kinai_kavalkad_eloadas-001

Tollaslabdától a lófejű hegedűig - Kínai kavalkád az Agórában

Játékos délutánt és gálaestet szervezett az SZTE Konfuciusz Intézete október 5-én, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A nap célja a keleti kultúra népszerűsítése volt.

A délutánon a Konfuciusz Intézet önkénteseinél gyűjthettünk pecséteket az „útlevelünre”, ha az adott állomás játékaiban részt vettünk. A program lényege a kínai kultúra szemléletes bemutatása volt. Dekázhattunk például egy tollaslabdával, ami itt nem a teniszhez nagyon hasonló sportot jelentett: szó szerint egy pávatollas labdát kellett a lábunkon minél tovább pattogtatni. A játék kínai tradíció. Az állomás vezetője szerint szülőhazájában olyannyira népszerű sporttá nőtte ki magát, hogy versenyszinten űzik.


A következő állomáson Kína 56 etnikai kisebbségét ismerhettük meg, a róluk készült rajzokat pedig zsírkrétával színezhettük ki. Mandarin nyelven a népeket, vagyis ősöket -ként nevezik, ebből is következik, hogy ez a szó mindegyik etnikum nevében szerepel, például Zhuangzǔ.


Kinai_nyelvi_kavalkad
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.
 

A harmadik állomáson széles fejű ütőkkel pattogtathattunk ping-pong labdát, míg a negyediken kínai írásjeleket festhettünk. Az utolsó állomáson érdekességeket olvashattunk Kínáról és lufit fejelhettünk.


Az állomásvezetők a Konfuciusz Intézet önkéntesei és tanárok voltak Ázsiából. Egyikük alig egy hónapja érkezett Sanghajból Szegedre. Megtudtuk tőle, hogy azt szereti a városban a legjobban, hogy nyugodt, csendes és „mindenütt virágok vannak”. Hazájából leginkább az ételeket hiányolja.

A délután gálaesttel és koncerttel folytatódott, melyre az ázsiai művészek egész délután fáradhatatlanul próbáltak. Az esten mongol- és jugur énekeket, torokénekeket és táncokat mutattak be. Felbukkant a kultúra számos tradicionális hangszere, például a lófejű hegedű is.


SZTEinfo - Szöveg: Zádori Bence, Fotó: Higi Csilla


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Lukács PetraLukács Petra – BTK – néprajz

Szeged egyik pozitívuma, hogy nem túl nagy a város. Sok az egyetemista fiatal, és szinte mindenki tud segíteni a másiknak, ha szükséges. Éppen ezért itt elsőévesként sem tud elveszni az ember. Ezt segíti természetesen az is, hogy szinte minden egy helyen van. A legjobb szerintem, hogy a szórakozóhelyek, kávézókban eszmecserére is van lehetőség.




Balog_AnnaBalog Anna – BTK, magyar

Abban biztos voltam, hogy magyar szakra szeretnék jelentkezni, de sokáig nem tudtam, melyik egyetemre. Eredetileg úgy terveztem, hogy elmegyek az SZTE és az ELTE nyílt napjára. Végül az ELTE-jére el sem mentem, mert mire hazaértem Szegedről, már döntöttem. Annyira megtetszett a környezet, a hangulat, az emberek, hogy rögtön tudtam: nekem ott a helyem. Azóta sem bántam meg ezt a döntésemet.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.