mknyit

Új utakon az SZTE a mérnökképzésben

Ipari termék- és formatervező szak indul hamarosan a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. Az SZTE számára kiemelten fontos a versenyképesség, ezért képzési palettáját és partnerhálózatát folyamatosan frissíti, ezzel is fejlesztve a duális képzések lehetőségét.

Csonka János, az autógyártás úttörője a Tisza parti városban látta meg a napvilágot, majd lett a magyar technikatörténet kiemelkedő alakja. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán tanuló utódai számára is az egyik legnagyobb kihívás, hogy tájékozottak legyenek a legújabb irányokkal, trendekkel kapcsolatban. A Mérnöki Kar ebben partner és többek között szeptembertől új, a piac igényeihez igazodó képzést is indít.

- A Mérnöki Karra jellemző, hogy folyamatosan fejlődik, egyre több szakot tudunk indítani. A gépészmérnök szak mellett a mechatronikai mérnök szak BSc és MSc területen is elérhető. Ezen kívül az élelmiszermérnöki képzésben is mindkét szinten tanítják kollégáim a hallgatókat. Emellett folyamatosan fejlesztünk és indítunk új szakokat. Ezek közül kiemelném az ipari termék- és formatervező szakot, ami hamarosan tud indulni. Ez a képzés szorosan kapcsolódik a gépészmérnöki ismeretekhez, hiszen egy szép formavilágnak a gyakorlati megvalósíthatósága, megfelelő szilárdsága, megfelelő funkcióinak a hibátlan ellátása komoly mérnöki tudást igényel. Emellett ezen ismeretek kiegészülnek különböző grafikai, művészi képességekkel, amelyeket meghívott oktatók fognak majd tanítani a hallgatóknak. Ez egy több Karra kiterjedő együttműködés lesz, de a képzés legnagyobb részét, mi, a Mérnöki Kar oktatói fogjuk biztosítani - mondta el Dr. Péter Szabó István, az SZTE MK docense, a mérnöki duális és képzési központ vezetője.

Ezen az izgalmas területen már komoly múltja van a Mérnöki Karnak. Kiemelkednek a hallgatók által tervezett és gyártott versenyautók, amelyek több kategóriában is díjnyertesek, többek között a legszebb versenyautónak járó különdíjat is elnyerte már az egyik SZTE-s pneumobil.


ar

Az SZTE mérnökképzése nemzetközi mércével mérve is világszínvonalú, aminek egyik oka az, hogy az ipar szereplői szívesen kooperálnak a felsőoktatási intézménnyel. A Mérnöki Karnak 55 partnercége van, mindegyik, ágazatának legjobbjaihoz tartozik. Ez a párhuzamos tanulási, tapasztalatszerzési lehetőség az úgynevezett duális képzés, amellyel egyre több hallgató él.

-A duális képzést azért tartom hasznosnak, mert egy gyakorlatorientált képzés, amelyben az alapoktól kezdve fokozatosan felépítik az oktatást. A képzés első felében alapozó tárgyak vannak, mint fémipari alapismeretek, anyagismeret, gépelemek, valamint a duális partnervállalat részéről mérnökök és külön szakoktatók foglalkoznak velünk. A képzés második felétől pedig mentor mellett vagyunk, mindenki abban a gyáregységben és azon a szakterületen, amelyik érdekli, ami lehet minőségirányítás, projektmérnök, lehet termékfejlesztés vagy gyártástámogatás. Megismerkedhetünk a nagyvállalati kultúrával, a munka világával, ezáltal, ha végzünk az egyetemen, könnyebben be tudunk illeszkedni és már egyfajta szakmai tapasztalattal is rendelkezünk – összegezte a hallgatók szempontjából a duális képzés előnyeit Verasztó Rajmund, az SZTE MK III. éves gépészmérnök szakos hallgatója.

Az egyetemekkel történő együttműködés a partnercégek számára is előnyös. A vállalatok, amelyek gyakorlati oktatási helyet biztosítanak a hallgatóknak, több különböző ágazatból érkeznek. Van köztük olyan, amely elektromos autóknak fejleszt és gyárt hajtóműveket.  A Mérnöki Kar számos kutatási-fejlesztési projekten dolgozik együtt a partnervállalatokkal. A duális és kooperatív képzésben részt vevő hallgatók így kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb szakmai területet és partnervállalatot, illetve lehetőségük van bekapcsolódni a kutatási projektekbe is.

 

-Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több hallgató marad a vállaltunknál és minőségirányítás, automatizálás, karbantartás vagy műszaki területen találja meg jövőjét. Két különböző tanműhellyel biztosítjuk a hallgatók integrációját, oktatását. Emellett a legmodernebb eszközöket ismerik meg, a legkorszerűbb plazmavágó gépektől, a porfestő üzemeken és megmunkáló központokon keresztül. Ezek működtetését, tervezését, irányítását ismerik meg a gyakorlatban nálunk – mondta el az SZTE egyik duális képzési partnere, a Linamar Hungary Zrt. toborzási munkatársa, Fórián Ildikó.

A magyar mérnökök közül egyre többen kapnak szerepet a vezető autógyártó cégeknél. Sok esetben egy tanulmányi verseny lehet a beugró a hallgatók számára az álommunkához. Az SZTE-n végzettek számára is jelentett már ugródeszkát egy-egy tanulmányi verseny.


Dr. Péter Szabó István volt a témavezetője Kozák Emesének, az SZTE gépészmérnök hallgatójának, akinek a munkáját Galamb József Díjjal jutalmazták, Kozák Emese korábban az Airrari Szeged pneumobil és a STECO Shell Eco-marathon csapatok csapatkapitánya volt.

 mkw

- Kiváló példa a 2012-es pneumobil bajnokcsapatunk sikere. Akkori egyik bajnok csapattag hallgatónk már a versenyt rendező cégnél dolgozik, mint értékesítési mérnök. Azt hiszem, hogy ez rávilágít arra, hogy az egyre inkább terjedő, egyre több ágban jelenlévő hallgatói versenyek, a rendező vállalatok szándékát fejezik ki, miszerint a legjobb képességű, a leginkább kipróbált mérnökhallgatókból szeretnék kiválogatni az új munkaerőt. Néhány Forma-1-es csapatban belépési követelmény a mérnökök részéről, hogy előbb meg kell járni a Formula Student versenyt - hangsúlyozta Dr. Péter Szabó István, az SZTE MK docense.

Ahogyan Csonka János új megoldásokat keresett az autógyártásban, úgy alkalmazkodik a hazai felsőoktatás, élén a Szegedi Tudományegyetemmel a mérnöki világ folyamatos változásaihoz. A nemzetközi versenyeken elért eredmények és a világcégeknél tapasztalható foglalkoztatás alapján elmondható, jó úton jár a mérnökképzés.

 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: SZTE MK


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


jiang_xuezhiJiang Xuezhi - GTK: gazdálkodás és menedzsment

Az SZTE a világban és Magyarországon is jó hírű egyetem. Nagyszerű élmény itt tanulni. Az oktatók szakmailag kiválóak, a hallgatótársak kedvesek és nyitottak a külföldi kultúrák felé. A kellemes hangulatú kari rendezvények segítik a beilleszkedést és lehetőséget nyújtanak új barátságok kialakítására.




Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.