US_NEWS_Rankings

Nagyot lépett előre az SZTE az amerikai US News rangsorban a fizika és a klinikai orvostudományok területén

Eredményesen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem az amerikai U.S. News & World Report 2022. évi Best Global Universities felsőoktatási rangsorán. Az SZTE világ-, európai és hazai viszonylatban is előrelépett, valamint jelentős javulásokat ért el a fizika és a klinikai orvostudományok területén.

A közelmúltban tette közzé az amerikai U.S. News & World Report a legfrissebb, 2022-es Best Global Universities felsőoktatási rangsorát. A listába 1750 egyetem került be több mint 90 országból, az intézményeket a kutatási teljesítményt és az akadémiai elismertséget mérő 13 indikátor mentén vizsgálták. Az amerikai rangsor világ- és európai szinten, valamint tudományterületek szerint is számba vette a legjobb intézményeket.

 

A Szegedi Tudományegyetem a világrangsorban a 712. helyen végzett idén, európai viszonylatban pedig a 293. helyen szerepel. A korábbi pozícióihoz képest mindkét eredmény javulást jelent: az előbbiben tizennégy, az utóbbiban tizenöt helyet lépett előre az egyetem. Emellett magyar viszonylatban is javított az SZTE: a korábbi negyedik helyről most dobogós pozícióba került.

 

A tudományterületi listákat nézve is szép eredményeket ért el a szegedi universitas. Fizika területen kilencven helyet javított, és így már a 304. helyet foglalhatja el, míg hazai téren a második legjobb intézmény lett azzal, hogy a dobogó harmadik fokáról feljebb lépett. A klinikai orvostudományi ranglistán is javított az SZTE: itt 34 hely előrelépésnek köszönhetően a 494. helyen szerepel, a magyar egyetemek között pedig a harmadikról ugyancsak a második helyre került. A kémia tudományterületi listán szintén dobogós pozícióban van itthon a Tisza-parti universitas, míg világviszonylatban a 783. helyezést tudhatja magáénak.

 

A Szegedi Tudományegyetem mottója: „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért”, ami jól tükröződik többek között a kiváló rangsorhelyezéseiben.

 

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Toth_FanniTóth Fanni - JGYPK, andragógia

Azért jöttem Szegedre, mert a közelben lakom, de egyébként is szívesen választottam volna az SZTE-t, mert nagyon sok jót hallottam róla. Azért szeretem nagyon a JUGYU-t, mert színes és pezsgő a kari élet, a tanárok nagyon segítőkészek, nagyon sok mindenben segítenek, sok a gyakorlat, ami szerintem pozitívum, ennek révén a jövőben el lehet helyezkedni.




Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.