nyito

Több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen

Növelte hallgatói létszámát a 2018-as központi felvételi eljárásban a szegedi egyetem: összesen 5817 új hallgatót vett fel az intézmény. Jelentősen nőtt az informatika, gazdaság, jogi, bölcsész és pedagógusképzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma. A külföldi hallgatók felvételi eljárásának lezárását követően, várhatóan több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2018 szeptemberétől az SZTE-n.

A 2018-as központi felvételi eljárásban 5817-en jutottak be a Szegedi Tudományegyetem valamely képzésére: 3761-en alap-, 718-an mester-, 945-en osztatlan, 393-an felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas képzésen 4695, önköltséges finanszírozási formában 1122 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi egyetemen. A legmagasabb pontszámmal – 467 ponttal – az Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szak állami ösztöndíjas helyeire lehetett bejutni. Magas pontszám kellett az állami ösztöndíjas helyekre a jogász (460 pont), a kommunikáció- és médiatudomány (456 pont), a pszichológia (438 pont), a kereskedelem és marketing (430 pont), a gazdálkodási és menedzsment (429 pont), az általános orvos (427 pont), a pénzügy és számvitel (425 pont), a fogorvos (423 pont), a germanisztika (420 pont), valamint az ápolás és betegellátás gyógytornász (411 pont) nappali tagozatos szakokon is - mondta el Dr. Habil Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese.


IMG_3958

 

A munkaerő-piaci igényekhez igazodva jelentősen – a tavalyihoz képest 15 százalékkal –emelkedett az informatika képzési területre felvettek száma, így 898 új hallgató tanulhat ezen a területen. Ugyancsak 15 százalékkal emelkedett a jogi képzési területre felvettek száma is, itt 420 új hallgató kezdi meg tanulmányait. Mintegy 8 százalékkal több – összesen 735 – új hallgató tanul majd a bölcsészettudományi képzési területen, 10 százalékkal több – összesen 641 – új hallgató pedig a gazdaságtudományok képzési területen. 20 illetve 25 százalékkal emelkedett a művészet és művészetközvetítés képzési területre felvettek száma. Továbbra is töretlen az érdeklődés az általános orvosi és fogorvosi képzések iránt, az Általános Orvostudományi Karon 226, a Fogorvostudományi Karon 55 új hallgató kezdi meg az első évét. Szintén munkaerő-piaci trend, hogy nő az érdeklődés a távoktatás és a levelező képzési formák iránt. A Szegedi Tudományegyetemen ez a távoktatás esetében 11 százalékos, a levelező képzési forma esetében 7 százalékos növekedést jelent. A Szegedi Tudományegyetem 8 alapképzési szakot indít duális képzési formában is. Ezek közül jelentősen nőtt a felvett hallgatók száma a gazdaságinformatikus, a mechatronikai mérnöki, a mérnökinformatikus, a mezőgazdasági mérnöki és a programtervező informatikus alapképzési szakokon.


Dr. habil. Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója elmondta: az előző évhez képest 8 százalékkal emelkedett a pedagógusképzésre felvettek száma. Újdonságként megjelentek a rövid ciklusú képzések, amelyekre a már diplomával rendelkezők jelentkezhettek. Ezek a 2–5 félév hosszúságú, korábbi diplomákra alapuló tanárképzések a www.felvi.hu oldalon az SZTE négy tanárképző karának szakkínálatában találhatók. A felvettek nagy része állami finanszírozási formában tanul majd. Hozzátette: a tanári pályát választó egyetemi hallgatókat támogatja a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program is.


IMG_3998

 

Annak érdekében, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon, a szegedi egyetem uniós és hazai forrásból 2021 májusáig tartó programot indított. A projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. Kiemelt figyelmet kap a természettudományos, mérnöki és informatika képzési terület, az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése. A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja a Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja is. Az első helyes jelentkezők körében igazán népszerű volt az ösztöndíj: összesen 1117-en adták be jelentkezésüket. A pályázatokat augusztusban bírálja el az SZTE Tehetségpont Tanácsa.


IMG_3972

 

Az SZTE új hallgatói 2018. augusztus 27. és szeptember 1. között előre egyeztetett időpontban a József Attila Tanulmányi és Információs Központban iratkozhatnak be. Az adminisztratív feladatok elvégzése után sokszínű kulturális és szabadidős programok várják a résztvevőket. A gólyák megismerhetik azokat az egyetemi egységeket, melyek a következő években segítséget nyújtanak nekik a minél sikeresebb tanulmányaikhoz. A rendezvény nem titkolt célja, hogy az egyetemre érkezők már az első nap érezzék, Szeged legnagyobb közösségének tagjaivá váltak. A gólyák beilleszkedését az SZTE Felvettek honlapja is segíti, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak egyetemi éveik megkezdéséhez.


IMG_3990

 

Azok számára, akik nem jelentkeztek a 2018-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk július 27-től érhetők el az SZTE Pótfelvételi oldalon. A pótfelvételire július 27. – augusztus 6. között lehet jelentkezni a felvi.hu oldalon.

 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint változás a tavalyi felvételi eljáráshoz képest, hogy nem lehet fellebbezni a felvételi döntéssel szemben, hanem a besorolási határozat közlését követő 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással közigazgatási pert kell indítani az Oktatási Hivatal, mint alperes ellen. Ennek elbírálására a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogosult. Az Oktatási Hivatal arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy pervesztesség esetén a perköltséget is a diáknak kell megfizetnie, ezért ilyen keresetet csak „alapos megfontolást követően nyújtsanak be az érintettek”.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Kocsik EdinaKocsik Edina – BTK – anglisztika

Szerintem Szeged sokkal barátságosabb város, mint Pest. Nagyon közvetlenek az emberek, és mindenhol ismerősökkel találkozok. Tetszik, hogy az egyetem elkötelezett a környezettudatosság iránt. Emellett az oktatás színvonala is kiemelkedő a hazai egyetemek viszonylatában is.





Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.