2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2005  --  4. szám - 2005 március 7.  --  Sport
EGYETEMI KOSÁRBAJNOKSÁG. A tavaszi félév kezdetével a karok közötti kosárlabda bajnokság folyamán ismét történtek változások, melyek még mindig a hely- és alkalombiztosító sportközpont vezetői és a sportolni kívánó hallgatók közötti kompromisszumkeresésről híresek. Az új szabályok szerint, január elsejétől az edzeni kívánó csapatoknak térítési díjat kell fizetniük a Hattyas sori tornaterem bérléséért, mely váratlanul érintette a bajnokságban résztvevő hallgatókat. A frissen adódó probléma megoldására a karok a Hallgatói Önkormányzathoz fordultak, hogy döntsék el, tudják-e finanszírozni a heti rendszerességgel zajló edzéseket. A jelenlegi - nem végleges - álláspont szerint, a kari csapatok költségeit téríteni fogja a HÖK. Végleges megoldás híján a hallgatóknak egyelőre biztosan a saját zsebükbe kell nyúlniuk, ám ha a HÖK fizet, akkor a már lezajlott edzéseket is támogatja. A csapatok folytatták a vizsgaidőszak miatt félbehagyott bajnokságukat az alapszakaszbeli körmérkőzésekkel, március végén pedig a rájátszás veszi kezdetét. A két héttel ezelőtti forduló során az AJTK és az ÁOK női csapata mérkőzött meg egymással, mely 49-44-es eredménnyel, az orvosok győzelmével zárult. A két kar férfi válogatottja szorosabb meccset játszott, melyből a végén egy ponttal a jogászok kerültek ki győztesen. A kiélezett, színvonalas mérkőzés végeredménye, 57-56 lett. Március 2-án két-két férfi csapat nézett szembe egymással, a BTK válogatottja 54-34-es győzelmet aratott a SZÉF ellen, majd a TTK-GTK mérkőzés 67-47-es eredménnyel zárult. Március 9-ére ÁJTK-SZÉF és AJTK-TTK meccsek szerepelnek az előzetesben. A csapatok minél több látogatót várnak a Topolya sori tornaterem lelátójára.
 
KARNYÚJTÁSNYIRA AZ EXTRALIGA. A Floratom Szeged NB I/A csoportos asztalitenisz együttese tovább folytatta pontvesztés nélküli menetelését. Az idény legfontosabb mérkőzésének számon tartott találkozót megelőzően több felkészülési mérkőzést vívtak Tóth Tibor edző fiai, így például a szerb első osztályú Szabadka ellenében. A felkészülést jól szolgálta a csapatmeccsek mellett az egyéni ranglistaversenyen való részvétel is. A szegedi gárda legnagyobb riválisa, az egykori válogatott játékosokkal felálló Tatabánya 13-5-ös legyőzésével megerősítette első helyét a táblázaton. Az egykori BEK-győztes, Európa-bajnok Kriston ugyan elszenvedte idénybeli második vereségét, három mérkőzést nyert, de helyébe tudott lépni a végig magabiztosan játszó Bohács, aki négy győzelmével járult hozzá a fölényes sikerhez. Lukács és Szollár is kétszer győzött, ráadásul mindkét páros: a Kriston-Bohács, Lukács-Szollár duó is diadalmaskodott. A szegedi csapat egy pillanatra sem hagyta reménykedni vendéglátóját, hiszen 2-0 után állandósult, majd nőtt a párosok által kialakított különbség. A tizedik győzelem elérése után egyértelművé vált a szegedi győzelem! Öt fordulóval a bajnokság befejezése előtt öt ponttal vezetnek a szegediek a második helyezett Tatabánya, hét ponttal a harmadik Zsámbék előtt. Így óriási lehetőség nyílt a Floratom Szeged asztalitenisz csapata előtt, hogy több mint egy évtized után újra a legmagasabb osztályban, az Extraligában szerepeljenek a szegedi pingpongosok.
 
KÖNNYŰ PICK-SIKER. A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata az ötödik helyen álló Pestszentlőrinc Elektromos gárdáját fogadta az NB. I. tizenhetedik fordulójában. Volt miért törleszteniük Bajuszéknak, hiszen a fővárosban óriási meglepetésre megosztoztak a pontokon a csapatok. Az őszi idényben lejátszott találkozón még a Pick örülhetett a „pontos hazaérkezésnek”, mert többgólos hátrányt dolgoztak le akkor Mezeiék. Valószínűsíthetően a Veszprém BL-negyeddöntője televíziós közvetítésének köszönhetően foghíjas ház várta a csapatokat, pedig milyen kevésen múlt, hogy a Pick is Európa-hírű riválist fogadjon a hétvégén!
Harcosan, nagy akarással kezdett a vendéggárda, próbáltak újabb bravúrt bemutatni a Pick ellen. Az azért tudva lévő, hogy a nagy rivális Veszprém kivételével az utóbbi években nem sok babér termett Szegeden nemhogy a magyar, hanem Európa élcsapatainak sem. A papírforma beigazolódott, 35-23-ra nyertek Kovács Péter tanítványai, de a mérkőzés nagy része nem volt sétagalopp.
Berta vezérletével fokozatosan húzott el a vendéglátó, a huszonötödik percben már hét gól volt a hazaiak előnye. A szünet előtt négyperces rövidzárlat következett, melyet kihasznált a Tromos, három gólra apadt a jelentős előny. 15-12-vel vonulhattak pihenőre a csapatok. Az edző szünetbeli dorgálásának egy ideig nem volt eredménye, a negyvenhetedik percben is csak három találattal húzott a Szeged. A záró tízpercre kipukkadt a fiatalokból álló PLER. A végül kilenc gólig jutó Laluska, valamint a hétgólos Ilyés vezérletével összeszedte magát a Pick, és magabiztos, tizenkét gólos győzelmet aratott lelkes riválisa felett. A Szeged továbbra is második, hátránya három pont a Veszprémmel szemben.
 
BÚCSÚ KETTŐS VERESÉGGEL. A FIBA Európa-kupában egyedüliként versenyben lévő magyar alakulat, a Szeviép Szeged az izraeli Ramat Hasharon gárdáját látta vendégül a negyeddöntő visszavágóján. Az eddigi bravúros szereplés – az Újhelyi-lányok a szegedi kosárlabdázás legnagyobb sikerét érték el a legjobb nyolc közé jutással – éltette a reményt az újszegedi sportcsarnokba kilátogató publikumban. Az összes szimpatizáns tisztában volt a feladat nehézségével: jelesül huszonnégy pontos hátrányt kell ledolgozniuk Mészároséknak!
Küzdött, hajtott a Szeviép becsülettel, de a Ramat Szegeden is győzött 73-70 arányban. A hazaiak legjobbja, végül a 24 pontig jutó szerb válogatott center, Ajanovics vezetésével jól kezdett a vendéglátó, mégis a két amerikaival megerősített vendégek zárták vezetéssel az első negyedet. A második játékrészben parádézott a sérülten is kiválóan küzdő Kajdacsi vezérletével a Szeged. Hétpontos előnnyel térhettek pihenőre Djelmisék, és már „csak" tizenhét pont maradt a Ramat előnye. A harmadik játékrész végül mindenről döntött. Köszönhetően az ezúttal vendégként érkező, egykor szegedi színekben pályára lépő válogatott Ujhelyi Petrának, fordított, majd elhúzott a horvát, lengyel, exszovjet kiválóságokkal megerősített kirakatcsapat. A záró játékrészre még összekapta magát a Szeviép, esély is volt arra, hogy győzelemmel búcsúzzon Európától a gárda. Végül a nagyobb tudás döntött az izraeliek javára, megérdemelten  jutottak be kettős győzelemmel a Final Fourba.
L. L., N.A.G.

BTK2_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • SZTE Lépjük meg! kihívás
    április 08. - június 08.
  • GTK25 - Plakátkiállítás
    május 14. - június 10.
  • A tudás titkos kertje – válogatás muzeális értékű botanikai könyvekből – kiállítás
    május 16. - június 28.
  • Vizsgaidőszak a 2023/2024-2. félévben
    május 21. - június 29.
  • Vizsgaidőszak záróvizsgázó hallgatók számára
    május 21. - június 10.

Gyorslinkek

Bezár