Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

2013  --  Műszaki és Létesítménygazdálkodási Iroda
Ajánlattételi felhívás SZTE/2013/PM02669
A Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága (továbbiakban: Ajánlatkérő) nyílt beszerzési eljárást hirdet.

A beszerzés tárgya: Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinika / 6720 Szeged, Szőkefalvi-Nagy Béla u. 4./ épület átalakításának „Tanulmányterv” elkészítése.
2013. október 25.
Ajánlat sorszáma: SZTE/2013/PM02669

Ajánlattételi határidő: 2013. november 04 14:00

Szállítás, teljesítés tervezett időpontja: 1. ütem (a funkcióvizsgálat és koncepcióterv bemutatása): a szerződéskötéstől számított 21 naptári nap, 2. ütem (a funkcióvizsgálat és koncepcióterv, megrendelői észrevételek átvezetése): a megrendelői észrevételek átadásától számított 21 naptári nap

A beszerzés rövid ismertetője:

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinika / 6720 Szeged, Szőkefalvi-Nagy Béla u. 4./ épület átalakításának „Tanulmányterv” elkészítése.

 

 

 

Előzmények:


A 2014. első félévében megnyíló Új „pólus” Klinikai Tömb új lehetőségeket és szélesebb távlatokat nyit a Szegedi Tudományegyetem ezen belül az Általános Orvostudományi Kar előtt. Mint az már korábban, több dokumentumban összefoglalásra került az Új „pólus” Klinikai Tömb komplex fejlesztése során a fejlesztésben résztvevő Felek rögzítették, hogy az új épületbe átköltöző egységek helyén az addig azon a helyen működő betegellátási tevékenységek megszűnnek és helyükön – többek között a „kutató egyetem” státusz megszerzéséhez elengedhetetlenül fontos – oktató – kutató bázisok kerülnek kialakításra.

Ezen fejlesztési elvnek megfelelően a jelenlegi Sebészeti Klinika épületében – lényegében teljes – funkcióváltásra kerül sor, hiszen az alapvetően egészségügyi ellátásra tervezett épület oktatási – kutatási célú működtetéshez más helyiségek szükségesek, módosul a közlekedési és a helyiségkapcsolati rendszer és új szempontok szerinti struktúra alakítandó ki.

 

Az épület jelenlegi állapotának általános áttekintése:

 

Az épület műemlékvédelem alatt áll, melynek törzsszáma: 26.652.

 

Az épület az 1900-as évek első évtizedeiben épült a Klinikakert egyik meghatározó épületeként. Az épület a Tiszával párhuzamos hosz-szárnyra merőlegesen szervezett 3 keresztszárnnyal rendelkezik. Összesen 7 szintes, ebből az alagsor, a magasföldszint, az 1, 2 és a 3 emelet teljes-, míg a padlástér részleges beépítettségű, ezzel szemben a teljes alapterületű pinceszint csak alárendelt funkciók ellátására alkalmas.

Épületszerkezetét tekintve hagyományos téglafalas szerkezetű, elemekből épített (vélhetően porossüveges) födémekkel, fa fedélszerkezettel, cserépfedéssel fedett.

Általános állapotát tekintve többször átépített, részlegesen, szétszórtan elhelyezkedő helyiségcsoportjaiban felújított, jellemzően elavult, felújításra szorul. Épületgépészeti rendszerei mai értelembe véve korszerűtlenek és az eseti, lokális javítások miatt nem vezérelhetőek, nehezen, vagy nem szabályozhatóak, így energetikai szempontból pazarló. Erős- és gyengeáramú rendszerei több ütemben épültek ki, így nem képeznek egységes rendszert, ami működési nehézségeket okozhat.

Az épület jelenlegi állapotában nem elégíti ki a napjainkban érvényes követelményeket, így egy felújítás során számolni kell azzal, hogy egy felújítási munka során a különböző hatósági, szakhatósági előírások miatt a meglévő rendszerek esetében teljes átépítés, illetve a mai követelményeknek megfelelő új rendszerek (pl. tűzjelző hálózat, beléptető-rendszer, CCTV kamerarendszer, stb.) telepítése válik szükségessé.

 

 

Az épület hosszú távú fejlesztésének megvalósításával az ÁOK Új Elméleti Tömb kialakítására van lehetőség.

Az épület az alagsorában és a földszinten működő Sebészeti Műtéttani Intézet kivételével a többi területet jelenleg használó részleg és szervezet kiköltözik, így az épületben jelentős terület szabadul fel.

 

Az épület területe az alaprajzok alapján:

 

 

szint neve

bruttó alapterület

(m2)

ebből jelenleg hasznos terület

(falak, közlekedők, mellékhelyiségek nélkül)

(m2)

pince

1.944

0

alagsor

1.944

987

magasföldszint

1.798

841

1. emelet

1.734

860

2. emelet

1.734

935

3. emelet (beépített)

1.535

796

3. emelet (beépítetlen)

199

0

padlástér (beépített)

461

151

padlástér (beépítetlen)

1.273

0

összesen

12.622

4.570

 

 

Az Új Elméleti Tömb funkcionális felépítése (ez előzetesen rendelkezésre álló információk alapján) az alábbi:

 

SZTE Sebészeti Műtéttani Intézet (jelenlegi helyén marad, 6722 Szeged, Szőkefalvi-Nagy B. u. 4), ugyanitt oktatási – laboratóriumi terek biztosítása szükséges a sebészeti diszciplínák számára.

SZTE ÁOK Kórélettani Intézet (6725 Szeged, Semmelweis u. 1).

SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet (6720 Szeged, Korányi fasor 9.).

SZTE ÁOK Szak- és Továbbképzési Központ (6722 Szeged Tisza Lajos krt. 97.).

SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet (6722 Szeged, Szentháromság u. 5. sz.).

SZTE ÁOK Orvosi Szaknyelvi Kommunikációs és Szakfordítóképző Csoport (6722 Szeged, Szentháromság u. 5. sz.).

SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Foglalkozás-orvostani Oktató Csoportja (Szemészeti Klinika III. emeletén kialakított helyiségben működik).

SZTE ÁOK Repülő- és Űrorvosi Tanszék (jelenleg nincs kari telephelye, a Repülőorvosi, Egészségvizsgáló és Kutató Intézet Kecskeméten működik).

SZTE ÁOK Egészség-gazdaságtani Intézet (működése jelenleg szünetel, de újraindítása célszerű és valószínűsíthető).

Laboratóriumi terek biztosítása az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet kutatási részlegei számára.

Laboratóriumi terek biztosítása az SZTE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika alagsorában működő kutató laboratóriumok számára.

Laboratóriumi terek biztosítása az ÁOK által támogatandó kutatási programok (pl. Lendület program nyertes pályázói) számára.

Az előzetes egyeztetések során egyetértés született abban, hogy a leendő Elméleti Tömb célszerű használatát tekintve olyan területek is szükségesek (aula, nagyelőadó, szemináriumi termek, hallgatói- és skills laborok, állatház), amelyek órarendi beosztás szerint közösen használhatók. Ezek mellett minden Intézet számára szükség van saját területre is (irodák, vezetői és vagy professzori szobák, PhD szobák, kutatólaborok, stb.).

 

Az Új Elméletei Tömbbe beköltöző Intézetek területe nem lehet kisebb az egységek által korábban használt területeknél. Az előzetes egyeztetés alapján az igényelt területek nagysága (tájékoztató, útmutató jelleggel és a változtatás lehetőségével) az alábbi:

 

Intézet neve

jelenlegi/

igényelt

becsült létszám

igényelt főbb helyiségek



hasznos terület*

oktató, dolgozó

hallgató

szeminárium

labor, műtő

izotóp labor

állatház


 

(m2)

(fő)

(fő)

(db)

(db)

(db)

szükséges











Kórélettan

900

20

560

2

20

4

igen


Szak és továbbképzés

200

6

n.a

3

0

0

nem


Magatartáskutató intézet

300

15

1 500

4

0

0

nem


Szaknyelvi fordító

300

25

150

3

0

0

nem


Műtéttani intézet

800

25

150

0

5

1

igen


Biokémia*

1 000

35

n.a

2

4

0

igen


Orvosi informatika

1 200

60

n.a

2

8

0

nem












4 700

186

~3000-6000

16

37

5



*kutató-laboratóriumi részek, min. 300 m2

A fentiek alapján az épület funkcionális kialakítása az alábbi struktúra alapján szervezhető:

 

Az előkészítésnél fontos kiemelni, hogy az ilyen 100 év körüli épületek rekonstrukciója során jelentős feladat és körültekintő műszaki tervezést igényelnek

 

az épület nedvesség elleni szigetelési rendszerének korszerűsítése, hiányzó területeken utólagos szigetelési rendszer tervezése,

 

az új működési rendszerek szerint az épületgépészeti – elektromos rendszerek helyének a meglévő struktúrához illesztése,

 

az új elektromos-, gépészeti rendszerek megnövekedett térbeli (új gépházak, függőleges aknák, álmennyezetben vezetett vízszintes ágak, stb.) helyének biztosítása,

 

az épület akadálymentesítése, biztosítva a fogyatékkal élők számára az épület közös területeinek segítség nélküli használatát,

 

aula – közösségi tér kialakítása hallgatói „agóra” számára meglévő terület felhasználásával.

 

meglévő épületszerkezetek (homlokzati ablakok, tetőszerkezet, stb.) energetikai fejlesztése, korszerűsítése

 

az épület hosszú távú kedvező működés miatt a jelenleg kihasználatlan, vagy alulhasznosított területek (pl. pince, padlástér) hasznosítása.

 

Az épület jelenlegi állapota alapján szükséges teljes rekonstrukció során műszaki szempontból az alábbi főbb szakterület munkáit kell elvégezni:

 

Építőmesteri – szakipari munkák

 

Tartószerkezeti munkák

 

Belsőépítészeti munkák, mobíliák beszerzése

 

Épületgépészeti munkák (víz-csatorna, hűtés-fűtés, szellőzés, gázszerelés)

 

Erősáramú munkák (erőátvitel, világítás, villámvédelem)

 

Gyengeáramú rendszerek (számítástechnikai IT rendszer, riasztó-hálózat, épületautomatika, beléptető rendszerek, behatolás jelző-rendszer, biztonsági kamera CCTV rendszer) kiépítése

 

Felvonók és emelő-berendezések telepítése

 

Tűzvédelmi munkák

 

Akadálymentesítési munkák

 

Külső közművek munkái

 

Orvostechnológiai munkák

 

Oktatástechnikai berendezések elhelyezése

 

A tervezési munka során kiemelt figyelmet kell fordítani az épület műemléki értékeinek megőrzése mellett a következő 30-50 éves használat előkészítésére, az elmúlt évtizedekben megváltozott elvek szerint folyó oktatási – kutatási munkák területeinek kialakítására, az Európai Uniós csatlakozásunk miatt jogszabályi harmonizáció eredményeképp átalakuló akadálymentesítési, tűzvédelmi, akusztikai elvek figyelembe vételére, illetve a XXI. századi műszaki fejlettségi szintnek megfelelő energiatakarékos, környezetbarát épületgépészeti rendszerek, vezérelhető elektromos hálózat, valamint gyengeáramú rendszerek telepítésére. Az épületben folyó oktatási területeken a korszerű, informatikai bázison nyugvó oktatástechnika mellett kiemelt prioritást élvez a kutatási területek legújabb és vélhetően rohamosan tovább fejlődő kutatóeszközök befogadására alkalmas terek, helyiségek kialakítása.

Az épület külön érdekessége a használóinak összetettsége, amely során az oktatók, kutatók, hallgatók mellett egyéb forgalommal is érintett, mint például eseti rendezvényekre, adminisztratív ügyekben érkezők. A kevert funkció mellett is elvárás az épület tiszta belső rendje, szükség esetén szeparálhatósága vagy transzparens átjárhatósága.

 

A projekt előkészítéséhez szükséges intézményi döntés meghozatalához szükséges dokumentáció összeállítása, amely megalapozza a Megvalósíthatósági tanulmány készítésének alapadatait, sarokköveit.

 

A tervezési feladat becsült volumene:

 

Az épület pince, alagsor, magasföldszint, 1-2-3. emelet és padlástér szintjeinek összes alapterülete bruttó 12.600 m2 – rel vehető figyelembe.

 

A tervező feladata:

 

Tervezéssel érintett terület helyszíni szemrevételezése

 

Megrendelő által biztosított tervdokumentáció(k) alapján a meglévő állapot dokumentálása

 

A lehetséges beköltözéssel érintett Intézetek, Szervezetek jelenlegi működési rendjének áttekintése, területének felmérése

 

A lehetséges beköltözéssel érintett Intézetek, Szervezetek rövid- és hosszútávú működéséhez, lehetséges bővüléséhez, fejlődéséhez szükséges területi, strukturális igényeinek felmérése

 

Az újjászervezett épület új struktúrájának kialakítása, alaprajzok funkcionális szempontok alapján történő újjászervezése (2-3 alternatíva kidolgozásával)

 

Belső közlekedési rendszer kialakítása az épületben jelenleg jelen nem lévő, de az érvényben lévő jogszabályok miatt elengedhetetlen akadálymentesítési, tűzvédelmi és biztonságtechnikai szempontok figyelembe vételével, de az épület meglévő adottságaihoz igazítva

 

Az oktatási – kutatási funkcióból adódóan az épületben jelenleg nem létező terek (központi aulatér, hallgatói – oktatói – kutatói – vendégek számára használható közösségi területek

 

Prezentáció keretében a tervezett megoldások és alternatívák ismertetése, több változatban.

 

Kapcsolódó szakági tervezői egyeztetések (statika, épületgépészet, elektromosság, gyengeáramú rendszerek, tűzvédelem, akadálymentesítés, vízszigetelés

 

Egyeztetés a Megrendelővel

 

Dokumentáció összeállítása, sokszorosítása 5 példány A4 és/vagy A3 formátumú színes és/vagy fekete-fehér nyomatott, valamint 1 pld. elektronikus (PDF file) formátumban

 

Pályázati feltételek:

 

A pályázat alapfeltétele, hogy a tervező rendelkezzen:
 
legalább.6.000 négyzetméter bruttó területű, műemlékvédelem alatt álló épület tervezési referenciájával, melyet kérünk bemutatni a pályázattal egyidőben (nyilatkozat és fotódokumentáció formájában),
 
megvalósult épületrekonstrukciós tervezési referenciával az elmúlt 5 évben (melyet a fentiek szerint kérünk bemutatni).

 

Az ajánlati árat a következő formátumban kérjük megadni:

 

Tanulmányterv készítésének nettó vállalási ára: ……………………..,- Ft

27% ÁFA: ………………………,- Ft

Bruttó vállalási ár: ………………………,-Ft

 

Bírálati szempont:
 
A bruttó vállalási ár összege 
 
Teljesítési határidők:
 

1. ütem (a funkcióvizsgálat és koncepcióterv bemutatása): a szerződéskötéstől számított 21 naptári nap

2. ütem (a funkcióvizsgálat és koncepcióterv, megrendelői észrevételek alapján történő lezárása): a megrendelői észrevételek átadásától számított 21 naptári nap

 
 

A nyertes pályázó egy rész és egy végszámlát nyújthat be a Tanulmányterv sikeres átadás-átvételt követően.

Részszámla tartalma: funkcióvizsgálat és Tanulmányterv bemutatása.

Részszámla nagysága: a vállalási ár 50 %-a

Végszámla: megrendelői észrevételek, javaslatok átvezetése után

Végszámla nagysága: a vállalási ár 50 %-a

 

A számla fizetésének határideje: a számla beérkeztét követő 60 naptári nap.

A megrendelő előleget nem fizet.

Az elkészítendő Tanulmánytervben foglaltak szellemi alkotás, a Tervező tulajdona lesz, de a tervezési díj megfizetésével a Megrendelő megszerzi a tervdokumentáció szabad, korlátozásmentes felhasználói jogát, amely alapján a Tervező előzetes jóváhagyása nélkül /de tájékoztatása mellett/ jogosult azt teljes körben és korlátlan ideig felhasználni, továbbtervezésre másnak átadni, ezzel kapcsolatban a Tervezőnek további igénye nincs.

A Sebészeti Klinika alaprajzait a fakan.zoltan@gmf.u-szeged.hu email címre írt kérelemmel lehet ígényelni.



Bírálati szempont: legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás



Ajánlat benyújtásának módja: Zárt borítékban 1 eredeti példányban, a Szegedi Tudományegyetemnek címezve: SZTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Szentháromság utca 34, személyesen vagy postai úton. A borítékon és a dokumentációban kérjük feltüntetni az ajánlati sorszámot. Ajánlatát feltöltheti cégszerűen aláírt pdf formátumban, az adott eljárás weboldalán a jobb felső sarokban levő "ajánlattétel" linken keresztül.
Kérjük, hogy ajánlatukat vagy borítékban juttassák el, vagy az adott eljárás weboldalán töltsék fel.

További információ kérhető:

Az ajánlatkérő hivatalos kapcsolattartója: Fakan Zoltán, irodavezető

fakan.zoltan@gmf.u-szeged.hu

Az ajánlatkérő szakmai kapcsolattartója: Fakan Zoltán, irodavezető SZTE GMF Műszaki és Beruházási Iroda, tel: +36 (62) 545-644, +36 (62) 544-000/5644

email: fakan.zoltan@gmf.u-szeged.hu

Az eljárás nyelve: magyar, de az ajánlatkérő angol nyelvű ajánlatot is elfogad. Jelen felhívással Ajánlatkérő olyan cégek jelentkezését várja, akik megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkeznek valamint képesek a mielőbbi szállítására. Az ajánlatkérő fenntartja magának a jogot, hogy az ajánlattevőktől további írásbeli tájékoztatást kérjen 5 munkanapon belül, a tájékoztatási igény minden ajánlattevőnek történő egyidejű megküldésével, az érvényes jelentkezések alapján. Ezek után az ajánlatkérő elvégzi az ajánlatok értékelését, amelynek eredményéről a lehető legrövidebb időn belül értesíti az Ajánlattevőket.

Ajánlatkérő fenntartja magának a jogot, hogy a jelen felhívás lefolytatásától indoklás nélkül részlegesen, illetve teljes mértékben elálljon. Az Ajánlatkérő nem vállal felelősséget az elállásból származó következményekért.

A jelen felhívás egyetlen Ajánlattevő által sem tekinthető az Ajánlatkérő által tett szerződéses ajánlatnak vagy kötelezettségvállalásnak. A felhívás és a pályázati eljárás az Ajánlatkérő belső szabályai alapján történik.

Nyertes ajánlattevő: Mányi István Építész Stúdió (1122 Budapest, Mátray u. 4.)
Nyertes ajánlati ár: 3 600 000,-Ft+ÁFA

DSC_2991_230x154.png

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Címkefelhő

14. Őszi Kulturális Fesztivál  BTK  Diplomaosztó  Egyetemi Tavasz  Egyetemi Élet  Egyetemi élet  Esemény  Fókusz  Irodalom  JGYPK  Kulturális Iroda  Kultúra  Kutatók Éjszakája 2009  SZTE Kulturális Iroda  SZTE Kultúrális Iroda  Sport  Szabadegyetem  TIK  TTIK  ZMK