Kiemelt_BTK

Klasszikus és vadiúj képzésekről a bölcsészek nyílt napján

Információözön és jelmezbe bújt hostesek a standokon, érdeklődőktől zsúfolt folyosók. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar 2017. január 28-i nyílt napján, a kerekasztal-beszélgetésen a legdinamikusabban fejlődő iparág, az angolul SSC-nek rövidített szolgáltató központokban szükséges, a kreatív bölcsészképzéseken megszerezhető készségekről is szó esett.

– A mai egyetem már nem a múlt századi ’60-as évek stílusában működik. Míg ötven-hatvan éve, a kötött tanrendek világában egy húskombináthoz hasonlatosan minden diák ugyanazon a „gyártási folyamaton” átesve jutott a diplomáig, addig manapság rendkívül sokszínű a kínálat. Így minden fiatal úgy rakhatja össze a saját portfolióját, ahogy azt a leghasznosabbnak találja, mindenkinek a kreativitásán múlik, hogy a megfelelő szabályok betartásával miként építi fel önmagát – magyarázta Szajbély Mihály professzor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja.


SZTE_BTK_Aud_Max


Az SZTE BTK a 2017. január 28-i nyílt napján bemutatta: itt 22 alapszakból, 29 mesterszakból, doktori iskolákból és több mint harminc programból, közel ötven specializációból, hatvan osztatlan tanár szakból választhat a továbbtanulást tervező középiskolai diák.


BTK_dekan

 Kreativitásra ösztönözve

Az SZTE BTK a 12 karból álló Szegedi Tudományegyetem része, ami további nyitottságot jelent, ugyanis más karok kínálatából is választhatnak a tudásra szomjas hallgatók. Egy ilyen színvonalas, nagy egyetemen minden adott ahhoz, hogy minden fiatal kibontakoztathasson, és a legsikeresebben nevelhesse diplomássá magát.

– A kreativitást értékeli a munkaerőpiac – osztotta meg tapasztalatát hallgatóságával a dékán, aki szerint erre segít fölkészülni a bölcsész terület, amely nem a „2X2=4”-féle igazságokkal dolgozik, hanem a változó társadalom változó igazságait kutatva nevel ötletességre és sokoldalúságra. Ez a kreativitás, a begyakorolt adaptációs képesség az oka annak, hogy a szegedi bölcsészek nagyon gyorsan munkát találnak.

A klasszikus bölcsész szakokon, a hagyományos tanári és könyvkiadói kultúraközvetítő pályákon, vagy éppen a kutatói és tudománynépszerűsítő munkán túl újszerű képzéseket és karrierlehetőségeket is kínál az SZTE BTK.

 

Mit jelent az az SSC?

Az SSC szektorban, azaz a szolgáltató központokban szükséges ismereteket nyújtó képzés új lehetőségét kínálja az SZTE BTK és az SZTE Gazdaságtudományi Kar (GTK) együttműködése. A szolgáltató szektor – a városi önkormányzat vonzó, a kormány befektetéseket támogató szervezetével kialakított jó együttműködésének köszönhetően – dinamikusan fejlődik Szegeden is. A „napfény városában” 500 új munkahelyre toboroz idegennyelvtudással is rendelkező diplomásokat a BP Global Businnes Sevices (GBS). Minderről a kerekasztal-beszélgetés résztvevőitől kaphattak friss információkat az SZTE BTK nyílt napjának résztvevői.


BP_igazgato

– 46 ezer személy dolgozik a magyarországi SSC-szektorban, csak Budapesten 80 szolgáltató központ működik – sorolta a számokat Knezevics Viktor, a Szegeden műveleti központot nyitó BP GBS operatív igazgatója. A magyar piacon 6 éve megjelent olajipari cég humántőke igényének jellemzésére az igazgató elmondta: munkatársaik 15 százaléka nem magyar állampolgár, 14 nyelven nyújtanak szolgáltatást már létező budapesti központjukban – számviteli és pénzügyi területen, az ügyfelekkel foglalkozva. A BP-igazgató hangsúlyozta: nem a végzettséget, hanem a készségeket és képességeket vizsgálják az idén kialakítandó szegedi központjukba jelentkezők állásinterjúin. A toborzás elkezdődött. A Szegedi Tudományegyetem diplomájával jelentkezők kiváló felkészültségről tettek tanúbizonyságot. – Az angol az alap, hiszen ez a belső kommunikációs nyelv, de lényeges az emberközpontúság és a kooperációs készség is – magyarázta. Ugyanakkor nem csupán friss diplomásokat várnak a Szegeden épülő 10 ezer négyzetméteres irodájukba. A fiatalos szerkezetű cég munkatársainak 85 százaléka egyetemi végzettségű. A tanártól kezdve a nyelvészen át a közgazdászig nagyon különböző diplomás találja meg itt a számítását, mert a BP folyamatos belső képzéssel biztosítja mindenkinek a tudása megújítását.

Ugródeszka a szolgáltató központbeli első munkahely a fiatalok számára. Egy-egy ilyen cég sokféle irányban kínál karrier lehetőséget.


Szeged_alpm

– A hozzáadott értéke magas azoknak az iparágaknak, amelyeket Szeged önkormányzata a stratégiai elképzelései szerint kíván fejleszteni – magyarázta Nagy Sándor alpolgármester. A napfény városának nyitott szellemisége, élhetősége a kreatív iparágalkat vonzza. A fenntartható városi környezet az egyik oka annak, hogy az itt végzett egyetemisták kétharmada örömmel maradna Szegeden, ha munkahelyet találna – hivatkozott egy felmérés eredményére az alpolgármester.

Az SSC-szekrtor ide települése a közeljövőben már 3-4 ezer új munkahelyet jelenthet. Így nem csak a friss diplomásokat várja, hanem a már végzetteket is visszavárja Szeged.

 

Két kar új modulja

– Nagy lehetőség a szegedi bölcsész és közgazdász hallgatók számára a SSC-szektor helyi bővülése, a nemzetközi cégek megjelenése – jelentette ki Kovács Péter. Az SZTE GTK dékánhelyettese a kommunikációs készség fejlesztését, a másokkal való kooperációt, a sterssz-kezelést, a teljesítmény-értékelést, az interkulturális környezetben való eligazodást, a vállalkozási ismereteket is említette, mikor vázolta, mit tartalmaz az a képzési modul, amelyet SZTE BTK és az SZTE GTK közösen indít 2017 szeptemberétől.


GTK_dh

– Szervezetileg nem duális ez a képzés. Ugyanakkor a BP gyakornoki helyeket is kínál majd az egyetemistáknak. Részleteiben is „megkóstolható” a képzés, a specializáció egészét nem kötelező végigcsinálni – nyugtatta meg a hallgatóságot az SZTE BTK dékánja, aki szerint a meglévő kari profil ilyen irányú kiterjesztése a klasszikus bölcsészképzést is erősíti. Az SZTE BTK hallgatójaként megszerezhető tudás konvertálható.

– Kreatív emberekre van szükség, versenyképes fizetést kínál a szolgáltató szektor – hangsúlyozta Kovács Péter, aki szerint „eddig Bp-re mentek jó munkahelyekért a szegediek, de most megfordult a trend: a BP jött Szegedre…”

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Monori CsengeMonori Csenge – BTK – néprajz

Azért jelentkeztem Szegedre, mert az SZTE egy nagyon kiemelkedő és jó hírű egyetem. Az oktatás rendkívül színvonalas. Nagyon szeretek ide járni, mert sok rendezvény szól a hallgatóknak, amelyeken igazán jól ki lehet kapcsolódni a tanulás mellett is. Nálunk különösen jó a közösség is, tanulás szempontjából nagyon segítőkész mindenki.





kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.