Ethics and Aesthetics: From Somaesthetics to the Art of Living

Prof. Richard Shusterman: Etika és esztétika: a szómaesztétikától az élet művészetéig


Wittgenstein a Tractatus-ban merészen állítja (minden további érvelés vagy megvilágítás nélkül), hogy az „etika és az esztétika egy és ugyanaz” (6.421). Ezen állítás igazsága, természetesen, egyáltalán nem nyilvánvaló. A legtöbb értelmiségi, nem csupán Wittgenstein korában, hanem manapság is, nem pusztán megkülönbözteti a két terminust, hanem gyakran egyenesen szembe is állítja azokat. Az etika és az esztétika az értékek két, világosan elkülönülő halmazát alkotják szerintük, melyek más-más célokat, módszereket és kritériumokat foglalnak magukban. Sőt, egymással ellentétes sztereotípiák is erősítik ezt a felfogást: az amorális esztéta áll itt szemben a nyárspolgári moralistával, akinek semmi esztétikai érzéke sincs. Míg az erkölcsi attitűdöt a cselekvéssel, reális célokkal és gyakorlati következményekkel együtt gondoljuk el, addig az esztétikai attitűd – posztkantiánus tradícióink szerint – a gyakorlattól idegen, cél- és érdeknélküli szemlélődésként jelenik meg. Shusterman, olyan pragmatista esztétaként, aki nagyra értékeli a művészet gazdag sokféleségét és az esztétikai tapasztalatot, természetesen e sztereotípiák ellenkezőjét igyekszik bizonyítani.

Az előadás angol nyelvű.


pl

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_39

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!