Kiemelt_Jakucs

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Hetedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékek a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló – jelentkezett a vetélkedőre.

A VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi, együttműködve az intézmény geográfus és földrajz tanár szakos oktatóival és hallgatóival. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló –a jelentkezett a vetélkedőre.

 

Az írásbeli fordulót követő, 2017. április 13-án délutántól megrendezett szegedi középdöntőben 3 ország 26 iskolájának 32 csapata, vagyis 66 diákja mérte össze tudását. A legjobb 8 csapat jutott a 2017. április 14-i laboratóriumi, térképészeti számítási és szóbeli feladatokat is tartalmazó döntőbe.


Jakucs_1

 

A VII. Jakucs László földrajzverseny fő témája a névadó, az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósának kutatási témájához kapcsolódóan a barlangok, illetve a professzor által felfedezett Béke-barlang. A diákoknak a versenyen ok-okozati összefüggések felismerésére, és elemző gondolkodásra ösztönző feladatokat kellett megoldaniuk. A többfordulós verseny tartalmazott laboratóriumi és számításos térképészeti feladatokat, szóbeli és írásbeli megmérettetést. A szervezők programokkal, bemutatókkal, játékos vetélkedővel készültek a középiskolások és kísérő tanáraik számára.


Jakucs_3

 

Április 13-án délután Dr. Gulyás Sándor bemutatta az SZTE Földtani és Őslénytani Tanszékének értékes őslénytani gyűjteményét, Dr. Kiss Tímea pedig a szegedi árvíz makettjét, míg Dr. Sipos György a kormeghatározáshoz használt korszerű módszereket vázolta. Dr. Kovács Ferenc vezetésével az egész Kárpát-medence hatalmas, fal méretű műholdképét ismerhették meg a résztvevő középiskolások és kísérő tanáraik. Az első nap Dr. Barta Károly, a korábbi évek erdélyi jutalom tanulmányútjait bemutató előadásával zárult.


Jakucs_2

 

A verseny második napján, 2018. április 14-én rendezték meg a döntőt, amelyen 8 csapat laboratóriumi és térképészeti feladatokkal, valamint vita- és kvízjátékokkal bizonyíthatott. A döntőbe be nem jutott csapatok számára Szegedet a földrajztudósok szemüvegén keresztül mutatta be Izing Máté földrajz szakos tanárjelölt egy városnéző sétán. Szintén a döntőbe be nem jutott csapatok számára GPS-es játékot szervezett a városban Dr. van Leeuwen Boudewijn és Dr. Tobak Zalán.


Jakucs_4

 

A döntőbeli szoros küzdelemben a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Galág Botond Balázs és Zareczky András Zsombor alkotta csapata állhatott a képzeletbeli dobogó felső fokára. A csapat felkésztő tanára: Gruber László.


Jakucs_5

 

A szervezői csapat számára külön öröm, hogy a verseny után, a résztvevő diákok és tanárok által kitöltött elégedettséget mérő kérdőívben szinte mindenki megemlítette a „zöldpólós szervezők” lelkes, kommunikatív hozzáállását. A főszervezők – Dr. Szilassi Péter, Filó Tamás, Izing Máté – remélik, hogy 2019-ben is hasonlóan szép számú és a a Kárpát-medence minden tájáról érkező jelentkezővel találkozhatnak Szegeden,.

 

Az SZTE VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny részletes eredményei elérhetőek a verseny honlapján.


Sok-sok fotó letölthető az SZTE VII. Jakucs földrajzversenyről itt.




SZTEinfo

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Fulep_GaborFülep Gábor - ÁOK, általános orvos

Több oka van annak, hogy a Szegedi Tudományegyetemre járok orvosi karra. Az egyik legfontosabb, hogy mindig nagyon jókat hallottam az itteni képzésről, a másik az, hogy Budapestre nem szerettem volna menni, mert már volt tapasztalatom a fővárosi életformáról. Szeged egy vidéki nagyváros, ahol kedvesebbek az emberek, összetartóbb a diákság, ez a tapasztalatom. Mindig is a kémia és biológia állt hozzám közel, ezért nem volt kérdéses számomra a továbbtanulás. A gyakorlati lehetőségeket külön kiemelném az SZTE Általános Orvostudományi Karán, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.