak régi és leendő lakói egyre gyakrabban találkozhatnak a folyosókon köpenyes, szerszámokat cipelő mesteremberekkel. Folyamatos felújítási munkálatok zajlanak az egyetem diákszállásain. Badó Attilát, az SZTE hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettesét kérdeztük a munkálatok előzményeiről, a finanszírozás módjáról.
– Az idén százmillió forintos központi pénzből fedeztük a felújításokat – nyilatkozta lapunknak a rektorhelyettes. – Két éve vezettük be azt a rendszert, hogy szabályozott keretek között a lakhatási támogatás maradványát kollégiumi felújításokra költjük. Emellett a kari kollégiumoknál a karok is tudnak segíteni. Most már a kollégiumok saját bevételéről sem szabad megfeledkezni, hiszen az intézmények egyre hatékonyabban gazdálkodnak. Úgyhogy, ha ezeket az anyagi forrásokat is beleszámoljuk, akkor a százmilliónál valamivel nagyobb összegből tudjuk fedezni a korszerűsítéseket – mondta Badó Attila, aki az elbírálással kapcsolatban hozzáfűzte, hogy a pénzek elosztására, és a felújítások irányítására egy bizottságot jelöltek ki. A rektorhelyettes ezt egy szűkebb létszámra csökkentette, melynek tagjai a kollégiumi bizottság titkára, egy-két kollégiumigazgató, a műszaki osztály szakemberei és a karközi kollégiumi bizottság elnöke. Ehhez a bizottsághoz lehetett a pályázatokat benyújtani, és ez a szervezet döntötte és dönti el, mely szállások élveznek elsőbbséget a korszerűsítési munkálatok során. 
 
A Szegedi Tudományegyetem kollégiumainak férőhelyei (becslés)
Eötvös Loránd Kollégium 60
Herman Ottó Kollégium 330
Károlyi Mihály Kollégium 800
Móra Ferenc Kollégium 380
Öthalmi Diáklakások 240
ÁOK Apáthy István Kollégium 216
ÁOK id. Jancsó Miklós Kollégium 238
EFK Béke Utcai Kollégium 132
EFK Madzsar József Kollégium 135
GYTK Semmelweis Ignác Kollégium 200
JGYTFK Teleki Blanka Kollégium 416
MFK Kari Kollégium 300
SZÉF Kari Kollégium 300
Összesen:  kb. 3747
 
– Idén úgy osztottuk fel a központi pénzt, hogy hatvan százalék visszakerült arra a karra, ahol megtermelték, tehát ahol a lakhatási támogatás megmaradt, és ők ezt a saját kollégiumukra költhetik – mondta a Badó Attila. – Negyven százalék egyik feléből csináltunk egy akadálymentesítési programot, a másikból egy központi felújítási alapot hoztunk létre. Így áll össze ez a százmillió forint. Húszmillió az akadálymentesítésre, nyolcvanmillió az egyéb felújításokra.
Az akadálymentesítésre a Károlyi kollégiumot választották ki. Ezenkívül a Juhász Gyula kollégiuma nyert pályázatot, melynek összegét ebből a központi keretből egészítették ki. Ebből is látszik, hogy a rekonstrukciókra nem csak a központi keret pénzét használják az intézmények. Egyébiránt érdekes kérdés, hogy ha a feljárókat a mozgáskorlátozottaknak is használhatóvá teszik, nem kellene-e az odavezető járdaszegélyt is járhatóvá tenni? De ez már az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Badó Attila ígérete szerint majd jelezni fogja a problémát az illetékeseknek.
A konkrét beruházásokkal kapcsolatban a rektorhelyettes elmondta, hogy a már említett akadálymentesítésen kívül a Károlyiban az ablakokat is lecserélték, több lakóhelységben linóleum és mozaikpadlót újítottak fel. A Mórában és a Hermanban a szellőztetést renoválták. Az Ötthalmi Diáklakások tetőszigetelését is korszerűsítették. Figyelemre méltó, hogy azokban a kollégiumokban, ahol a szigeteléssel kapcsolatos korszerűsítést végezték, mérhetően csökkent a rezsiköltség is.
Végezetül megkérdeztük, hogy az egyre növekvő lakásvásárlások idejében, illetve a kedvező albérleti feltételek mellett érezhető-e csökkenés a kollégiumi igényléseknél. A rektorhelyettes szerint egyáltalán nem, sőt az orvostanhallgatóknak nemrég még alig bírták eladni a kollégiumi helyeket, a korszerűsítés után viszont már az egészet betöltötték, ebből a példából is látszik, hogy ha igényesebb a szolgáltatás, akkor már érzékelhetően növekszik az érdeklődés is. A diákok szociális helyzete, illetve az egyre kedvezőbb feltételek, a komfort, a kedvező ár mindig is igényt támaszt majd a kollégiumokra.
D. Cs.
Bezár