US-News-and-World-Report

Amerikai rangsorban is a világ legjobbjai között az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem több területen is felkerült a U.S. News & World Report Education 2020. évi felsőoktatási tematikus világrangsorára. A Szegedi Tudományegyetem világszinten a 688. helyezést érte el, Európán belül pedig a 301. intézmény. A gyógyszerésztudomány területén hazánk legjobb egyeteme lett az SZTE.

Nemrégiben tette közzé legfrissebb, 2020-as felsőoktatási rangsorát a U.S. News & World Report Education, melyben 80 ország 1500 egyetemét vizsgálták. Az amerikai rangsor világ és európai szinten is számba vette a legjobb egyetemeket, emellett pedig tudományterületek szerint is rangsorolta az intézményeket.


A Szegedi Tudományegyetem a világrangsor 688. helyét foglalta el, míg az európai egyetemeket nézve a 301. helyen áll. Hazai viszonylatban a 4. legjobb eredményt érte el a szegedi intézmény.


Egyetlen magyar egyetemként került fel az SZTE a gyógyszerésztudományi listára, a világrangsorban a 231. helyen áll. Az ideg- és viselkedéstudományok listán hazai viszonylatban a legjobb vidéki egyetemként, a világ ranglistán a 366. helyen végzett az SZTE. A kémia tudományterületi ranglistán az 525. a Szegedi Tudományegyetem, ezzel az eredménnyel pedig a legjobb vidéki egyetem címet is magáénak mondhatja.


A hazai felsőoktatási intézmények között harmadik helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a biológia és biokémia területén, illetve az orvostudomány területén is. Előbbiben a 458. helyet, utóbbiban pedig az 520. helyet szerezte meg az összesített ranglistán.


A rangsor készítői 13 indikátor alapján hasonlították össze a világ 1500 egyetemét, ezek többsége az objektíven mérhető tudományos teljesítménnyel áll összefüggésben. Így például vizsgálták a publikációk számát és arányát, az idézettséget és a nemzetközi együttműködéseket is.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Nagy_EvelinNagy Evelin - GYTK, gyógyszerész

Idehaza Szegeden a legszínvonalasabb a gyógyszerészképzés, ezért is jöttem az SZTE-re az ország másik feléből. Jók a tapasztalataim, bár nagyon nehéz, sokat kell tanulni, de végig lehet csinálni. Gyógyszerészekből hiány van, így ha végzünk, garantált, hogy el tudunk a diplománkkal helyezkedni.




Gergely_GabriellaGergely Gabriella – BTK, kommunikáció- és médiatudomány

Számomra nagyon fontos volt az oktatás színvonala, így nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom, mivel mindig helyet kap Magyarország legjobb oktatási intézményei között. Szeged, és az egyetem is számos kulturális programmal várja a diákokat, ami elengedhetetlen az itt tanulók számára. A kommunikáció- és médiatudomány szak is vonzó és kiemelkedő lehetőségeket nyújt az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges hallgatóknak. Ilyen például a BEFUTÓ, vagyis a fizetett gyakornoki program, illetve a Tandíjfelező, melyet már a középiskolában végzős tanulók is megpályázhatnak. Az sem utolsó a sorban, hogy Szeged pont megfelelő méretű város, minden lehetőség megtalálható, amire szükségünk van, és elég otthonos.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.