Irodalmi és kultúrtörténeti verseny középiskolásoknak - Számozatlan mondatok az Esterházy család életéből

2020. április 14-én lesz 70 éve, hogy megszületett Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ebből az alkalomból három fordulós irodalmi és kultúrtörténeti versenyt hirdet középiskolásoknak.

Az 1-2. forduló feladatait a csapatok online küldik be, a verseny döntőjét pedig az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, Szegeden rendezik meg az Esterházy 70 című egész napos programon. Az 1-2. forduló összesített pontszámai alapján a legjobb 3 csapatot szóbeli döntőre várják 2020. április 21-én. A döntőbe kerülő csapatok tagjai értékes jutalmakat nyernek. A felkészülést ajánlott olvasmányokkal segítik.


kozepiskolas_verseny


A döntőről videófelvétel készül, és élőben közvetítik a BTK középiskolásoknak készülő oldalán.


A verseny zsűrije:

prof. dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja

prof. dr. Szilágyi Zsófia egyetemi tanár, a Magyar Irodalmi Tanszék vezetője

dr. habil. Szabó Gábor docens, Magyar Irodalmi Tanszék, Esterházy-kutató

dr. habil. Zvara Edina docens, Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék, művelődéstörténész

Zs. Sejtes Györgyi kutatótanár, az SZTE Juhász Gyula gyakorlóiskolájának igazgatóhelyettese

 

A verseny díjainak fölajánlója a Magvető Kiadó. A versenyfelhívás itt elérhető.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.






Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.