SZTE BTK 2023. szeptember

2023. szeptember 26.

Az SZTE BTK – hagyományainak megfelelően – díszoklevelet adományozott a 65, 60 és 50 éve végzett bölcsészkari hallgatóknak. A szeptember 16-i eseményen, amelynek a történelmileg is jelentős Auditorium Maximum adott helyet, negyvenöten vették át díszoklevelüket családtagjaik, barátaik körében.

2023. szeptember 26.

A Szegedi Tudományegyetem felkerült a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló új rangsorára. Az idén először összeállított listán Közép-Európában a 11., Európában a 242. helyen végzett az SZTE. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi egyetem között végzett.

2023. szeptember 25.

Építészet, gasztronómia, képzőművészet, művészetterápia – csak néhány terület, amelynek képviselői érdekes programkavalkáddal készülnek a Szeged Design Week alkalmából 2023. október 5-15. között. Szeged partnervárosként pályázta meg a lehetőséget a Budapest Design Week regionális helyszíneként Dr. Váraljai Anna művészettörténész, a SZTE BTK adjunktusa, valamint a design-és művészetmendzsment mesterszak hallgatói, Kőrösi Kíra és Nagy Petra kezdeményezésére. A sikeres pályázat nyomán idén először rendezik meg városunkban a kreatív mustrát.

2023. szeptember 19.

Irodalmi és fotópályázatot hirdet az SZTE BTK a VII. Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvénye alkalmából, amelyet a kar október 18-19-én rendez meg a Café Radnótiban. A rendezvényen nyolc beszélgetésen és két esti rendezvényen vehetnek részt a hallgatók – a teljes program ide kattintva elérhető. A kapcsolódó irodalmi pályázatra a BTK-s hallgatók, míg a fotópályázatra a kari hallgatók, oktatók és dolgozók pályamunkáit is várjuk.

2023. szeptember 19.

A már többéves hagyományra visszatekintő rendezvényen két nap alatt nyolc könyvkiadó mutatkozik be egy-egy kötettel: az eseménnyel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egy bölcsészkar nem létezhet könyvkiadók nélkül, hiszen oktatóink, hallgatóink egyszerre könyvek szerzői, olvasói, értelmezői. Lesz szó szépirodalomról és szaktudományról, változó könyvkiadási trendekről, fantáziáról és a valóság megértéséről, a múltról és a jövőről. Bemutatkoznak a Helikon, L’Harmattan, Kalligram, Napvilág, Gabo, Typotex, Magvető, Jelenkor Kiadó kötetei. Mindezt kiegészíti két színes esti program: egy felolvasóest, ahol egészen friss, a távolság hívószóra született, még könyv előtti szövegeket hallhatunk íróktól és filozófusoktól, és pécsi egyetemi kollégánk, egyben a 30Y zenekar énekes-dalszerzőjének, Beck Zoltánnak a szerzői estje.


A programok minden érdeklődő számára díjmentesen látogathatók!


BTK-s hallgatóinknak, oktatóinknak és dolgozóinknak két kategóriában pályázatokat hirdettünk az eseményhez kapcsolódóan. Ezek leírása itt olvasható.

2023. szeptember 18.

A Szegedi Tudományegyetemen elindult a 2024-es felvételi eljáráshoz fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/ A szegedi egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését.

2023. szeptember 18.

Sorozatunkban a 94. Ünnepi Könyvhéten elhangzott előadások tudósításait adjuk közre, amelyeknek főszereplői egykori szegedi bölcsész hallgatók. A beszámolókat Újszászi Ilona, az SZTE Sajtó munkatársa készítette.

2023. szeptember 15.

Ebben a félévben négy beszélgetésben leszünk kíváncsiak arra, mit is jelent a rokonság, ha színpadra kerül, és rokoni összefonódást jelent; hogyan lesz izgalmas olvasmány és történeti forrás egy szingli naplója 1938-1939-ből; miként értelmezhetőek Nyugat-Szibériában élő nyelvrokonaik esetében a családi, nemzetségi kapcsolatok; és hogyan bontakozik ki egy nagy sikerű, mai regényben egy 1944-ben örökbe fogadott kislány története.


A Radnóti-esték minden érdeklődő számára nyitottak és díjmentesen látogathatók!

2023. szeptember 11.

Dr. Csábi Eszter, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kognitív és Neuropszichológia Tanszék adjunktusa 2023-ban Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesült. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács által megalapított díjat azoknak a tanároknak ítélik oda, akik mentorokként évtizedek óta aktívan és eredményesen vesznek részt a tudományos diákköri munkában. Csábi Eszter fő oktatási és kutatási területe a kognitív pszichológia.

2023. szeptember 08.

Kétnapos nemzetközi konferenciát szervez az SZTE BTK Germán Filológiai Intézete „Fehlerannotierte Lernerkorpora des Deutschen: Methodologie und Empirie” címmel. A szeptember 22-23-i rendezvénybe bárki becsatlakozhat online, a szervezők (Modrián-Horváth Bernadett, Kappel Péter és Andreas Nolda) minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2023. szeptember 07.

Háromnapos konferenciát szervez az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem szeptember 19. és 21. között, Budapesten, a Rumbach Zsinagógában. A konferencia az Entartete Kunst, azaz az „Elfajzott művészet” koncepciója köré épül. A téma Max Simon Nordau halálának 100. évfordulójához kapcsolódóan vált aktuálissá – a Magyarországon született, de élete nagy részét Franciaországban töltő, leginkább német nyelven publikáló filozófus, orvos, szépíró, újságíró legismertebb műve, az Entartung (1892) adta ugyanis az alapját a hitleri Németországban megjelenő folytatásnak, az „Elfajzott művészet” fogalomnak és a hírhedt kiállítássorozatnak.

2023. szeptember 06.

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. David Preston igazgató (Student Experience, School of Law and Social Sciences), a londoni Royal Holloway egyetem képviseletében, és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja. Az egyezmény értelmében, elsőként 2024 nyarán, tíz BTK-s diák utazhat majd Londonba, hogy részt vegyen egy egyhetes nyári egyetemen, míg a következő héten tíz angol tanuló érkezik majd Szegedre ugyanezzel a céllal.

2023. szeptember 05.

Baka István költő és műfordító születésének 75. évfordulója alkalmából emléknapot szerveznek Szegeden. Az 1995-ben elhunyt költő tiszteletére rendezett ünnepségre szeptember 20-án, 17 órától, a Tiszatáj szegedi szerkesztőségében kerül sor.

2023. szeptember 01.

2023. szeptember 4-16. között teljesíthető a jövőbeni munkaerőpiaci elhelyezkedés sikerét és a felsőoktatásban megszerzett tudás jövőállóságát támogató „Karrierépítés összegyetemi kurzus”. A kurzus célja, személyre szabott fejlesztési javaslatokat adni a hallgatóknak, akik a teljesítéséért 1 kreditet kapnak. Helyszín: TIK számítógépes kabinet.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_39

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!