kzsnyit

Az SZTE történetének első téli olimpiai érmét szerezte meg Kónya Zsófia

Pszichológiát tanul a Szegedi Tudományegyetemen a válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki Pekingben már a harmadik olimpiáján képviseli Magyarországot, klubját és egyetemét. A téli ötkarikás játékok programjában most debütáló, vegyes váltó versenyszámban állhatott fel a dobogó harmadik fokára, így duplán is történelmet írt.

Kónya Zsófia eddig két olimpián szerepelt. 2014-ben Szocsiban a pontszerző, 6. helyen végzett a váltóval, egyéniben pedig 1500 méteren képviselte hazánkat. Legjelentősebb egyéni sikere is 2014-es: a drezdai Európa-bajnokságon bronzérem 1500 méteres távon. Ugyanezen a versenyen összetettben a 6. helyen zárt, míg váltóval szintén a dobogó harmadik fokára állhatott. Négy évvel később, 2018-ban a pjongcsangi (Dél-Korea) téli olimpiai játékokon két helyet javított a nőiváltó és negyedik helyen ért célba a 3000 méteres távon.

Zsófi Szegeden született, itt ismerkedett meg a rövidpályás gyorskorcsolyázással (short track) is. Profi sportkarrierje azonban egy időre a háttérbe szorult, ekkor fordult a tanulás felé. Elmondása szerint kézenfekvő volt számára, hogy az SZTE-re jelentkezik.

kzsegy

- Az, hogy szegedi vagyok, sokat számított. Akkor kezdtem az egyetemet, amikor éppen egy hosszabb szünetet tartottam a sportban. Kézenfekvő választásnak tűnt a Szegedi Tudományegyetem és jókat is hallottam róla. Jelenleg pszichológiát tanulok – kezdte a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzője. – Szeretem az SZTE-t, megértik, hogy sportolok, támogatnak. A hiányzásokkal sincs gond, amikor rendesen be tudtam járni, akkor nagyon jó volt, csoporttársaim és a tanáraim is segítőkészek voltak.

Klubjában, a Szegedi Korcsolyázó Egyesületben nem ő az egyetlen, aki az olimpiai bronzérmes vegyes váltóval érmet szerzett. Jászapáti Petra is a váltó tagja volt, akárcsak az FTC-s Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is.

kzs

Kónya Zsófia a váltó után három egyéni számban (500, 1000, 1500 méter) is rajthoz áll Pekingben.

 

SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotók: Magyarock


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.



FelsoDorottyaFelső Dorottya- SZTE-BBMK

A zenei oktatás miatt jöttem Szegedre. Már középiskolásként is itt tanultam a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban és nagyon megszerettem Szegedet. Egyértelmű volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom. A zongoratanárnőmmel már majdnem 10 éve dolgozunk együtt. Az ő személye szakmailag és emberileg is meghatározó számomra. Szeged az otthonommá vált, hisz minden barátom itt él és sok emlék köt ide.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.