2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2006  --  5. szám - 2006. március 6.  --  Fókusz
Bizalom a folytatáshoz
Február 27-ei ülésén 35 igen szavazattal, két tartózkodás mellett négy esztendőre Szabó Gábort, az SZTE Élelmiszeripari Főiskolai Karának professzorát választotta rektorrá az Egyetemi Tanács. Az újraválasztott egyetemi vezető a megkezdett munka folytatását  ígérte, az iránta megnyilvánuló bizalmat pedig a rektorhelyettesi csapat és a háttérben dolgozók munkájának elismeréseként értékelte. Az Egyetemi Tanácsként utolsó alkalommal összeülő testület döntött a Gazdasági Tanács tagjairól is, akik első ülésükön Szabó Gábort választották elnökükké.
Február 27-én utolsó alkalommal ült össze a Szegedi Tudományegyetem Tanácsa, mivel a március 1-jén hatályba lépett új felsőoktatási törvény értelmében – egyelőre azonos összetétellel – Szenátusként folytatja tevékenységét. Az egyetem vezető testülete ülésén meghallgatta a rektori posztra egyedüliként pályázó Szabó Gábor rövid programismertetőjét. Az Élelmiszeripari Főiskolai Kar professzora elmondta, a következő rektori ciklusban az egyetem kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást. Az intézményben minden lehetőség adott a legtehetségesebb hallgatók kiválasztására, akiknek saját életpályamodellt mutathat az SZTE. 
 
 
Lonovics János centrumelnök (jobbról) elsőként gratulált az újraválasztott rektornak. Fotó: Segesvári Csaba
 
„Akik a Szegedi Tudományegyetemet választják, biztos, hogy a tehetséggondozás hálójába kerülnek” – hangsúlyozta a rektor. Az intézmény célja az, hogy a legtehetségesebbek Szegeden maradjanak, és bekapcsolódjanak a felnövekvő generációk oktatásába. Szabó Gábor elmondta, szeretné elérni, hogy a hétezer főt foglalkoztató SZTE a régió legnagyobb munkahelyéből a térség legjobb munkahelyévé váljon, s az egyetem megőrizze munkahelymegtartó-képességét.
A kutatás-fejlesztés továbbra is központi kérdés az egyetem életében. Az elmúlt esztendőben több mint hárommilliárd forintot fordított erre a célra az SZTE; amely a 2004-es összeg duplája volt. Az egyetem 15-16 milliárd forintos állami támogatásához viszonyítva a kutatás-fejlesztési ráfordítások aránya igen jelentős. A közeljövő legfontosabb feladatának az intézményben jelenleg működő nyolc tudásközpont mellett egy kilencedik, info-kognítiv tudásközpont megalapítását nevezte a rektor, amely az élettan, pszichológia, lingvisztika és az informatika határterületein folyó kutatásokat fogná össze. A programismertetést követően a 41 tagú Egyetemi Tanácsból (ET) 38-an vettek részt a szavazáson. Egy érvénytelen voks érkezett, két tartózkodás mellett pedig 35-en támogatták Szabó Gábor újraválasztását.
Az ET döntött az intézmény Gazdasági Tanácsának delegáltjairól is: a tanácsadó testület tagja lett Dervarics Attila, az SZTE Társadalmi Tanácsának elnöke, a Démász Rt. korábbi elnök-vezérigazgatója, Rácz Béla professzor, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Vécsei László akadémikus, az egyetem Neurológiai Klinikájának vezetője. A hallgatók a testületbe Mák Balázst, az EHÖK korábbi vezetőjét delegálták. A tanácsadó testület első ülésén Szabó Gábort választotta elnökké.

DVETT_20060504004_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • SZTE Lépjük meg! kihívás
    április 08. - június 08.
  • GTK25 - Plakátkiállítás
    május 14. - június 10.
  • A tudás titkos kertje – válogatás muzeális értékű botanikai könyvekből – kiállítás
    május 16. - június 28.
  • Vizsgaidőszak a 2023/2024-2. félévben
    május 21. - június 29.
  • Vizsgaidőszak záróvizsgázó hallgatók számára
    május 21. - június 10.

Gyorslinkek

Bezár