therankings-szte_nyito

Első helyen végzett magyar viszonylatban az SZTE a Times Higher Education legfrissebb rangsorán

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. A friss listán a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedően szerepel: magyar viszonylatban két másik magyar egyetemmel holtversenyben, összesített rangsorban pedig az első helyen végzett. Emellett dobogós pozíciót szerzett minden kategóriában, amelyből tíz területen szintén első helyezést ért el a magyar intézmények között.

A Times Higher Education 2019-ben indított rangsora, a THE Impact Rankings a világ felsőoktatási intézményeinek harmadik missziós tevékenységét méri, és az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goal, SDG) alapján vizsgálja az egyetemek gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását. A Szegedi Tudományegyetem az idei évben a THE összesített listáján hazai viszonylatban az első helyen szerepel, holtversenyben két másik magyar egyetemmel, a nemzetközi mezőnyben pedig a 401-600. helyezést érte el.

Bár idén mintegy háromszázzal nőtt a rangsorolt intézmények száma (1406), a 17 tematikus rangsorban is kiválóak az SZTE eredményei. A Tisza-parti Universitas számos kategóriában megőrizte korábbi, nemzetközi pozícióját. Ilyen például: a szegénység felszámolása, az egészség és jóllét, a megfizethető és tiszta energia, az ipar, az innováció és az infrastruktúra vagy a béke, az igazság és az erős intézmények. Nemzetközi szinten több kategóriában is javított az SZTE a tavalyi rangsorhoz viszonyítva, ilyenek voltak a fenntartható városok és közösségek kategóriák például. Eközben a hazai mezőnyben is erősen teljesített: dobogón végzett az összes kategóriában, amelyből tíz első, négy második és három harmadik helyezést tudhat magáénak.

SZTE_Impact_Rankings

A rangsorokban elért kiemelkedő eredmények is bizonyítják a Szegedi Tudományegyetem elkötelezettségét az ENSZ által megfogalmazott célok elérése felé, legyen szó a társadalmi környezet jólétének növelése érdekében vállalt oktatási, kutatási és szolgáltatási tevékenységekről, a tudás disszeminációjáról, az emberi, társadalmi, kulturális és környezeti értékek megőrzéséről, a társadalmi, gazdasági, környezeti felelősségvállalásról, vagy épp a fenntartható fejlődés támogatásáról.

A teljes lista itt érhető el.

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Jagri_Adam_kicsiJagri Ádám – ÁOK, általános orvos

Azért választottam az SZTE Orvostudományi karát és azért ajánlom mindenkinek, mert kiváló infrastrukturális keretek között tanulhatunk, emellett szakmailag elismert és hiteles oktatók adják át a tudásukat nekünk nap mint nap. A Hallgatói Önkormányzat által szervezett szabadidős programok, mint például a színház, a mozi, illetve egyéb kulturális események a tanulás melletti kikapcsolódásban segítenek. Számos sportlehetőség is van, amit igénybe vehetünk, mint az esti úszási lehetőség, ami kiváló levezetés lehet a tanulás után.


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.