2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2005  --  14. szám - 2005 szeptember 26.  --  Kultúra
Jó öreg JATE Klub
„Azért vagyunk, hogy a hallgatókat segítsük – ha olyanra kérnek bennünket, ami a kultúrához közel áll, és a hallgatókért van, annak állunk elébe” – mondta Csaba Levente, a JATE Klub új vezetője.
 
A Szegedre érkező ifjú hallgatók számára az első helyek egyike, amit megmutatnak, a JATE Klub. Az elkövetkező néhány évben ezen a helyen némelyeket nagyobb gyakorisággal lehet majd megtalálni, mint a kollégiumukban, mások csak alkalmanként látogatnak ide, de talán nincs olyan, aki az egyetemi évei alatt soha nem fordult volna meg itt. A nyáron megváltozott a hely kívül-belül, új vezetője, Csaba Levente mutatta be lapunknak a tartalmat és a formát.
 
A JATE Klub ugyanúgy JATE Klub marad, mint eddig. Fotó: Segesvári Csaba
 
Milyen szervezeti változás történt?
– Korábban az Universitas Szeged Kht. üzemeltetése alá tartozott a büfé, jelenleg pedig már az egész klubot egy egységként kezeli. Így a programszervezéstől a vendégek kiszolgálásán át a jegyárusításig mindent mi csinálunk.  Majd a klub vezetésének élére az Egyetemi Tanács jóváhagyásával kineveztek engem. A nyár elég hosszú volt, mert sok dolgot meg kellett változtatnunk a helyen. Egyrészt a külcsín látható: kifestettük a klub, teljesen új az alap- és a designfestés, valamint négy darab klímát szereltettünk be a nagyterembe, így kellemesebben lehet esténként táncolni. A büfébe mosogatógépet tettünk, így üvegpoharas rendszerrel szolgálhatjuk ki a vendégeket, illetve a büfében a linóleumot is ki kellett cserélni, hiszen annyira felkopott, hogy kilátszott alóla a járólap. Sajnos, a fiatalok már az első nap összefirkálták a falat, de a dekorosok még tudtak rá festeni, így most nem látszik.
–  A folyosó plafonjának dekoratív csőrendszere viszont maradt.
– Igen, ez eddig is ilyen volt. Sajnos, ide nem efféle rendszer kellene már. Egyszerűbb lenne az egész szellőzőrendszert leszerelni, és klimatizálni a klubot, mint ezt szépítgetni, de egy ekkora átalakítás nagyságrendekkel meghaladja a lehetőségeinket. A szükségességét a nagyterem igazolja, ahol teljesen kulturált lett a levegő azzal, hogy bekerült a klíma, pedig ott ugrálnak, táncolnak, a folyosón azonban áll a füst. A büfébe tudtunk levegőbefúvókat rakni, hogy a füsttel valamennyire meg tudjunk birkózni. Tűzrendészeti szempontból megfelel minden előírásnak a hely, de azért sem lehet a folyosó csöveit eltakarni, mert ha gipszkartont rakunk oda, akkor azt olyan könnyen el lehetne érni, hogy nem sokáig maradna egyben, valami lazább, a levegőt áteresztő anyag pedig gyúlékony.
Azzal, hogy az Universitas Kht. alá tartozik a JATE Klub is, javult valamenynyit a programok finanszírozási lehetősége?
– Ugyanúgy sokat pályázunk most is, mint eddig, de egyszerűbb lett azt tekintve, hogy mikor milyen eseményt támogassunk, milyen akciók legyenek. Ez valamennyire a koncertek finanszírozását is segíti, de ennek köszönhetően csütörtökönként ingyenesek a rendezvények a gólyáknak. Azzal, hogy helyre tettük a klubot, az árak nem emelkedtek, hanem az akciókkal ki is toltuk a kedvezményt, hogy megérje lejönni ide.
Tartalmilag mennyire változik a klub?
– Arra odafigyeltünk, hogy egy kellemesebb hangulatú, vidámabb színekkel teli klubot hozzunk létre, mert eddig nagyon sötét volt. A mai világban örülünk, ha mosolyoghatunk, és szerintem egy színesebb és világosabb helyen a vendégek is jobban érzik magukat. Mióta megnyitottunk, a látogatottságunk is jó, nem veszem észre, hogy ezért nem jönnének a hallgatók.
Változnak a hagyományos programok?
– A JATE Klub ugyanúgy JATE Klub marad, mint eddig. Több mint harminc évet nem fogunk a hátunk mögé dobni – fontos, hogy legyen sok koncert, ebben most a PANKKK sokat segít nekünk is. Mi eddig is hívtunk amatőr zenekarokat, így bennünket annyiban érint a program, hogy támogatást kapunk a koncertekért. A fellépő zenekarok díjának ötven százalékát, de maximum százezer forintot, megkapjuk támogatásként, hogy segíthessünk a zenei élet „felvirágoztatásában”. Más kérdés, hogy emiatt a zenekarok emelik az áraikat. Folyamatosan változunk kell az aktuális zenei divattal együtt, de vannak olyan együttesek, mint a Quimby vagy a Korai Öröm, amiket várnak és elvárnak, mert megszokták az egyetemisták, hogy itt hallhatják őket. De a stiláris spektrum széles: volt Kistehén Tánczenekar, lesz Belga, Ladánybene 27. Maga a profil nem változik – már ez elmúlt három hétben is volt sok neves zenekar, mint a Pál Utcai Fiúk vagy a Heaven Street 7, a jegyárakból amennyit tudtunk, vissza is vettünk, a kari bulik ugyanúgy megmaradtak.
A klub mennyiben vállal egyetemi szolgáltató funkciókat?
– Segítünk az ilyen kérdésekben: például van itt társastánctanfolyam testnevelés óra keretében – az ilyen programoktól sem terembérletet, sem mást nem kérünk, természetesen. A kistermet ki szoktuk adni olyan alkalmakra, mint amilyenek a külföldi diákok ismerkedési estjei, amikor nemcsak egymással, hanem a különböző kultúrákkal, zenékkel, ételekkel is megbarátkozhatnak az egyetemisták. Azért vagyunk, hogy a hallgatókat segítsük – ha olyanra kérnek bennünket, ami a kultúrához közel áll, és a hallgatókért van, annak állunk elébe.
A JATE Klub a bulikról ismert. De mennyire van itt helye a felolvasóesteknek vagy a színháznak?
– Ilyenek ugyanúgy elő fognak fordulni, mint eddig. Keddenként kicsit rövidített a nyitva tartásunk, olyankor táncház van, illetve most az Őszi Kulturális Fesztivál keretében jön hozzánk számos színvonalas produkció. Ezek talán kicsit hamarabb kezdődnek, kicsit távolabb vannak a bulizástól, de teljesen működőképesek.
Ha valaki saját maga szeretne egy estet rendezni – felolvasni a verseit vagy bemutatkozni a zenekarával, milyen keretek között van rá lehetősége?
– Működhet, de vannak kötött napjaink, hiszen egy koncertet hónapokkal előtte leszervezünk, akkora nem tudjuk rakni az adott rendezvényt. Természetesen ismernünk kell azt a produkciót, amivel ki akar állni az illető, nem árt, ha olyan ez a program, ami nagyobb közönséget vonz, mert nem hiszem, hogy akár az előadónak is jó lenne, ha öten ténferegnének a teremben rajta kívül. De szívesen segítünk, hogy itt be lehessen mutatkozni.
Pölös Zsófia
Bezár