ponthatar_nyito

Több, mint 6000 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre 2021-ben

147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

198 fővel nőtt az alap és 23 fővel a mesterképzésre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest. A 2021-es központi felvételi eljárás során hat kar tudta növelni az elsős hallgatóinak számát: többen nyertek felvételt az ÁJTK-ra, az MK-ra, az ETSZK-ra, a JGYPK-ra, a TTIK-ra és az MGK-ra is. Emellett a tanárképzés is sokkal népszerűbbnek bizonyult, mint az előző évben.


A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy nem a nappali tagozatos hallgatók létszáma növekedett, hanem a levelezőre és távoktatásra felvételt nyert diákok száma. A tavalyihoz képest tehát 224 fővel többen kezdik meg ilyen képzési formában tanulmányaikat.


Sok hallgatóval bővül idén az ÁJTK-n a jogász (232 fő) és nemzetközi tanulmányok szak (66 fő), de a levelező jogász képzésre is (87 fő) többen nyertek felvételt, mint tavaly. Idén sem volt könnyű bejutni az ÁOK általános orvos képző szakra, ennek ellenére több, mint 250-en (263 fő) nyertek felvételt. A széles zenei és művészeti képzéseket kínáló BBMK-n az ének és operaének szakok voltak a legkeresettebbek. A BTK-n a hagyományokhoz híven továbbra is nagy népszerűségnek örvendett az anglisztika (130 fő), a pszichológia nappali tagozata (82 fő) és levelezőn is több, mint százan (127 fő) kezdenek el tanulni. Emellett a kommunikáció- és médiatudomány szakon is többen (90 fő) kezdenek. Az ETSZK idén 99 fővel növelte hallgatói létszámát, a két legnépszerűbb szak a gyógytornász (216 fő) és a dentálhigiénikus szak (65 fő) volt. A FOK fogorvosképzésére 76 főt vettek fel. A GTK alapszakjai közül a kereskedelem és marketing (129 fő), illetve a gazdálkodás és menedzsment (130 fő) indul a legnagyobb létszámmal. Ez utóbbi távoktatásos képzési formában is nagy népszerűségnek örvendett.

A GYTK gyógyszerész képzésére idén majdnem százan (94 fő) nyertek felvételt.

Szintén jelentősen növelte hallgatói létszámát a JGYPK: nappali tagozatos képzései közül a gyógypedagógia (91 fő), a képi ábrázolás (45 fő), a közösségszervezés (47 fő), az óvodapedagógia (40 fő) és a rekreáció (50 fő) voltak a legkeresettebbek. Az MK-n ismét az élelmiszermérnök és a gépészmérnök alapszakra vették fel a legtöbb jelentkezőt. Az MGK-n az angol és magyar nyelvű mezőgazdasági mérnök alapszakok egyaránt nagy népszerűségnek örvendtek és a tavaly elindított gyógy- és fűszernövény szak is vonzotta a hallgatókat.


A TTIK-n a biológia (120 fő), a gazdaságinformatikus képzés (106 fő), valamint a programtervező informatikus szakra (355 fő) vettek fel. A mesterszakok közül a biológia (63 fő), a programtervező informatikus (36 fő) és a vegyész (12 fő) képzés indul.

A Szegedi Tudományegyetem osztatlan tanárszakokra 17 fővel többet, azaz összesen 189 főt vett fel.


A 2021-es központi felvételi eljárásban 6051-en, azaz 147 fővel többen jutottak be a Szegedi Tudományegyetemre. Ez azt jelenti, hogy összesen: 3874-en alap, 879-en mester, 953-an osztatlan, 345-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5098, önköltséges finanszírozási formában 953 új hallgató tanul majd szeptembertől az Egyetemen.

A legmagasabb pontszámok a felvételi eljárás sajátosságai miatt ismét a tanárszakokon alakultak ki. Az angol-német nyelv és kultúra tanár szakra 472 pont kellett. Magyar tanár, spanyol nyelv és kultúra tanár szakra pedig 469 pontra volt szükség. Ezen kívül a BTK-n futó pszichológia képzésre is magas ponttal, 435-tel lehetett bejutni. Az ÁJTK jogász szakra 433 pont kellett, az általános orvos képzéshez pedig 414. A FOK-on a fogorvosképzésre 405 ponttal lehetett bekerülni. Ám 401 pontot kellett összeszedni a GTK-n megtalálható turizmus-vendéglátás szakhoz is, a gazdálkodás és menedzsmenthez 406 volt elegendő.


A ponthatárokkal kapcsolatban az Egyetem 2021. július 23-án sajtótájékoztatót tartott, amelyen Dr. Fendler Judit, az SZTE Kancellára elmondta, hogy 2017 óta nő az összhallgatói létszám, idén várhatóan 22.000 fölé emelkedik. Ez az eredmény is bizonyítja, hogy sikerült megőrizni a Szegedi Tudományegyetem jó hírnevét és népszerűségét. A Kancellár Asszony hangsúlyozta, hogy a fő cél továbbra is a hallgatói létszám bővítése, különös tekintettel a külföldi diákokra, valamint a régióban élőkre. Utóbbi azért kiemelten fontos, hogy a dél-alföldi fiatalok egyrészt az SZTE-n szerezzék meg a diplomájukat, másrészt utána is itt maradjanak, és tehetségüket helyben kamatoztassák. Negyedik generációs egyetemként, az SZTE ezzel is kezdeményezője kíván lenni a térség gazdasági és társadalmi fejlődésének.


FJ

 

-Olyan Egyetem vagyunk, amely ápolja több évszázados múltját, megküzd a jelen kihívásaival, ugyanakkor a jövőbe tekint, és minden szempontból igyekszik megfelelni a harmadik évezred új elvárásainak. Azt hiszem, határozottan és szerénytelenség nélkül kijelenthetjük: méltók vagyunk a bennünket választók bizalmára – összegezte Dr. Fendler Judit.

 

Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, a ponthatárokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az SZTE a munkaerőpiaci igényekhez igazodva számos új szakot is indított. Ilyen az alkotóművészet és muzikológia (zeneelmélet) a BBMK-n, emellett megújította a gyógypedagógia és a közösségszervezés képzéseit a JGYPK-n, valamint elindította a design- és művészetmenedzsment képzést a BTK-n. Az ETSZK új képzése a kiterjesztett hatáskörű ápoló mesterképzés és a EUGLOH Európai Egyetemi Szövetségben LASCALA néven a TTIK lézeres- és gyorsító nagyberendezések fizikája mesterképzést hirdetett – zárta gondolatait az SZTE rektorhelyettese, a Tanárképző Központ vezetője.


ZP


A nyelvvizsga mentességnek köszönhetően idén több hallgató nyert felvételt felsőfokú oklevél alapján számított pontokkal alapképzésre és mesterképzésre. Ennek és a munkaerőpiaci trendeknek köszönhetően, - amely szerint többen választják a munka melletti tanulást - jelentősen nőtt a levelező szakos (1242 fő) és a távoktatást (59 fő) hallgatók száma is.

A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja a Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja is. Az első helyes jelentkezők körében 2021-ben is igazán népszerű volt az ösztöndíj: összesen 1416-an adták be jelentkezésüket. A pályázatokat augusztusban bírálja el az SZTE Tehetséggondozó Tanácsa.


A sajtótájékoztatón Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója ismertette a jelenlévőkkel a felvételi eljárás további részletei. Mint elmondta, a felvételizők értesítését 2021. július 22-én este kezdte meg az Oktatási Hivatal SMS küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával. A Szegedi Tudományegyetem – zöld egyetemként – papír alapú értesítést nem küld, a felvettek 2021. július 27-től e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról.


sajtaj_jo


A beiratkozást az idei évtől kezdve a Messengeren elérhető chatbot segít majd. Személyesen 2021. augusztus 28. és szeptember 3. között, előre egyeztetett időpontban kerül majd minderre sor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet azok számára, akik nem jelentkeztek a 2021-es általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A hagyományos önköltséges képzések mellett idén számos képzésen lesz lehetőség államilag finanszírozott helyekre is jelentkezni. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk az SZTE Pótfelvételi oldalon lesznek elérhetők – foglalta össze Szakál Péter.


Az SZTE Pont Ott Partiról készült fotógaléria, az alábbi képen, a Facebook logóra kattintva megtekinthető.





 

SZTEinfo

Fotó:Sahin-Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Kubik_SzintiaKubik Szintia – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Vajdaságiként fontos volt számomra, hogy az egyetem közel legyen az otthonomhoz, ezért választottam a Szegedi Tudományegyetemet, illetve azért is, mert nagyon sok pozitívumot hallottam róla korábban. Szegednek több előnye van: a mérete, a pezsgése és a kedvezményei. Tökéletes mert nagyváros, de mégis kisvárosias a légkör, ami igazán hangulatossá teszi. Rengeteg kulturális program közül tudnak választani a diákok, melyek gyakran párosulnak kedvezményekkel is. Nem bántam meg, hogy idejelentkeztem, mert számtalan lehetőséget biztosít az SZTE a diploma megszerzése után is.


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.