SZTE_jelentkezok

Több mint 6800-an jelentkeztek első helyen a Szegedi Tudományegyetemre

A jelentkezők legkedveltebb intézményei közé került a Szegedi Tudományegyetem a 2020-as általános felsőoktatási felvételi eljárásban. A QS nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt SZTE ösztöndíjjal támogatja a tehetséges végzős középiskolásokat.

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre országos szinten összesen 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést. Az általános felsőoktatási felvételi eljárásban a jelentkezők legkedveltebb intézményeinek képzeletbeli dobogójára a Szegedi Tudományegyetem is felfért.


A szegedi egyetem által meghirdetett több mint 696 szakra negyvennégy országból 12739 jelentkező 24551 jelentkezést adott be a 2020-as általános felvételi eljárásban. Első helyen 6861-en jelölték a QS rangsor szerinti legjobb magyar egyetemet. Alapképzésre 4287-en, felsőoktatási szakképzésre 340-en, mesterképzésre 1115-en, osztatlan szakokra 1119-en jelentkeztek. A jelentkezők többsége állami ösztöndíjas formában kíván továbbtanulni. Nőtt az érdeklődés a bölcsészet- és társadalomtudományi, a zeneművészeti és a jogi képzések iránt.


Az első helyes jelentkezők közül a legtöbben – több mint 1400-an – a Természettudományi és Informatikai Karra adták be jelentkezésüket. Népszerű a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, valamint a Gazdaságtudományi Kar is. A jelentkezési adatok alapján a 10 legnépszerűbb szak közé került a programtervező informatikus, az általános orvos, a pszichológia, a jogász, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a gyógytornász, a pénzügy és számvitel és az anglisztika képzés. Nagy az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán új szakként induló turizmus-vendéglátás képzés iránt, ide 360 diák adta be jelentkezését, közülük 121-en első helyen.


Az első helyes jelentkezők támogatására indította el 2018-ban START ösztöndíjprogramját a Szegedi Tudományegyetem. Az ösztöndíjjal azokat a tehetséges, végzős középiskolai diákokat kívánják támogatni, akik első helyen jelentkeztek az SZTE valamely képzésére, és oda felvételt nyernek. Az akár 120.000 forint összegű ösztöndíjat pályázat útján lehet elnyerni, a jelentkezési határidő: 2020. július 10-e. Az ösztöndíjasok azonban nemcsak egyszeri pénzjuttatást, hanem egyben az egyetemi beilleszkedését segítő mentori támogatást és Tehetség hálózati tagságot is kapnak, továbbá részt vehetnek a szakmai fejlődésüket segítő speciális kurzusokon, ingyenesen használhatják a Tehetség könyvtárat, valamint igénybe vehetik az SZTE Tehetségpont kedvezményrendszerét is.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.




Fűrész ZsófiaFűrész Zsófia – ÁOK – orvos

Szeged rengeteg lehetőséget nyújt a diákoknak egyaránt a szórakozás, kultúra, és a munkavállalás terén is. Annak ellenére, hogy vidéki egyetem, az oktatás színvonala eléri a pesti egyetemekét, sőt szerintem még túl is szárnyalja azokat. Nagyon szeretek itt tanulni, nagyon szeretem, hogy ilyen nyugis, barátságos maga a város is.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.